Α2 ΑΝΔΡΩΝ

Ιωνικός και Νίκαια σημαίνουν… μπάσκετ!

Η Basket League ετοιμάζεται να υποδεχτεί από τη νέα σεζόν μια από τις πλέον ιστορικές ομάδες της Ελλάδας που εδρεύει σε… μπασκετομάνα περιοχή, τον Ιωνικό Νίκαιας
Ιωνικός και Νίκαια σημαίνουν… μπάσκετ!

Ο κόσμος λέει «μπάσκετ». Στην Νίκαια όμως λένε (και το διαβάζουν) ως «Ιωνικός»! Η Basket League ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα από τα ισχυρότερα μπασκετικά brands στην Ελλάδα, που ακόμα κι όταν βίωσε πέτρινα χρόνια και βρέθηκε στην ΕΣΚΑΝΑ, κανείς δεν το ξέχασε…

Ο Ιωνικός είναι η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, του Νίκου Οικονόμου, του Κώστα Αλεξανδρίδη αλλά και τόσων ακόμα που σταδιοδρόμησαν στο ελληνικό μπάσκετ. Η Νίκαια είναι η περιοχή που καλλιεργήθηκε το μπάσκετ σε βάθος και πολύς κόσμος, που έγραψε ιστορία ή απλώς ενθουσιάστηκε χτυπώντας την πορτοκαλί μπάλα, γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί.

Στην Νίκαια που έζησαν το μεγάλο σόου της περιόδου 1983-1984 με το ιστορικό παιχνίδι Ιωνικού- Αρη (113-114) όπου ο Παναγιώτης Γιαννάκης σημείωσε 73 πόντους και ο Νίκος Γκάλης 62.

Στην Νίκαια όπου έκαναν… πάρτι στα παιδικοεφηβικά, πρωταγωνιστούσαν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα κι έβγαζαν παίκτες συνέχεια. Παίκτες που θεωρούσαν τιμή και προνόμιο να παίζουν στον Ιωνικό.

Από το 1987…

Πέρασαν 32 χρόνια από τότε που ο Ιωνικός έπαιξε για τελευταία φορά στην Α1 κατηγορία, την περίοδο 1986-1987 συγκεκριμένα. Από τότε βίωσε πολλά… Την αγωνιώδη προσπάθεια (συνοδευόμενη από επένδυση μετά την πώληση του Οικονόμου στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του ’91) να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια. Κάποιες χρονιές που ήταν μεταξύ Β’ Εθνικής και Α2 κατηγορίας. Τον υποβιβασμό στην Γ’ Εθνική. Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που είχαν  ως αποτέλεσμα την κατάσχεση των ιδιόκτητων γραφείων του… Την πτώση στην ΕΣΚΑΝΑ, στο τοπικό…

Αγωνία και πίστη

Ο Ιωνικός, από την περίοδο 2010-2011 και μετά δούλεψε συστηματικά προκειμένου να επιστρέψει, να κάνει ό,τι καλύτερο θα μπορούσε. Τη σεζόν 2012-2013 βρέθηκε να κερδίζει την άνοδο στην Β’ Εθνική, να πρωταγωνιστεί και να πλησιάζει στην Α2. Αν κι έφτασε κοντά (σεζόν 2015-2016) στην άνοδο, το καλοκαίρι του 2017 είναι σημαδιακό: Ο Βαγγέλης Τσάπας αναλαμβάνει την ομάδα με διετές πλάνο επιστροφής στην Basket League. Πλέον η ομάδα καλπάζει, πετυχαίνει κατοστάρες, συντρίβει τα ρεκόρ και μετράει αντίστροφα για την επιστροφή.

Ιωνικάρα και στην Ευρώπη

Ο Ιωνικός έχει και 2 ευρωπαϊκές παρουσίες. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, πάτησε για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά σαλόνια με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, αν και…αμούστακο παιδί ακόμα να οδηγεί μια πολύ καλή φουρνιά παικτών (Αλεξανδρίδης, Πετρίδης, Γουργιώτης, Μπεζεντάκος, Μπενετάτος, Λάζαρης) εκτός συνόρων. Οι Νικαιώτες αντιμετώπισαν την Ελβετική Νιόν, νίκησαν 113-104 στην έδρα τους αλλά στον επαναληπτικό δεν άντεξαν: Ηττήθηκαν 105-87 καθώς η Νιόν ήταν ομάδα γεμάτη… αμερικανο-ελβετούς ενώ ο Ιωνικός βασίστηκε καθαρά στο ελληνικό στοιχείο.

Την περίοδο 1984-1985, την τελευταία του Παναγιώτη Γιαννάκη στην Νίκαια, ο Ιωνικός έπαιξε ξανά στην Ευρώπη αλλά γνώρισε δύο ήττες από την ισχυρή Χάποελ Τελ Αβίβ (74-77 στην Νίκαια και 75-112 στο Ισραήλ).

Θα είχε αγωνιστεί νωρίτερα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την περίοδο 1977-1978 όταν ισοβάθμησε στην 4η θέση της βαθμολογίας με Πανιώνιο και Μαρούσι, αλλά του αφαιρέθηκαν δύο βαθμοί λόγω επεισοδίων.

Και κάποιοι αριθμοί

*Σε 12 χρονιές σε Α’ Εθνική και Α1 Κατηγορία, ο Ιωνικός Νίκαιας είχε 294 αγώνες, 127 νίκες και 167 ήττες. Πέτυχε 23.882 πόντους αι δέχθηκε 24.896.

*Την περίοδο 1975-1976 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική, ενώ τη σεζόν 1986-1987 υποβιβάστηκε από την Α1.

*Το 1979, με την φανέλα του Ιωνικού, ο Παναγιώτης Γιαννάκης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ιωνικός και Νίκαια σημαίνουν… μπάσκετ!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College