Οι «δράκοι» που σκόρπισαν τον τρόμο στην Ελλάδα

Τα πρόσωπα πίσω από σωρεία βιασμών και δολοφονιών

Εγκλήματα, ανθρωποκτονίες, ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από τον «δράκο» που βιάζει και σκοτώνει γυναίκες και τελικά η αποκάλυψη. Το πρόσωπο του δράστη, η ιστορία του, η σύλληψη, η φυλάκισή του και το "τέλος" του. Αυτοί είναι οι «δράκοι» που σκόρπισαν τον τρόμο και συγκλόνισαν την Ελλάδα.

Αριστείδης Παγκρατίδης - Ο «δράκος» του Σέιχ Σου 

Ο Αριστείδης Παγκρατίδης (1940 - 16 Φεβρουαρίου 1968) κατηγορήθηκε από τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης ως ο υπαίτιος μιας σειράς δολοφονικών και ληστρικών επιθέσεων σε ζευγάρια στην περιοχή του δάσους του Σέιχ Σου το 1959. 

Οι επιθέσεις και η επικήρυξη – Επιτίθετο σε ζευγαράκια με όπλο του μια πέτρα

Τον Φεβρουάριο του 1958 στη περιοχή του δάσους του Πανόραματος, νεαρή γυναίκα δέχεται δολοφονική επίθεση με πέτρα από έναν νεαρό άγνωστο άντρα.  Ένα χρόνο μετά, στις 19 Φεβρουάριου του 1959, ο δράστης επιτέθηκε και πάλι με πέτρα, σε ένα ζευγαράκι- τον Αθανάσιο Παναγιώτου και την Ελεονώρα Βλαχογιάννη,- που ήθελε να απομονωθεί στο δάσος, και τους κατάφερε βαριά τραύματα. Τους επόμενους μήνες ο άγνωστος θα επιτεθεί και πάλι σε δυο ζευγαράκια που βρίσκονταν στην περιοχή, χωρίς όμως να τους καταφέρει σημαντικά τραύματα.

Στις 6 Μάρτιου του 1959 στην περιοχή της Μίκρας Θεσσαλονίκης, ο άγνωστος αφού ληστέψει το ζευγαράκι, θα δολοφονήσει τον άντρα - Κωνσταντίνο Ραΐση- και θα βιάσει τη φίλη του, Ευδοκία Παληογιάννη. Στις 3 Απριλίου του ίδιου έτους άγνωστος μπαίνει στο Δημοτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, και σκοτώνει με πέτρα την ράπτρια και φοιτήτρια νοσοκόμα του ιδρύματος, Μελπομένη Πατρικίου. Κατά τη φυγή του από το σπιτάκι, επιτίθεται ξανά σε μια νοσοκόμα που συναντά στο δρόμο του, τη  Φανή Τσαμπάζη , την εκφοβίζει ότι θα τη σκοτώσει και φεύγει.

Τον Μάρτιο του 1959 ο δολοφόνος επικηρύχθηκε με το ποσό των 100.000 δρχ. Τα χρήματα θα δίνονταν ως αμοιβή για τη σύλληψη του δράστη ή για την παροχή συγκεκριμένων πληροφοριών που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Η σύλληψή του, η δίκη και η εκτέλεση

Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 1963 για την επίθεσή του σε 12χρονη τρόφιμο του ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» με σκοπό να τη βιάσει.

Αρχικά, δικάστηκε τον Οκτώβριο του 1964 και καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση. Κατά την διάρκεια των ανακρίσεων ομολόγησε ότι αυτός ήταν ο διαβόητος «Δράκος του Σέιχ Σου». Τον Φεβρουάριο του 1966 καταδικάστηκε σε θάνατο ως άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Δυο χρόνια αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου του 1968 εκτελέστηκε στον τόπο που εγκλημάτισε, κοντά στο δάσος του Σέιχ Σου.

«Είμαι αθώος» έλεγε μέχρι το τέλος

Ο Παγκρατίδης γρήγορα ανακάλεσε την ομολογία του ισχυρίστηκε ότι ελήφθη κατόπιν ψυχολογικών πιέσεων και σωματικής βίας. Μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσής του παρέμεινε σταθερός υποστηρίζοντας την αθωότητά του. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, το αν ήταν αθώος ή ένοχος, παραμένει αμφισβητούμενο.
 

Σπύρος Μπέσκος - Ο «δράκος» της παραλιακής

Ο Σπύρος Μπέσκος γνωστός και ως «δράκος της παραλιακής» βίασε και δολοφόνησε γυναίκες κυρίως στην περιοχή των νότιων προαστίων της Αθήνας, την περίοδο 1981 - 1983. Πλησίαζε τα θύματά του και είτε βιάζοντας τα είτε όχι, συνήθως προσπαθούσε να τα στραγγαλίσει με σχοινί.

