ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άχμεντ Χάσαν: Το δράμα, η αναγέννηση, ο Σαλάχ και η επιμονή του Μαρτίνς

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η απόρριψη της Αλ Αχλί και το δράμα που φρέναρε τη μεταγραφή του στη Μπενφίκα, μέχρι την ανάδειξη του σε "ερυθρόλευκο" ήρωα της Νέας Σμύρνης. Ο Χάσαν είχε τις επιλογές του το καλοκαίρι. Και προτίμησε την επιμονή του Μαρτίνς.

Στις 17 Αυγούστου ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Άχμετ Χάσαν (όπως είναι η ορθή προφορά του ονόματος του), με τον αστικό μύθο να θέλει το προσωνύμιο "Κόκα" να είναι προϊόν της αγάπης που έτρεφε για την Coca Cola ο 25χρονος φορ.

Την Δευτέρα (24/9), ο Χάσαν κατέθεσε τα πρώτα δικαιολογητικά της μεταγραφής του και έγινε το πρόσωπο της ημέρας για τους Πειραιώτες, αφού ήρθε από τον πάγκο και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων της αναμέτρησης με τον Πανιώνιο σκόραρε το νικητήριο γκολ, στέλνοντας τον Ολυμπιακό μόνο πρώτο στην κορυφή της βαθμολογίας.

Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο Αιγύπτιος διεθνής ξεκίνησε την ενασχόληση του με το τόπι παίζοντας στα τμήματα υποδομής της Αλ Αχλί, έφτασε μέχρι την U-19 και έκανε προπονήσεις με την πρώτη ομάδα.

Ωστόσο η πρόταση για επαγγελματικό συμβόλαιο δεν ήρθε ποτέ. Ο τότε τεχνικός της Αλ Αχλί, Μανουέλ Ζοζέ αιτιολόγησε αυτή την απόφαση υποστηρίζοντας πως "ο Χάσαν έκανε συχνά προπονήσεις μαζί μας και ο μόνος λόγος που δεν έπαιξε για εμάς είναι γιατί τότε είχαμε στο ρόστερ τους καλύτερους Αιγύπτιους στράικερ".

Ο 25χρονος σήμερα φορ ουδέποτε κράτησε κακία στην πρώτη ομάδα του. "Στην αρχή έπαιζα μπάλα με τα υπόλοιπα παιδιά στη γειτονιά, αλλά όσο μεγάλωνα το έβλεπα όλο και πιο σοβαρά. Οι γονείς μου με έγραψαν στην ακαδημία της Αλ Αχλί, της μεγαλύτερης ομάδας στην Αίγυπτο και άρχισα να πιστεύω ότι το όνειρό μου μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Έζησα πολλά στην ακαδημία της Αλ Αχλί. Ο,τι έμαθα για το ποδόσφαιρο τα έμαθα από τους ανθρώπους αυτού του συλλόγου, τον οποίο θα αγαπώ για πάντα", είχε δηλώσει σε ένα αφιέρωμα της FIFA.

Με μια απόρριψη λοιπόν άνοιξε τότε ο δρόμος του Άχμετ Χάσαν για την Ευρώπη. Προορισμός η Πορτογαλία και η Ρίο Άβε, με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε για μια τετραετία (2011 - 2015), με απολογισμό 32 γκολ και 4 ασίστ σε 98 συνολικά συμμετοχές. Τη σεζόν 2014-2015 ο Αιγύπτιος φορ συνεργάστηκε στη Ρίο Άβε με τον νυν προπονητή του στον Ολυμπιακό, Πέδρο Μαρτίνς.

TO ΔΡΑΜΑ ΠΟΥ ΦΡΕΝΑΡΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Μια συνύπαρξη που εκτόξευσε τις μετοχές του Χάσαν και τον έφερε μια ανάσα από τη μεταγραφή του στη Μπενφίκα. Τα 15 γκολ του υψηλόσωμου (191 εκ.) φορ δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους "αετούς" της Λισσαβώνας και τον Μάιο του 2015 όλα έμοιαζαν να έχουν πάρει τον δρόμο τους.

Η Μπενφίκα κέρδισε την μάχη με την Σπόρτινγκ (προσφέροντας 1,5 εκατ. ευρώ στη Ρίο Άβε, 500.000 περισσότερα από τα "λιοντάρια") και υπέγραψε προσύμφωνο (για 5ετές συμβόλαιο) με τον "Κόκα". Μόνο οι ιατρικές εξετάσεις χώριζαν τον παίκτη από τη μετακόμιση του στο Estadio da Luz.

Το ιατρικό επιτελείο της Μπενφίκα εντόπισε ένα πρόβλημα στην καρδιά του Χάσαν, πλήρως αντιμετωπίσιμο με μια συνηθισμένη επέμβαση. Με την ολοκλήρωση της οποίας ο παίκτης θα περνούσε από τον δεύτερο ιατρικό έλεγχο για να προχωρήσει η μεταγραφή του.

Ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ, καθώς η Μπενφίκα έκανε πίσω και ο λόγος ακούει στο όνομα του αδικοχαμένου Μίκλος Φέχερ. Του 24χρονου Ούγγρου στράικερ, που τον Ιανουάριο του 2004 κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο και δεν συνήλθε ποτέ...

Ο Μανουέλ Ζοζέ σε δηλώσεις του υποστήριξε πως οι "αετοί" δεν έχουν ξεπεράσει εκείνο το τραύμα. Και πώς να τους κατηγορήσεις;

"Νομίζω ότι εκείνο το γεγονός ήρθε κατευθείαν στο μυαλό των επίσημων της Μπενφίκα. Δεν ήθελαν να πάρουν το ρίσκο και να ξαναζήσουν κάτι τέτοιο", τόνισε χαρακτηριστικά ο βετεράνος τεχνικός.

Για τον Χάσαν ωστόσο ήταν μια οδυνηρή επαγγελματική εξέλιξη, με τον ίδιο να δηλώνει απογοητευμένος και να επιστρέφει στη Ρίο Άβε.

Ο πορτογαλικός σύλλογος μάλιστα σε μακροσκελή ανακοίνωση του ξεκαθάριζε πως ο παίκτης είναι απόλυτα υγιής και έτοιμος να αγωνιστεί κανονικά.

"Ο αθλητής και η Ρίο Άβε γνωρίζουν την άριστη κατάσταση της υγείας του, που αποδεικνύονται από την αναφορά της κλινικής Καρδιολογίας, που αναφέρει: 'Ο Άχμετ Χάσαν είναι απόλυτα έτοιμος καρδιολογικά για προπόνηση και συμμετοχή σε υψηλό ανταγωνισμό'. Ο αθλητής ήταν σήμερα στο Vila do Conde και βρέθηκε στο γήπεδο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, υποβλήθηκε στους καθιερωμένους ιατρικούς ελέγχους της pre-season και εισέπραξε θετική αξιολόγηση από όλους", ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Για την ιστορία, ο ποδοσφαιριστής που πήρε η Μπενφίκα αντί του Χάσαν ήταν ο Κώστας Μήτρογλου.

ΓΚΟΛ - ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ

Τον Αύγουστο του 2015 πάντως η Μπράγκα δεν δίστασε να πληρώσει 800.000 ευρώ στην Ρίο Άβε και να αποκτήσει τα δικαιώματα του παίκτη. Λίγες μέρες νωρίτερα, η Ρίο Άβε είχε κερδίσει την Μπράγκα με γκολ του "Κόκα"!

"Αν είχε έρθει σε εμάς μια εβδομάδα νωρίτερα, θα είχαμε γλιτώσει και την ήττα της περασμένης αγωνιστικής...", τόνισε γελώντας ο κόουτς της Μπράγκα, Πάουλο Φονσέκα, υποδεχόμενος τον Αιγύπτιο φορ.

Δύο περίπου μήνες αργότερα ο Χάσαν έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, σε μια αναμέτρηση του Europa League κόντρα στην Μαρσέιγ.

Ένα 24ωρο πριν το παιχνίδι με τους Μασσαλούς, στις 21/10/2016, ο Αιγύπτιος φορ έχασε αναπάντεχα τον πατέρα του. Όμως ζήτησε από την ομάδα του να αγωνιστεί κανονικά στο ματς.

Ο "Κόκα" πέτυχε ένα γκολ - ποίημα στο τελικό 3-2 υπέρ της Μπράγκα και φυσικά αφιέρωσε το τέρμα στον πατέρα του με δάκρυα στα μάτια.

"Βρίσκομαι εδώ εξαιτίας του πατέρα μου. Ήταν τα πάντα για εμένα και με βοήθησε να γίνω αυτός που είμαι. Δεν ήθελα να τα παρατήσω.

Προσπάθησα να πετύχω ένα γκολ για εκείνον και έτσι έγινε", ήταν η συγκινησιακά φορτισμένη δήλωση του Χάσαν μετά τη λήξη του αγώνα. Αμέσως μετά ο Αιγύπτιος φορ "πέταξε" για το Κάιρο προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του πατέρα του.

Braga's Ahmed Hassan, front on the pitch, celebrates after scoring the opening goal during the Europa League group F soccer match between SC Braga and FC Groningen at the Municipal stadium in Braga, Portugal, Thursday, Oct. 1, 2015.  (AP Photo/Paulo Duarte)
Braga's Ahmed Hassan, front on the pitch, celebrates after scoring the opening goal during the Europa League group F soccer match between SC Braga and FC Groningen at the Municipal stadium in Braga, Portugal, Thursday, Oct. 1, 2015. (AP Photo/Paulo Duarte) AP PHOTO/PAULO DUARTE

Το γκολ απέναντι στη Μαρσέιγ "έλυσε" τον Χάσαν, που μια ημέρα μετά τα 23α γενέθλια του, έφραξε τον δρόμο της Πόρτο προς τον τίτλο, βοηθώντας τον προπονητή του να πάρει εκδίκηση από τους "δράκους" για την απόλυση του.

