Δοκιμάζουμε το νέο Volvo XC60 D4 AWD

Ένα πολυτελές όχημα που έχει κατασκευαστεί με στόχο την απόλυτη ασφάλεια

Volvo XC60 D4 Δοκιμή

 Η λέξη Volvo είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια. Η Σουηδική εταιρεία μπορεί να περηφανεύεται ότι ξεπέρασε τον εαυτό της με το νέο XC60  το οποίο διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό ασφαλείας που να μπορεί να του δίνει το δικαίωμα να αποκαλείται "το ασφαλέστερο" από όλα τα μοντέλα της. Μάλιστα εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο το όραμα της Volvo Vision 2020 σύμφωνα με το οποίο ένα μοντέλο διαθέτει την τεχνολογία που επιτρέπει να μην υπάρχει κανένας σοβαρός τρααυματισμός ή απώλεια ζωής των επιβατών.


Ξεκινάμε λοιπόν από τα νέα συστήματα σφαλείας τα οποία πραγματικά είναι εντυπωσιακά. Στις απαιτητικές δοκιμές του EuroNCAP που τον τελευταίο καιρό έγιναν πιο αυστηρές ,πήρε άριστα με ποσοστό  98% στην προστασία των επιβατών και 95% στα συστήματα υποστήριξης που διαθέτει, χάρη στην τελειοποιημένη μορφή του συστήματος ης Σουηδικής εταιρείας City Safety. Τι κ'άνει αυτό το σύστημα; Παρακολουθεί ανελλειπώς το δρόμο, τα αυτοκίνητα, τους πεζούς, τους ποδηλάτες μέχρι και τα ζώα και φρενάρει μόνο του όταν δει ότι υπάρχει περίπτωση σύγκρουσης. Όμως εκτός από αυτό, στρίβει πάλι αυτόματα  όταν αναγνώσει ότι το φρενάρισμα  δεν επαρκεί για την αποφυγή της σύγκρουσης.

Φανταστείτε τώτα ότι λόγω κακής εκτίμησης ή επειδή κοιμηθήκατε στο τιμόνι ή είσαστε αφηρημένος βγαίνετε στο αντίθετο ρεύμα και έρχεται απέναντι σας αυτοκίνητο.Το σύστημα Run-Off Road Mitigation ανιχνεύει αν το αυτοκίνητο πρόκειται να βγει από το δρόμο κατά λάθος, σε ταχύτητες από 65-140 χλμ./ώρα  και μπορεί να υποβοηθήσει το τιμόνι και, αν χρειαστεί, να εφαρμόσει και τα φρένα για να επαναφέρει το αυτοκίνητο στη σωστή πορεία. Αν το αυτοκίνητο βγει τελικά από το δρόμο, το σύστημα Run-Off Road Protection - μια άλλη καινοτομία της Volvo - περιορίζει τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού.

Περιλαμβάνει στα εμπρός καθίσματα ένα σύστημα απόσβεσης των κατακόρυφων κρουστικών φορτίων σε περίπτωση απότομης πρόσκρουσης στο έδαφος, καθώς και προαιρετικό μηχανισμό που σφίγγει τις ζώνες ασφαλείας, κρατώντας το σώμα σταθερό στο κάθισμα. Επιπλέον ένας  κλωβός ασφαλείας από  χάλυβα υπερυψηλής αντοχής (UHSS) - έναν από τους ισχυρότερους τύπους  που υπάρχουν - περιβάλλει τους επιβάτες του αυτοκινήτου. Υπάρχει πλέον και η νέα γενιά του BLIS,  όπου ανιχνευτεί κίνδυνος από άλλο όχημα πίσω από το Volvo , το BLIS στρίβει το τιμόνι επαναφέροντας το αυτοκίνητο πίσω στη λωρίδα του.Το XC60  με όλα τα συστήματα και την ασπίδα προστασίας  που προσφέρει δικαιολογημένα χαρακτηριζετααι το ασφαλέστερο Volvo  που κυκλοφορεί.


Όμως ας πάμε στο εσωτερικό .Εδώ όπου η απλότητα,ι η υψηλή ποιότητα κατασκευής αλλά  και η πολυτέλεια γίνονται αντιληπτές με την πρώτη ματιά. Το χαρακτηριστικό της Σουηδικής εταιρείας είναι ο μινιμαλσιμός που δίνει ακόμη περισσότερο αξία στα ηλεκτρονικά συστήματα . Το πρώτο από αυτά είναι ο  ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών  με σημαντικές πληροφορίες και φωτεινότητά η οποία ρυθμίζεται αυτόματα ανάλογα με την φωτεινότητα του περιβάλλοντος. Όμως το σήμα κατατεθέν είναι η  κεντρική κάθετη οθόνη αφής 9 ιντσών με το σύστημα πολυμέσων Sensus Connect -η οποία θυμίζει τάμπλετ-.με  έντονα, καθαρά γραφικά.

Η ανάγνωση πληροφοριών και χαρτών είναι ιδιαίτερα εύκολη . Μάλιστα η λειτουργία αφής  έχει τόσο καλή απόκριση που μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε φορώντας γάντια.Επιπλέον στο τιμόνι του νέου Volvo XC60 υπάρχουν χειριστήρια για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, ενσωματωμένα χειριστήρια και τον ψηφιακό πίνακα οργάνων. Στα  hi tech στοιχεία είναι η προηγμένη λειτουργία φωνητικών εντολών με φυσικό λόγο με την οποία χειρίζεστε το σύστημα κλιματισμού, το σύστημα πλοήγησης, τις λειτουργίες ψυχαγωγίας και το smartphone .Υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα του προαιρετικού συστήματος Head UP Display που προβάλλει την ταχύτητα κατέυθυνση του συστήματος πλοήγησης, στο παρμπρίζ. Η λειτουργία αυτή αυξάνει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια  καθώς δεν χρειάζεται να πάρετε τα μάτια σας από τον δρόμο για να δείτε τις συγκεκριμένες ενδείξεις στον ψηφιακό πίνακα οργάνων.Το νέο Volvo XC60 έχει διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.688/1.902/1.658 χλστ. που δίνουν άνετους χώρους στους επιβάτες με το πορτμπαγκάζ να είναι στα 505 λίτρα (+174 κάτω από το κάλυμμα).


