ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Τι να προσέξει και πού να χτυπήσει την Ξάνθη

SUPERLEAGUE / ÎÁÍÈÇ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÎÁÍÈÇ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Για να μείνει στην κορυφή της Super League ο Ολυμπιακός πρέπει να νικήσει το Σάββατο (2/11, 20.00) στην Ξάνθη. Το Sport24.gr αναλύει τι πρέπει να προσέξουν οι "ερυθρόλευκοι" για να περάσουν νικηφόρα από τη Θράκη.

Η 9η αγωνιστική της Super League βρίσκει τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με την Ξάνθη στα Πηγάδια, μια έδρα που την τελευταία διετία αποδεικνύεται ζόρικη για τους "ερυθρόλευκους". Δύο αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα και άλλη μία για το κύπελλο έχουν ολοκληρωθεί χωρίς νικητή (0-0, 1-1, 1-1) από το 2017.

Ο Πέδρο Μαρτίνς και οι παίκτες του ξέρουν καλά ότι το παιχνίδι θα είναι... πόλεμος. Αφήνουμε στην άκρη όσες δηλώσεις και ανακοινώσεις έχουν προηγηθεί και θα μιλήσουμε για μπάλα. Αν ο Ολυμπιακός θέλει να κατακτήσει το "διπλό" και να διατηρηθεί μόνος στην κορυφή του πρωταθλήματος, θα πρέπει να προσέξει μια σειρά από παραμέτρους, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί μετά το τέλος των οκτώ πρώτων αγωνιστικών.

ΟΣΑ ΒΑΖΕΙ, ΤΟΣΑ ΤΡΩΕΙ

Παραμέτρους που αφορούν την Ξάνθη, η οποία αποδεικνύεται ένα αξιόμαχο σύνολο, που μπορεί εύκολα να κάνει τη "ζημιά" σε ανώτερες ομάδες, όπως είναι ο Ολυμπιακός. Αρχικά, να σημειωθεί ότι πρόκειται για ομάδα που όσα βάζει, άλλα τόσα γκολ δέχεται. Οι ακρίτες έχουν σημειώσει δέκα γκολ και έχουν δεχτεί ακριβώς τον ίδιο αριθμό.

Ο Ισπανός τεχνικός, Κίκο Ραμίρεθ, έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα τρεις διαφορετικές διατάξεις. Στην πρεμιέρα με την ΑΕΚ και στη δεύτερη αγωνιστική κόντρα στον Παναιτωλικό κατέβασε την ομάδα του με 4-2-3-1. Με τον Αστέρα Τρίπολης επέλεξε το 4-4-2, ενώ με την ΑΕΛ στο AEL FC Arena επέστρεψε στο 4-2-3-1. Στο εντός έδρας ματς με τον Βόλο ξεκίνησε τον αγώνα με 4-4-2, ενώ με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για την 6η αγωνιστική επέλεξε για πρώτη φορά το 4-3-3 από την αρχή ενός παιχνιδιού. Στην εντός έδρας ήττα από τον Άρη ξεκίνησε με 4-2-3-1, για να παίξει με τον ΟΦΗ το 4-4-2 στο "Γεντί Κουλέ". Σε αυτούς τους αγώνες έχει ηττηθεί από ΑΕΛ, Άρη και ΟΦΗ.

ΤΟ 30% ΤΩΝ ΓΚΟΛ ΑΠΟ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Ειδικά τα τελευταία χρόνια η Ξάνθη δεν φημίζεται για την επίθεσή της. Πρόκειται για σύνολο που δύσκολα δέχεται γκολ, που μπορεί να μην εντυπωσιάζει με το ποδόσφαιρο που παίζει, αλλά βρίσκει τρόπο να σου βάλει γκολ. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει κι εφέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 30% των φετινών της τερμάτων έχουν προέλθει από αντεπίθεση. Τα τρία στα δέκα, δηλαδή. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός, αφού το πιο λογικό είναι να έχει αυτός την υπεροχή και την κατοχή της μπάλας στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.

