ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο Σάββατο: H πρώτη Ανάσταση και τα έθιμα

Μεγάλο Σάββατο: Η Ορθόδοξη εκκλησία σε όλο τον κόσμο τιμά σήμερα Μεγάλο Σάββατο (27/4) την κάθοδο του Ιησού στον Άδη.
Μεγάλο Σάββατο: H πρώτη Ανάσταση και τα έθιμα

Μεγάλο Σάββατο: Η Ορθόδοξη εκκλησία σε όλο τον κόσμο τιμά σήμερα Μεγάλο Σάββατο (27/4) την κάθοδο του Ιησού στον Άδη.

Το πρωί ο ιερέας  ραίνει το κουβούκλιο του επιταφίου και τους πιστούς  με δαφνόφυλλα, συμβολίζοντας τη νίκη επί του Ιησού επί του θανάτου, ενώ  κατά την πρώτη Ανάσταση ακούγεται το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην».

Γιατί όμως ενώ ο Ιησούς δεν έχει αναστηθεί ακόμη τελείται μια αναστάσιμη ουσιαστικά λειτουργία;

Παρότι ο Χριστός ανασταίνεται τις πρωινές ώρες της Κυριακής, την ημέρα του Μεγάλου  Σαββάτου νικήθηκε το κράτος του διαβόλου και του θανάτου, με την κάθοδο του Ιησού στον Άδη, για να ακολουθήσει η  Κυριακή, η πρώτη ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού.

Τη νίκη επί του θανάτου συμβολίζουν και οι δυνατοί κρότοι που προκαλούνται από τους πιστούς σε αρκετές εκκλησίες (όπως στην Αθήνα στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια)  που υποδηλώνουν τη βοή, που ακολούθησε το θαύμα της Ανάστασης.

Ένα άλλο παράδειγμα συμβαίνει στη Χίο, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Ο εφημέριος βγαίνει με… σάλτο από την Ωραία Πύλη και ραίνει τους πιστούς με δαφνόφυλλα, ενώ «σείεται» ο Ναός με τους πολυελαίους να κουνιούνται και τους πιστούς να χτυπούν τις πάγκες στα στασίδια.

Μια άλλη παράδοση της Πρώτης Ανάστασης είναι το σπάσιμο των μπότηδων (όποως ονομάζουν τις στάμνες) στην Κέρκυρα, όπου οι ντόπιοι τους πετούν από τα παράθυρά τους για να σπάσουν στον δρόμο. Όσο πιο μεγάλοι, τόσο μεγαλύτερος και ο κρότος τους. Ένα θέαμα που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες στο νησί του Ιονίου.

Στην Κορώνη της Μεσσηνίας συμβαίνει ένα άλλο έθιμο. Ένα πραγματικό πανδαιμόνιο γίνεται στους δρόμους της πόλης, όπου πολλοί σπάνε πήλινα κανάτια  για την εκφόβιση των δαιμόνων που αντιμάχονται την Ανάσταση του Χριστού.

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, τελείται και η αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων. Το οποίο αναμένεται να φτάσει και στη χώρας μας, προκειμένου να μοιραστεί στους πιστούς και να γίνει η Ανάσταση, τα μεσάνυχτα.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μεγάλο Σάββατο: H πρώτη Ανάσταση και τα έθιμα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.