Πόσο θα πληρώσετε για την ανανέωση διπλώματος - Τα «κενά» στον νέο ΚΟΚ

Αφορά σε συνταξιούχους και επαγγελματίες οδηγούς

Πρώτη δημοσίευση: 11/09/2018, 23:44

Αλλαγές στη διαδικασία ανανέωσης διπλώματος για τους ηλικιωμένους αλλά και για τους επαγγελματίες οδηγούς φέρνει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ. 

Εκτός από τις βεβαιώσεις των αρμόδιων γιατρών (οφθαλμιάτρου, παθολόγου κτλ) οι πολίτες άνω των 74 ετών θα καλούνται να περνούν από εξέταση ανά τρία χρόνια (οι άνω των 80 ετών κάθε δύο χρόνια) , προκειμένου να διαπιστώνεται αν όντως είναι σε θέση να οδηγούν. Το ίδιο θα ισχύει και για τους επαγγελματίες οδηγούς άνω των 55 ετών.

Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης: Ποιοι θα δώσουν νέες εξετάσεις

 

Τι θα επιβαρύνονται όμως συνταξιούχοι και επαγγελματίες οδηγοί για την ανανέωση του διπλώματός τους, με τους νέους όρους;

Όπως λέει στο star.gr ο γενικός γραμματέας  του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Δυτικής Αττικής και ιδιοκτήτης Σχολών Οδηγών, Μιχάλης Λαούδης, το παράβολο που θα πρέπει να πληρώσουν είναι της τάξεως των 10 ευρώ.

«Όσοι είναι γεννημένοι πριν από την 29η Αυγούστου 1944 καλούνται να φτιάξουν τα χαρτιά τους ως ίσχυε μέχρι τώρα. Δηλαδή κόβουν τα παράβολα από την τράπεζα (50€-30€-18€), περνούν από γιατρούς (οφθαλμίατρο και παθολόγο), απλά αντί να τους βγει το δίπλωμα κατευθείαν, τους δίνεται μια βεβαίωση και τους λέει το υπουργείο ότι θα ενημερωθούν για το πότε θα δώσουν εξετάσεις» εξηγεί ο κ.Λαούδης και συνεχίζει:

«Όταν έρθει αυτή η ώρα κόβουν ένα παράβολο των 10 ευρώ, συνολικά θα πληρώσουν 130 ευρώ για την ανανέωση του διπλώματός τους».

Το πλαίσιο των εξετάσεων δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό,  ωστόσο θα εξετάζονται μόνο στην πορεία και όχι στα σήματα. 

Τα «κενά» στις αλλαγές που προβλέπει ο νέος ΚΟΚ 

Ο γενικός γραμματέας  του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Δυτικής Αττικής σημειώνει πως υπάρχει σαν ιδέα στο νομοσχέδιο, οι εξεταζόμενοι να δίνουν εξετάσεις με τα δικά τους αυτοκίνητα και χωρίς την παρουσία δασκάλου, παρά μόνο εξεταστή. 

-    Ωστόσο, ποιος θα διασφαλίζει τη σωματική ασφάλεια των εξεταστών, καθώς θα εξετάζουν σε όχημα που δε θα υπάρχει δάσκαλος, πετάλια στη θέση του συνοδηγού και που θα οδηγεί ένας ηλικιωμένος;


-    Σε περίπτωση που δεν έχουν όχημα οι εξεταζόμενοι, ποια ασφαλιστική θα καλύψει ένα ατύχημα, σε όχημα κάποιου τρίτου που δεν είναι στο όνομά του;


-    Όσοι μένουν στην επαρχία πού θα εξετάζονται; (για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που μένει στην Άνδρο θα πρέπει να ταξιδέψει στη Σύρο όπου υπάρχει εξεταστικό κέντρο για να δώσει εξετάσεις για ανανέωση διπλώματος)

«Εμείς θέλουμε την οδική ασφάλεια από όλο τον κόσμο, σε οποιαδήποτε ηλικία. Το μέτρο δεν είναι κακό αλλά θα πρέπει να φτιαχτεί ένα νομικό πλαίσιο που να είναι σωστό για τους ανθρώπους. Προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα κενά που υπάρχουν στο νομοσχέδιο, εμείς έχουμε ζητήσει από το υπουργείο παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018» καταλήγει ο Μιχάλης Λαούδης. 

Ρεπορτάζ: Σοφία Βάγκα

email: svagka@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top