Οι κινητήρες του νέου Skoda Kamiq   

Υψηλά επίπεδα ασφάλειας και κορυφαία συνδεσιμότητα  

Skoda Kamiq Κινητήρες Ελλάδα

Το πρώτο compact SUV στη γκάμα της SKODA διακρίνεται από εκφραστικό design (στο εσωτερικό δια χειρός Δημήτρη Δαρκούδη), compact διαστάσεις, αυξημένη απόσταση από το έδαφος ενώ προσφέρει εξαιρετική περιμετρική ορατότητα σε οδηγό και επιβάτες. Η γκάμα των κινητήρων του SKODA KAMIQ περιλαμβάνει πέντε σύγχρονα και οικονομικά σύνολα με άμεσο ψεκασμό και turbo. Όλα διαθέτουν ανάκτηση ενέργειας πέδησης καθώς και τεχνολογία Stop / Start, ενώ είναι σύμφωνα με τις τρέχουσες προδιαγραφές εκπομπής ρύπων Euro 6d-TEMP. Ο κορυφαίος κινητήρας του νέου Compact SUV είναι ο τετρακύλινδρος 1.5 TSI με απόδοση 150 PS. Η Ενεργή Τεχνολογία Κυλίνδρων του (Active Cylinder Technology- ACT) απενεργοποιεί αυτόματα δύο κυλίνδρους όταν το φορτίο είναι χαμηλό, εξοικονομώντας έτσι καύσιμο.

Ακριβώς όπως και οι δύο τρικύλινδροι 1.0 TSI έτσι και ο 1.5 TSI είναι εφοδιασμένος με φίλτρο μικρό-σωματιδίων. Ο τρικύλινδρος 1.0 G-TEC που αποδίδει 90 PS της έκδοσης CNG είναι ο πρώτος κινητήρας σε SUV της SKODA που λειτουργεί και με φυσικό αέριο. Όταν καταναλώνει φυσικό αέριο (CNG), οι εκπομπές του σε CO2 και NOx είναι πιο μικρές σε σύγκριση με συμβατικά καύσιμα. Από πλευράς κινητήρων πετρελαίου είναι διαθέσιμος ο τετρακύλινδρος 1.6 TDI, ο οποίος αποδίδει 116 PS και είναι εξοπλισμένος με καταλυτικό μετατροπέα SCR με έγχυση AdBlue καθώς και με φίλτρο σωματιδίων. Στην Ελλάδα οι κινητήρες 1.5  TSI και 1.6 TDI συνδυάζονται στάνταρ με DSG κιβώτιο ταχυτήτων 7 σχέσεων.


Τα συστήματα Swing, Bolero και Amundsen ανήκουν στην τρίτη γενιά των συστημάτων infotainment του ομίλου, έχουν οθόνες με διαγώνιο από 6,5 έως 9,2 ίντσες και μπορούν να εξοπλιστούν με το προαιρετικό σύστημα SKODA Sound System που έχει δέκα ηχεία. Το KAMIQ είναι πάντα συνδεδεμένο και online χάρη σε μια ενσωματωμένη LTE eSIM. Αυτό, για παράδειγμα, επιτρέπει τη συνεχή βελτιστοποίηση της πλοήγησης. Η ψηφιακή βοηθός (Digital Assistant) της SKODA που ονομάζεται Laura μπορεί να ανταποκριθεί στις φωνητικές εντολές και υποστηρίζεται από online δεδομένα - εκτός από τις απλές εντολές καταλαβαίνει επίσης φράσεις και προτάσεις που εκφέρονται ως φυσικός λόγος.

Το eSIM δεν ενεργοποιεί μόνο τη λειτουργία eCall, αλλά παρέχει και πρόσβαση στις κινητές ηλεκτρονικές υπηρεσίες SKODA Connect. Οι εφαρμογές Infotainment μπορούν να μεταφορτωθούν από το αυτοκίνητο μέσω του Shop. Επίσης διαθέσιμες είναι η τεχνολογία SmartLink για τη σύνδεση συσκευών μέσω του Apple CarPlay, του Android Auto ή του MirrorLink ™ (προαιρετικό το Wireless SmartLink), ένα Wi-Fi hotspot, δύο θύρες USB-C μπροστά και δύο πίσω και ένα Phone Box που επιτρέπει την ασύρματη φόρτιση smartphones.


Το KAMIQ προσφέρει ένα ευρύ σύνολο συστημάτων υποβοήθησης προερχόμενα από μοντέλα μεγαλύτερων κατηγοριών, τα οποία πέρα από την αύξηση των επιπέδων ασφάλειας, βελτιώνουν επιπρόσθετα τα επίπεδα άνεσης που προσφέρει το compact SUV. Σε αυτά περιλαμβάνεται το προαιρετικό Park Assist, το οποίο μπορεί να καθοδηγήσει το αυτοκίνητο μέσα και έξω από έναν κλειστό χώρο ή παράλληλους χώρους στάθμευσης.
Το προαιρετικό Adaptive Cruise Control (ACC) προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία και άνεση σε οδηγούς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Διατηρεί την επιθυμητή ταχύτητα (έως και τα 210 χλμ./ώρα) και επιβραδύνει αυτόματα όταν ανιχνεύσει ένα πιο αργό προπορευόμενο όχημα. Σε συνδυασμό με το DSG, το σύστημα μπορεί να ακινητοποιήσει εντελώς το SKODA KAMIQ και αυτόματα να το θέσει σε κίνηση ξανά μέσα σε τρία δευτερόλεπτα. Το προαιρετικό σύστημα ανίχνευσης κόπωσης Driver Alert αναγνωρίζει τη μείωση της συγκέντρωσης του οδηγού και συνιστά για μια στάση ή ένα διάλλειμα από την οδήγηση.Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό XDS+ προσφέρεται στάνταρ και βελτιώνει την πρόσφυση των εμπρός κινητήριων τροχών. Το σύστημα TPM+ ελέγχει την πίεση των ελαστικών. Το σύστημα ελέγχου Hill-Hold εμποδίζει το αυτοκίνητο να κυλήσει προς τα πίσω σε δρόμους με κλίση μεγαλύτερη των πέντε μοιρών.

Βαγγέλης Γκούμας
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top