Στον δρόμο όπως είπαμε λίγα πράγματα χρειάζεται να κάνετε, χάρη στα συστήματα ασφαλείας που σας αναφέραμε πιο πάνω. Στην "καρδιά" του Volvo XC60 D4 υπήρχε ο υπερτροφδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας 2.0 λίτρων ο οποίος αποδίδει 190 ίππους στις 4000 σ.α.λ. με ροπή 400Nm στις 1.750-2.500 σ.α.λ. Το μοτέρ συνεργάζεται με το εξαιρετικό αυτόματο σειριακό κιβώτιο Geartronic 8  σχέσεων .Εδώ συναντάμε και την πατέντα της Volvo με την κωδική ονομασία PowerPulse που εξασφαλίζει άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού. Όταν πατήσεις το γκάζι απότομα, το σύστημα διοχετεύει αέρα υπό πίεση  από το φίλτρο αέρα  μέσω βαλβίδας στην πολλαπλή εξαγωγής για να τροφοδοτήσει το turbo ενέργεια που γίανετια συνέχεια αυτόματα με τον ίδιο τρόπο. Στην πράξη φαίνεται με την άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού με επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 8,4  δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 205 χλμ./ώρα.

Και μιλάμε για ένα βαρύ αμάξωμα .Το 8άρι αυτόματο σειριακό κιβώτιο αλλάζει με άμεσο τρόπο τις ταχύτητες . Επιπλέον είχαμε την δυνατίοτηα να επιλέξουμε ανάμεσα σε 5 προγράμματα οδήγησης πουτ καθορίζουν -ανάλογα με την  θέση στον διακόπτη- την "συμπεριφορά" του συστήματος διεύθυνσης , των φρένων ,του συστήματος ευστάθειας και του start&stop  του κινητήρα.Είναι τα προγράμματα -Comfort, Dynamic, Eco, Off-road, καθώς και το πρόγραμμα Individual με το οποίο συνδυάζετε διαφορετικές ρυθμίσεις οδήγησης ξεχωριστά  ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.Το σημαντικό είναι ότι το μοτέρ είναι ιδαίτερα πολιτισμένο χωρίς να περνά στο εσωτερικό ο ήχος του πετρελαιοκινητήρα γεγονός που σε κάνει να νομίζεις ότι έχεις να κάνεις με βενζινοκινητήρα.Η μέση κατανάλκωση κυμάνθηκσε στα 7,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.
Το Volvo XC60  στον δρόμο δείχνει ουδέτερη  συμπεριφορά, με μικρές κλίσεις και αυξημένα περιθώρια πρόσφυσης ακόμη και στις κλειστές καμπές .Το δυνατό του σημείο είναι η κίνηση στον ανοιχτό δρόμο όπου "καταπίνει" τα χιιλιόμετρα αφήνοντας ξεκούραστους τους επιβάτες  ακόμη και μετά  από πολλά χιλιόμετρα διαδρομής. Η τετρακίνηση με τη μεταβαλλόμενη κατανομή δύναμης έως και 50%  στους πίσω τροχούς. σου επιτρέπουν να κινηθείς με άνεση σε λασπώδεις επιφάνειες . αλλά και σε απότομα βραχώδη κομμάτια αρκεί να μην ξεχαστείς και νομίσεις ότι έχεις να κάνεις με καθαρόαιμο 4Χ4 .

Πάμε τώρα στην τιμή .Η βασική έκδοση εξοπλισμού Momentum διαθέτει εξαιρετικό εξοπλισμό με το City Safety  με τον ψηφιακό πίνακας οργάνων και κεντρική οθόνη αφής 9”, με αερόσακους οδηγού/συνοδηγού, πλευρικούς, οροφής, γόνατου οδηγού, με σύστημα προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις, με  ABS με έκτακτη υποβοήθηση πέδησης, με σύστημα δυναμικού ελέγχου ευστάθειας και πρόσφυσης με προηγμένο σύστημα ελέγχου ευστάθειας, έλεγχο υποστροφής/υπερστροφής και σπορ λειτουργία, Cruise Control, Start/Stop ,αισθητήρες υγρασίας και βροχής, αυτόματο διζωνικό σύστημα κλιματισμού με σύστημα ελέγχου αέρα καμπίνας,με ηλεκτρικά παράθυρα μπρος/πίσω, προβολείς LED με αυτόματη ρύθμιση ύψους δέσμης, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα οδηγού/συνοδηγού με ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη οσφυϊκή υποστήριξη,εκκίνηση/σβήσιμο κινητήρα χωρίς κλειδί,, ηχοσύστημα High Performance με Sensus Connect, εξακάναλο ενισχυτή 330W με 10 ηχεία, και άλλα.

Οι τιμές για τις εκδόσεις του πολυτελούς  Volvo XC60  είναι 

XC60 (D4) AWD Momentum Pro   142 55.848 ευρώ
XC60 (D4) AWD Inscription             60.716  ευρώ.
XC60 (D4) AWD R-Design               60.287 ευρώ. 
XC60 (D4) AWD Inscription              60.716, ευρώ.
XC60 (D4) AWD R-Design               60.287 ευρώ.

Βαγγέλης Γκούμας
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top