ΑΤΖΕΝΤΑ

24 Απριλίου: Μεγάλη Τετάρτη – Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω

Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου, είναι της αλειψάσης τον Κύριον μύρω. Γιορτάζεται πάντα τέσσερις ημέρες πριν από το Άγιο Πάσχα. Κατά την Μεγάλη Τετάρτη επιτελούμε ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη...
24 Απριλίου: Μεγάλη Τετάρτη – Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω

Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου, είναι της αλειψάσης τον Κύριον μύρω. Γιορτάζεται πάντα τέσσερις ημέρες πριν από το Άγιο Πάσχα.

Κατά την Μεγάλη Τετάρτη επιτελούμε ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.

Δύο μέρες πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα, κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι στου λεπρού Σίμωνα, τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο. Η τιμή του ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι’ αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ’ όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς. Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ’ το καλό της σκοπό. Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια. Τότε απέδωσε στη γυναίκα την μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται το ενάρετο έργο της σε ολόκληρο την οικουμένη.

Ο Ιερός Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι δύο ήταν οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο. Οι τρεις πρώτοι Ευαγγελιστές αναφέρουν μια και την ίδια γυναίκα, που πήρε την ονομασία πόρνη. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως κάνει λόγο για άλλη γυναίκα, αξιοθαύμαστη και σεμνή, τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου, που άλειψε τα άχραντα πόδια Του σκουπίζοντας τα με τις τρίχες των μαλλιών της.

Σήμερα γιορτάζουν επίσης:

Οσία Ελισάβετ η Θαυματουργή

Άγιος Σάββας ο Στρατηλάτης, ο Γότθος

Όσιος Ξενοφών κτήτορας της φερωνύμου μονής του Αγίου Όρους

Άγιοι Εβδομήκοντα Στρατιώτες

Άγιοι Πασικράτης και Βαλεντίων

Άγιοι Δάναβος, Δημήτριος, Ευσέβιος, Λεόντιος, Λογγίνος, Νεστάβος, Νέων και Χριστόφορος

Άγιος Δούκας ο ράπτης από τη Μυτιλήνη

Άγιος Νικόλαος που μαρτύρησε στη Μαγνησία

Όσιος Σάββας ο εν τω Σπηλαίω

Όσιος Θαυμαστός

Όσιος Θωμάς ο διά Χριστόν σαλός

Όσιος Αλέξιος ο Έγκλειστος

Άγιος Μελίτων Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας

Όσιος Ιωσήφ ο Ομολογητής εκ Ρουμανίας

Άγιος Ηλίας ο Ομολογητής εκ Ρουμανίας

Άγιος Σάββας ο Ομολογητής εκ Ρουμανίας

Άγιοι Αχιλλέας και Ευτέξιος ο ιερομάρτυρας

Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Μόλχα της Ρωσίας

Σήμερα 24 Απριλίου ο ήλιος ανέτειλε στις 6:37π.μ. και θα δύσει στις 8:09μ.μ.

Σήμερα 24 Απριλίου γιορτάζουν οι: Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος

Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα

Βαλεντίνη, Βαλεντίνα, Ντίνα

Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Ελισσάβετ

Θαυμαστός, Θαυμαστή

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «24 Απριλίου: Μεγάλη Τετάρτη – Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.