ΑΤΖΕΝΤΑ

Γκαγκάριν: Ο κοσμοναύτης που αποθεώθηκε στην Ελλάδα και λάτρεψε το κοκορέτσι (vid)

Σαν σήμερα (27/3) στις 27 Μαρτίου του 1968 «έφευγε» από τη ζωή ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν σε ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.
Γκαγκάριν: Ο κοσμοναύτης που αποθεώθηκε στην Ελλάδα και λάτρεψε το κοκορέτσι (vid)

Σαν σήμερα (27/3) στις 27 Μαρτίου του 1968 έφευγε από τη ζωή ο θρυλικός Γιούρι Γκαγκάριν σε ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Ο Σοβιετικός (γεννημένος στη Ρωσία) κοσμοναύτης ήταν μόλις 34 ετών, έχοντας γεννηθεί στις 9 Μαρτίου 1934.

Ο Γκαγκάριν έγινε έγραψε ιστορία όταν στις 12 Απριλίου του 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

«Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του ανθρώπου στο διάστημα και ανήκαν στον μόλις 27 τότε Ρώσο κοσμοναύτη.

Το επίτευγμα σημειώθηκε την Τετάρτη του Πάσχα, στις 09:07 ώρα Μόσχας, ο Γιούρι Γκαγκάριν ξεκίνησε για το ιστορικό του ταξίδι μέσα στο Βοστόκ 1. Εικοσιπέντε λεπτά μετά την εκτόξευση, μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (27.396 χιλιόμετρα ανά ώρα). Το κωδικό του όνομα κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν Кедр (Κέδρος).

Αυτό που έκανε ο Γκαγκάριν απαιτούσε θάρρος καθώς κανείς τότε δεν γνώριζε αν ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει στο διάστημα. Κι αν το όχημά του θα μπορούσε να πάει και να έρθει ακέραιο.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν σκοτώθηκε στις 27 Μαρτίου 1968, λίγες μέρες πριν την έβδομη επέτειο της ιστορικής του πτήσης. Σκοτώθηκε μαζί με τον εκπαιδευτή του ενώ πετούσε με ένα MiG-15 κοντά στο Κιρζάτς. Ήταν 34 χρονών. Τα αίτια για το δυστύχημα ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκαν, αν και αποκλείστηκε η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους.

Πρόλαβε όμως να γνωρίσει τη δόξα και την καταξίωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη και στην Ελλάδα, όταν στις 12 Φεβρουαρίου ήρθε στην χώρα μας στο πλαίσιο μίας θριαμβικής περιοδείας του ανά τον κόσμο.

Η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε από το πλήθος κατά τη διαδρομή του προς την Αθήνα ήταν ενθουσιώδης. Το σύνθημα «Γκαγκάριν-ειρήνη» (από του αριστερούς) δόνησε την ατμόσφαιρα. Έφτασε στο αεροδρόμιο και αντικρίζει υποδοχή που αντιστοιχεί σε σταρ της ροκ! Πλήθος κόσμου επιδιώκει να τον δει από κοντά, να του μιλήσει, να ακουμπήσει τον ήρωα του διαστήματος, ενώ από όπου περνά το αυτοκίνητο που τον μεταφέρει συρρέουν χιλιάδες λαού που τον επευφημούν και δίνουν αληθινή μάχη με την αστυνομία για να τον πλησιάσουν και να τον σηκώσουν στα χέρια.

«Η υπ’ αριθμόν 94327 αμερικανική Κάντιλακ ήταν διακοσμημένη με μια γιρλάντα από κόκκινα γαρύφαλλα. Το ανοικτό αυτοκίνητο ήταν στολισμένο σαν σε γάμο.Το ίδιο κόκκινο γαρύφαλλο κρατούσαν όλα τα μέλη των οικογενειών των διπλωματικών και προξενικών υπαλλήλων των χωρών του Παραπετάσματος», έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής.

Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνο Καραμανλής, τον υποδέχθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, και τον ανακήρυξε ως επίτιμο δημότη της πόλης. Επίσης ο Γκαγκάριν εγγραφή στο βιβλίο των ανακτόρων, δεξιώσεις και γεύματα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και επίσκεψη στην Ακρόπολη Αθηνών.

Όπως πρόσθετε ο Τύπος: «Ο Γκαγκάριν έφαγε μανιωδώς κοκορέτσι, σε μια ταβέρνα με λίγα άτομα, έκανε «παπάρες» στο λάδι της σαλάτας, τσούγκρισε και ήπιε πολύ κρασί. Προτού αναχωρήσει για το αεροδρόμιο, τον έβαλαν και χόρεψε και ένα καλαματιανό».

Στις συνεντεύξεις που παραχώρησε παρουσιάστηκε πολύ ευγενικός, μιλώντας μάλιστα με θερμά λόγια για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Παράλληλα προσπάθησε να απαντήσει σε όλες τις επιστημονικές ερωτήσεις και έλυσε πολλές απορίες. Μεταξύ άλλων είπε: «Εγώ θα καλούσα τους ανθρώπους να πετάξουν στο διάστημα και να δουν πόσο όμορφη είναι η γη μας. Θα έλεγα: άνθρωποι κοιτάξτε με ειλικρίνεια ο ένας τον άλλον στα μάτια, σφίξτε τα χέρια και ζήστε με αγάπη και ειρήνη. Ο τόπος φτάνει για όλους εδώ στη γη και τα αγαθά της φτάνουν για όλους. Όποιος νιώθει ότι δεν τον χωράει η Γη, ας περάσει στο διάστημα».

Τέλος να αναφέρουμε ότι στις 14 Απριλίου του 2019 στο Ηράκλειο της Κρήτης εγκαινιάστηκε το Πάρκο «Γιούρι Γκαγκάριν», παρουσία Ρώσων κοσμοναυτών.

Γκαγκάριν: Ο κοσμοναύτης που αποθεώθηκε στην Ελλάδα και λάτρεψε το κοκορέτσι (vid)

Σαν σήμερα (27/3): Τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα 

1821 Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από δοξολογία στη Μονή του Οσίου Λουκά, κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Άμφισσα).

1855 Ο καναδός χημικός Έιμπραμ Γκέσνερ φτιάχνει ένα νέο καύσιμο – παράγωγο του πετρελαίου και το ονομάζει «κηροζίνη», από την ελληνική λέξη «κηρός» (κερί).

1941 Η Ναυμαχία του Ταινάρου. Αγγλικός στολίσκος καταναυμαχεί και βυθίζει πέντε πλοία της φασιστικής Ιταλίας.

1946 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες θα του προκαλέσουν μόνιμο πρόβλημα στον αριστερό οφθαλμό. Την προηγούμενη μέρα έλαβε μέρος σε συλλαλητήριο του ΚΚΕ κατά των εκλογών της 31ης Μαρτίου και συνελήφθη από την Αστυνομία, η οποία τον κακοποίησε στο νεκροτομείο της Αθήνας.

1977 Δύο Boeing 747, ένα της KLM κι ένα της PanAm, συγκρούονται στο διάδρομο απογείωσης της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά. Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, καθώς 583 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και μόλις 61 διασώζονται.

1999 Το σερβικό αντιεροπορικό πυροβολικό καταρρίπτει ένα αμερικανικό «αόρατο» αεροπλάνου τύπου F-117 στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γκαγκάριν: Ο κοσμοναύτης που αποθεώθηκε στην Ελλάδα και λάτρεψε το κοκορέτσι (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.