ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαν σήμερα (12/1) το 1959: Ιδρύεται η δισκογραφική εταιρεία θρύλος «Motown»

Σαν σήμερα (12/1) το 1959 ο Μπέρι Γκόρντι ιδρύει την Αμερικάνικη δισκογραφική εταιρεία, «Motown» που έγινε το «σπίτι» των μαύρων καλλιτεχνών.
Σαν σήμερα (12/1) το 1959: Ιδρύεται η δισκογραφική εταιρεία θρύλος «Motown»

Σαν σήμερα (12/1) το 1959 ιδρύεται από τον Μπέρι Γκόρντι η θρυλική αμερικανική δισκογραφική εταιρεία Motow. Αποτέλεσε το σπίτι των μαύρων καλλιτεχνών σε μια δύσκολη εποχή για εκείνον καθώς αντιμετωπίζονταν ρατσιστικά στις ΗΠΑ, περνώντας στο περιθώριο.

Η εταιρεία ανέδειξε πολλούς από τους μεγαλύτερους μουσικούς και τραγουδιστές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής βάζοντας τη μαύρη μουσική στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη.

Ιδρύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1959 στο Ντιτρόιτ, από τον τότε τριαντάχρονο μαύρο, τον Μπέρι Γκόρντι, με αρχικό κεφάλαιο το ποσό των μόλις 800 δολαρίων. Ποσό το οποίο δανείστηκε από τους γονείς του.

Ο τίτλος της εταιρείας Motown προέρχεται από τον συγκερασμό των λέξεων Motor Town, εναλλακτική ονομασία του Ντιτρόιτ, στο οποίο έχουν την έδρα τους οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ. Αρχικά είχε ονομαστεί Tamla Motown.

Μεταξύ άλλων ανέδειξε μουσικούς και συγκροτήματα, όπως οι Σμούκι Ρόμπινσον Στίβι Γουόντερ, Μάρβιν Γκέι, Νταϊάνα Ρος, The Four Tops, Supremes, Temptations, Commodores, Marvelletes, Martha & The Vandellas, Gladys Knight and The Pips, και Jackson 5 και Μάικλ Τζάκσον.

Πάνως αοπό 200 τραγούδια της φιγουράρισαν στις κορυφαίες θέσεις των αμερικανικών τσαρτς, με πιο γνωστά τα «My Girl», «What’s Goin’ On», «Dancing in the street», «Please Mr Postman» και «Superstition».

Η εταιρεία κατάφερε να σπάσει τα φυλετικά κριτήρια που ίσχυαν τότε στις ΗΠΑ καθώς η μουσικής της αγαπήθηκε ιδιαίτερα και από τον λευκό πληθυσμό της χώρας. Το μείγμα ποπ και σόουλ των περισσότερων κομματιών της γνωστό και ως «Ήχος της Μοτάουν», έγινε αγαπητός στις περισσότερες πολιτείες της Αμερικής. Ετσι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, έπαιζαν τα κομμάτια, ενώ οι καλλιτέχνες της Motown καλούνταν πλέον και στις τηλεοπτικές εκπομπές και τα σόου.

Η παρακμή της Μοτάουν ξεκίνησε με την απόφαση του Γκόρντι να μετακινήσει την έδρα της εταιρείας από το Νιττρόιτ στο Λος Άντζελες το 1972. Κι αυτό καθώς η εταιρεία έχασε τη βάση της που ήταν η πολυπληθής μαύρη κοινότητα του Ντιτρόιτ. Ταυτόχρονα υπήρχαν και ραγδαίες αλλαγές στη μουσική και τη δισκογραφία με αποτέλεσμα να επιφέρουν και αυτές τις συνέπειές τους στην εταιρεία του Γκόρντι.

Η Μοτάουν έχασε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη μουσική βιομηχανία και ο Γκόρντι αναγκάστηκε να την πουλήσει στις 28 Ιουνίου 1988 στην MCA, έναντι 61 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, η Μοτάουν αποτελεί μέλος του ομίλου Capitol Records (εδράζεται στο Λος Άντζελες) και προβάλλει καλλιτέχνες της σύγχρονης μαύρης σκηνής (R&B και χιπ-χοπ).

Σαν σήμερα (12/1): Τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα

1822  Μάχη εναντίον των Τούρκων στα Στύρα της Εύβοιας, κατά την οποία σκοτώνεται ο επικεφαλής των Ελλήνων, Ηλίας Μαυρομιχάλης.

1833 Η Αντιβασιλεία συνάπτει δάνειο 60 εκατομμυρίων φράγκων με την τράπεζα Ρότσιλντ των Παρισίων.

1899 Ο σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ και μετέπειτα υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Μιλτιάδης Νεγρεπόντης, εισηγείται τη διοργάνωση «πρωταθλήματος αγώνων ποδοσφαίρου».

1913 Ο Ρώσος επαναστάτης Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ένας από τους εκδότες της εφημερίδας «Πράβντα», σε επιστολή του προς το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπογράφει για πρώτη φορά ως «Στάλιν» (ατσάλινος άνθρωπος).

1996 Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σαν σήμερα (12/1) το 1959: Ιδρύεται η δισκογραφική εταιρεία θρύλος «Motown»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.