20.000 άνθρωποι έζησαν μια μοναδική γιορτή

Βίωσαν την εμπειρία του 14ου Διεθνούς Μαραθωνίου

Εμπειρία Μαραθωνίου

Η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού της Βόρειας Ελλάδας χάρισε για άλλη μια χρονιά πολύ κέφι, απόλυτη ευχαρίστηση και έντονα συναισθήματα σε 20.000 ανθρώπους, που έζησαν την εμπειρία του 14ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin!

Ο Μαραθώνιος της Ιστορίας ήταν για άλλη μια χρονιά αντάξιος των προσδοκιών και έδωσε τη χαρά της συμμετοχής και της προσωπικής νίκης σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, από 9χρονους μαθητές Δημοτικών Σχολείων μέχρι τον 86χρονο Στέφανο Ιωαννίδη που έτρεξε στον Δρόμο 5.000μ., καθώς και σε ανθρώπους με αναπηρίες, που κέρδισαν το χειροκρότημα και τον θαυμασμό των φιλάθλων και θεατών. Μοναδική έκαναν τη φετινή διοργάνωση οι παράλληλες εκδηλώσεις που «στήθηκαν» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και ξεσήκωσαν τη διάθεση όλων των συμμετεχόντων, η άριστη υποστήριξη των δρομέων τόσο κατά την αγωνιστική προσπάθειά τους όσο και μετά από αυτήν, το υψηλό επίπεδο των πρωταθλητών που έλαβαν μέρος, η επιπλέον λάμψη που έδωσαν οι Ολυμπιονίκες μας και οι άνθρωποι του πολιτισμού, προσφέροντας σε όλους μία νέα αξέχαστη εμπειρία.

Συνολικά 20.000 δρομείς (18.014 εγγεγραμμένοι συνολικά, με 2.000 παιδιά στον Δρόμο 1.000μ. (Μαθητών Δημοτικών Σχολείων) μαζί με τους θεατές που βρέθηκαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης για να τους εμψυχώσουν, έζησαν μία ξεχωριστή εμπειρία και έστειλαν μήνυμα άθλησης, χαράς και υγείας, μέσα από ένα θεσμό που είναι αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη και που εκτός από αθλητική διάσταση διαθέτει επίσης κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό και ιστορικό χαρακτήρα, αφού από το 2006 ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη και δικαιώνει με τον καλύτερο τρόπο το βαρύ όνομα που φέρει.

Στη φετινή διοργάνωση εκπροσωπήθηκαν δρομείς από πέντε ηπείρους και 51 χώρες, προερχόμενοι ακόμα και από μακρινά μέρη όπως η Ζιμπάμπουε, η Κινεζική Ταϊπέι, οι Μπαχάμες και το Ουζμπεκιστάν. Ανάμεσα σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονταν ο Ισπανός θρύλος Σαντιάγκο Ίτος Ολιβέρα που κατέχει στην πατρίδα του το ρεκόρ συμμετοχών σε Μαραθωνίους, φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη τους 293 ολοκληρωμένους αγώνες, ο 68χρονος Ιρλανδός Τζέρι Φορντ που αψηφά την εκ γενετής αναπηρία του και συμμετείχε για 445η φορά με χειρήλατο αμαξίδιο σ’ έναν Μαραθώνιο, καθώς και η κωφή Λευκορωσίδα πρωταθλήτρια των δρόμων αντοχής Όλχα Ραχαούτσοβα, η οποία επίσης κάλυψε την απόσταση των 42,195 χλμ. και μάλιτα διακρίθηκε ιδιαίτερα, κερδίζοντας την τέταρτη θέση. Στον Μαραθώνιο δρόμο των 42,195 χλμ. θριάμβευσε ο Μιχάλης Παρμάκης ο οποίος πέρασε την αψίδα του τερματισμού στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του
Αγάλματος του Μακεδόνα στρατηλάτη, σε χρόνο 2:33.21, επαναλαμβάνοντας την αντίστοιχη επιτυχία του 2017, παρότι αγωνιζόταν με τράβηγμα στο πόδι και έκανε υπερπροσπάθεια για να καλύψει την απόσταση. Στο βάθρο τον ακολούθησαν ο Γιάννης Κρέκας  (2 ώρες 35:46) και ο Γιάννης Ζαχαράτος του Ολυμπιακού (2 ώρες 36:43).