Ο Αιγύπτιος φορ σκόραρε το πρώτο τέρμα της Μπράγκα στο τελικό 3-1 επί της Πόρτο στις 6/3/2016 και άφησε ουσιαστικά εκτός διεκδίκησης του τίτλου την ομάδα του Οπόρτο.

Ο Χάσαν αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μπράγκα για μια τετραετία και σε 101 εμφανίσεις πέτυχε 24 γκολ και μοίρασε 15 ασίστ.

ΤΟΝ ΑΦΗΣΕ ΕΚΤΟΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ, ΜΟ ΣΑΛΑΧ

Ο Άχμεντ Χάσαν διατηρεί εξαιρετική σχέση με τον Μοχάμεντ Σαλάχ. Οι δυο τους τρολάρονται μέσα από τα social media και έχουν τακτική επικοινωνία μέσω τηλεφώνου.

Έστω και χωρίς να το θέλει, ο σταρ της Λίβερπουλ ευθύνεται για την μη συμμετοχή του Χάσαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας με την εθνική Αιγύπτου.

Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ υπολόγιζε τον 25χρονο φορ ακόμη και για βασικό, ποντάροντας στον τρόπο που υποδέχεται και κρατά τη μπάλα, δίνοντας χρόνο στους μεσοεπιθετικούς να κινηθούν στον χώρο και προς την αντίπαλη περιοχή. Η λύση πίσω από τον "Κόκα" θα ήταν ο Μαρουάν Μόχσεν.

Ο τραυματισμός του Σαλάχ στον τελικό του Champions League και η αβεβαιότητα της κατάστασης του ενόψει του τουρνουά, ήταν η αιτία που τελικά ο Χάσαν έμεινε εκτός 23άδας!

Ο Κούπερ θεώρησε πως θα χρειαζόταν περισσότερο ένας παίκτης με ταχύτητα και παιχνίδι με πρόσωπο στην εστία, δίνοντας προαγωγή στον Μαρουάν, ενώ μπήκε στην αποστολή ο Καχραμπά, ένας παίκτης στο αγωνιστικό στυλ του Σαλάχ (φυσικά καμία σχέση στην ποιότητα), με τον Χάσαν να πληρώνει το... ντόμινο.

ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΜΕΝΕ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ

"Είναι ένας επιθετικός που βοηθάει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού. Είναι ένας παίκτης που θέλει κάθε προπονητής να έχει στη διάθεσή του. Δεν σκοράρει μόνο, αλλά πιέζει ακατάπαυστα τους αντίπαλους αμυντικούς.

Τους κρατάει συνεχώς απασχολημένους. Είναι δυνατός στο ψηλό παιχνίδι, κυνηγάει τις χαμένες μπαλιές και δημιουργεί χώρο για τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας του", έγραφε η ιστοσελίδα goal.com σε αφιέρωμα της για τον παίκτη.

Και σε μεγάλο ποσοστό αυτοί ήταν οι λόγοι που ο Πέδρο Μαρτίνς ζητούσε επίμονα την παρουσία του 25χρονου διεθνή στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Ήθελε ένα διαφορετικό στυλ επιθετικού από αυτό του Άνχελ Γκερέρο, ποντάροντας βασικά σε δύο στοιχεία του Χάσαν.

Την ικανότητα του μέσα στην περιοχή απέναντι σε ομάδες που αμύνονται μαζικά και την ευκολία με την οποία βάζει στο παιχνίδι τους παίκτες της μεσοεπιθετικής γραμμής.

Ο Αιγύπτιος διεθνής δεν μοιάζει με τον τύπο του φορ που θα βομβαρδίσει τα αντίπαλα δίχτυα, είναι όμως το στυλ του επιθετικού που δεν θέλει να αντιμετωπίζει καμία άμυνα όταν κλείνεται στα καρέ της.

Εξαιρετικός στον αέρα, ιδανικός για παιχνίδι με πλάτη και υποδοχή της μπάλας, με καλή τεχνική για τη σωματοδομή του. Ο τύπος του στράικερ που συχνά χρειάζονται οι Πειραιώτες στα 20-22 παιχνίδια από τα 30 συνολικά του πρωταθλήματος...

Ο Χάσαν είχε τις επιλογές του το καλοκαίρι. Ο Ολυμπιακός το ίδιο. Αποφάσισαν να συνεργαστούν και το ταμείο προφανώς θα γίνει τον επόμενο Μάιο. Για την ώρα πάντως η επιλογή τους να δώσουν τα χέρια αποδεικνύεται συνετή. Ή τουλάχιστον αυτό υπόσχεται η φάση του 92' στη Νέα Σμύρνη.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