Από εκεί και πέρα, ένα γκολ έχει πετύχει από στατική φάση, δείγμα ότι δεν είναι τόσο παραγωγική σε αυτόν τον τομέα παρότι πρόκειται για ένα σύνολο με ψηλούς ποδοσφαιριστές (Μαλεζάς 1.92, Λισγάρας 1.89, Ρενέλα 1.88, Ντίρεσταμ 1.85, Τερκί 1.85, Καρασαλίδης 1.85, Στάρτζεον 1.83). Όσο για το υπόλοιπο 60% των τερμάτων, αυτά έχουν σημειωθεί από οργανωμένες επιθέσεις.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να έχει στο νου της η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, είναι πως η Ξάνθη διαθέτει την καλύτερη επίδοση στον τομέα των γκολ ανά τελική προσπάθεια. Έχει κάνει 51 τελικές (μόνο ο Παναιτωλικός έχει δύο λιγότερες) και έχει βάλει δέκα γκολ. Δηλαδή 0.20%. Καμία άλλη ομάδα στη Super League δεν έχει αυτό το υψηλό ποσοστό.

ΠΩΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΓΚΟΛ;

Το ξανθιώτικο ρόστερ λοιπόν διαθέτει ψηλούς ποδοσφαιριστές και δυσκολεύεται να σημειώσει γκολ από στατική φάση. Την ίδια ώρα, τρία από τα δέκα γκολ που έχει δεχτεί είναι από στημένα. Τα δύο από τα τρία με πέναλτι, ύστερα από κακή αμυντική λειτουργία στα παιχνίδια με Παναιτωλικό και Άρη. Δύο γκολ έχει δεχτεί έπειτα από αντεπιθέσεις των αντιπάλων και άλλα πέντε ύστερα από οργανωμένες επιθέσεις. Τα μισά δηλαδή.

Αυτό δείχνει ότι ο Ολυμπιακός, που θα έχει την κατοχή, συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να βρει γκολ απέναντι στους ακρίτες που θα αμύνονται, είτε να σκοράρει εκμεταλλευόμενος το αργό κέντρο άμυνάς τους.

ΣΤΑΡΤΖΕΟΝ, Ο ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ

Αν ο Ολυμπιακός πρέπει να προσέξει κάποιον παίκτη της Ξάνθης περισσότερο, αυτός είναι ο Φάμπιο Στούρτζεον. Ο Πορτογάλος αγωνίζεται στα άκρα της επίθεσης, τόσο αριστερά όσο και δεξιά, και μέχρι σήμερα παίρνει τον υψηλότερο βαθμό σε σχέση με τους συμπαίκτες του. Με δικό του γκολ χάρισε τη νίκη κόντρα στον Αστέρα (2-1), ενώ έχει δώσει άλλες τρεις ασίστ στα παιχνίδια με Παναθηναϊκό (νίκη 0-1), Βόλο (νίκη με 3-1) και Αστέρα.

Ο 25χρονος χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια με την ίδια ευκολία και αποτελεί τον πιο παραγωγικό παίκτη του Κίκο Ραμίρεθ. Ο Μαρτίνς, μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στον Στούρτζεον, μιλώντας στη Nova: " Τον γνωρίζω πολύ καλά. Είναι ένας παίκτης που προσφέρει πολλά και αναβαθμίζει το παιχνίδι της ομάδας του. Πρόκειται για μία ομάδα που απαιτεί όλη μας την προσοχή, γιατί αναμένεται να μας δημιουργησει πολλές δυσκολίες".

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Ο Ολυμπιακός υπερέχει της 4ης της βαθμολογίας Ξάνθης σχεδόν σε όλους τους τομείς της στατιστικής και είναι σαφές ότι είναι στο χέρι του να νικήσει. Αυτό δεν σημαίνει κιόλας ότι θα μπορέσει να περάσει εύκολα από τη Θράκη. Είναι παιχνίδι που χρειάζεται εξυπνάδα, συγκέντρωση και διαχείρηση. Θα πρέπει να μην υπάρξει παίκτης που θα υστερήσει για να κατακτηθεί το "διπλό". Σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια είναι το γεγονός ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι διαθέσιμοι, εκτός ασφαλώς από τους Φορτούνη και Χριστοδουλόπουλο.

Ακόμα και ο Βαλμπουενά έχει επιστρέψει, αλλά μένει να φανεί αν ο Μαρτίνς αποφασίσει να τον ρίξει στη μάχη ή τον προφυλάξει εκτιμώντας πως είναι αρκετά πρόωρο να χρησιμοποιηθεί σε ένα παιχνίδι που μάλιστα θα είναι ιδιαίτερα δυνατό. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Νοεμβρίου ακολουθεί για τον Ολυμπιακό ο αγώνας με τη Μπάγερν στο Μόναχο, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ολυμπιακός: "Μπήκαν" Βαλμπουενά και Μπουχαλάκης
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