Στον Μαραθώνιο των γυναικών, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε, όπως και το 2017, η Σόνια Τσεκίνι- Μπουδούρη  με χρόνο 2 ώρες 48:13, αφήνοντας πίσω της την Αγκνιέσκα Κούζικ από την Πολωνία (3 ώρες 05:06), ενώ την τριάδα έκλεισε η Πηνελόπη
Δρακοπούλου (3 ώρες 10:39).

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία Πέλλας, έδωσε ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος.Στον Δρόμο Υγείας Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., νικητής αναδείχθηκε o Κώστας Γκελαούζος (30:04)  επαναλαμβάνοντας την αντίστοιχη επιτυχία του 2017, ενώ πίσω του τερμάτισε ο Θεόδωρος Αναγνώστου (31:12) ανεβαίνοντας ένα σκαλοπάτι συγκριτικά με την προηγούμενη διετία και την τριάδα συμπλήρωσε ο Ιάσων Ιωαννίδης (31:35) της Volkswagen Running Team.

Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η ανερχόμενη Μιχαέλα Φιάσκα (36:55). Team, με 2η την Ειρήνη Μιχάλα (37:02) του Αλέξανδρου Μακεδονίας και 3η τη Βασιλική Καραγεωργάκη (37:24) για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, έδωσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.
Στο Δυναμικό Βαδίσματος 5.000μ., που είχε την πολυπληθέστερη συμμετοχή, πρώτευσε ο Θεόδωρος Αναγνώστου  (1 κάνοντας «νταμπλ» μεταλλίων μετά το ασημένιο που είχε κερδίσει στα 10.000μ.. Στο βάθρο τον ακολούθησαν ο Αλγερινός Ισάκ Χαϊλούλα του Ηρακλή (16:06) και ο Κύπριος Χριστόφορος Πρωτόπαπας (16:15).

Στις γυναίκες τη νίκη κατέκτησε η Ζωή Ανδρικοπούλου (17:50), ανεβαίνοντας δύο θέσεις συγκριτικά με πέρσι, μπροστά από την Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου καθώς και τη Μιχαέλα Φιάσκα  η οποία πρόσθεσε άλλο ένα μετάλλιο στην συγκομιδή της, λίγες ώρες μετά τον θρίαμβό της στα 10.000μ..

Η εκκίνηση της κούρσας των 5.000μ. δόθηκε μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, διαδοχικά από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα μαζί με την πρόεδρο του διοργανωτή ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Χριστίνα Καραμίχου, από την Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της Ο.Ε., Βούλα Πατουλίδου, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού & Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη.

Παράλληλα με το επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα διεξήχθει ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, με την υποστήριξη του «Χαμόγελου του Παιδιού» και της εταιρείας «Παπαδοπούλου», χορηγού της διοργάνωσης. Στην αφετηρία, στην Πλατεία Αριστοτέλους, βρέθηκαν παραπάνω από 2.000 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, που αμέσως μετά τον τερματισμό τους είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης.

Επιπλέον, αρκετοί δρομείς συμμετείχαν στον εκτός επίσημου προγράμματος Δρόμο 1.000μ. για ΑΜΕΑ, που επίσης είχε εκκίνηση από την Πλατεία Αριστοτέλους και τερματισμό στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μοναδική αίγλη έδωσαν στον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο με την παρουσία τους οι επιφανείς εκπρόσωποι της Ολυμπιακής ομάδας, την οποία οργάνωσε το Ολυμπιακό Μουσείο και περιλάμβανε την επίσημη συμμετοχή του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα».

Οι Ολυμπιονίκες Ιωάννης Μελισσανίδης, Αναστασία Κελεσίδου και Φωτεινή Βαβάτση, μεταξύ πολλών άλλων, έδωσαν ραντεβού στην εκκίνηση του Δρόμου 5.000μ., ενώ το δικό του σπουδαίο μήνυμα έστειλε μέσα από την συμμετοχή του ο παγκόσμιος πρωταθλητής των Special Olympics και εθελοντής δότης μυελού των οστών, Νίκος Τουλίκας, ο οποίος στηρίζει τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top