Γεννήθηκε το 1946 στην Κυπαρισσία της Μεσσηνίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 τελειώνει τη σχολή Φυσικοθεραπείας στην Αθήνα και μετά την αποφοίτησή του αρχίζει με επιτυχία την επαγγελματική του καριέρα. Το 1971 σε ηλικία 25 ετών, παντρεύεται μια συνάδερφό του και αποκτούν μια κόρη. Το ζευγάρι χωρίζει το 1992 κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του Μπέσκου. Στις αρχές του 1980 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον Νέο Κόσμο όπου έμενε τότε, κερδίζει καλά χρήματα αν και δουλεύει πάρα πολλές ώρες και φαινομενικά τουλάχιστον είναι ένας αξιοπρεπής οικογενειάρχης. 

Δίκη Μπέσκου το 1991

Δίκη Μπέσκου το 1991

Καταδικάστηκε πρωτόδικα δις εις θάνατον

Το 1985 καταδικάστηκε πρωτόδικα δις εις θάνατον -αν και η θανατική ποινή είχε ουσιαστικά καταργηθεί-  για τον θάνατο δύο γυναικών, τον βιασμό έξι, την απόπειρα δολοφονίας δεκαπέντε γυναικών και την απόπειρα βιασμού δύο. Το 1991, στη δεύτερη δίκη στο Εφετείο καταδικάστηκε σε δις ισόβια κάθειρξη για τις ανθρωποκτονίες και συνολικά σε 340 χρόνια φυλάκισης για κάθε ένα από τα εγκλήματά του. Του επιβλήθηκε μεγαλύτερη δυνατή ποινή, κάθειρξη 25 ετών.

Η κινηματογραφική σύλληψή του 

Το πρώτο πτώμα που βρέθηκε - αυτό της Χρυσάνθης Μπατζίκα - τον Σεπτέμβριο του 1981 έξω από το νυχτερινό κέντρο «Δειλινά» στη Γλυφάδα, ήταν το πρώτο σήμα που δόθηκε στην «Ασφάλεια Προαστείων» για την ύπαρξη ενός δολοφόνου και βιαστή. Για τα επόμενα δυο χρόνια, στην Ασφάλεια καταφτάνουν αναφορές για περιπτώσεις βιασμών, κυρίως στα νότια προάστεια και κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Η Αστυνομία αποφασίζει να προκαλέσει τον δράστη και να βγάζει περιπολίες με γυναίκες αστυνομικούς - που υποδύονταν τις πόρνες. Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 1983 στο μπλόκο της Νέας Ερυθραίας, η Αστυνομία είχε στείλει ως δόλωμα γυναίκα αστυνομικό. Ο Μπέσκος εμφανίστηκε με το αυτοκίνητό του και πλησίασε τη χαμογελαστή κοπέλα. Αμέσως όρμησαν οι κρυμμένοι αστυνομικοί να τον συλλάβουν αλλά πάτησε γκάζι και έφυγε. Η Αστυνομία τον κυνήγησε και τελικά κατάφερε να τον σταματήσει στο ύψος της Κηφισιάς. Οδηγήθηκε στην Ασφάλεια και ύστερα από δυο μέρες ο ίδιος ομολόγησε. Από τις έρευνες που έγιναν στο αυτοκίνητό του ανακαλύφτηκαν τα σκοινιά που χρησιμοποιούσε για να πνίξει τα θύματά του, ενώ στο σπίτι του ανακαλύφτηκαν τα κλοπιμαία που κατά καιρούς είχε αποσπάσει από διάφορα άτομα.
«Όταν με συνέλαβαν, εγώ λυτρώθηκα» θα πει 20 χρόνια μετά.

Δίκη Μπέσκου το 1991

Δίκη Μπέσκου το 1991

Η αποφυλάκισή του 

Το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του το εξέτισε στις φυλακές Κορυδαλλού και αποτέλεσε υπόδειγμα κρατουμένου. Οι ειδικοί που τον εξέτασαν κατά τον εγκλεισμό του, αποφάνθηκαν ότι δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν ψυχική νόσο. Ο ψυχίατρος ωστόσο είπε: «Οι διαπιστώσεις μου είναι ότι πρόκειται για διχασμένη προσωπικότητα..»

Απολύθηκε τον Αύγουστο του 2008, δυο μήνες νωρίτερα από την κατά νόμον απόλυσή του, αφού συμπλήρωσε τα 25 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής. Έκτοτε, δεν έχει ξαναπασχολήσει τις διωκτικές αρχές.

Κυριάκος Παπαχρόνης – «Ο δράκος» της Δράμας

Ένας δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός του Στρατού ήταν ο άντρας που απασχόλησε και σόκαρε την κοινή γνώμη με τα εγκλήματα που διέπραξε τη δεκαετία του 1980.  Ο Κυριάκος Παπαχρόνης γεννήθηκε το 1960 στη Δράμα. Η δολοφονική του δράση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1981 όταν βίασε και σκότωσε μια ιερόδουλη και τελείωσε τον Δεκέμβριο του 1982, με τον σοβαρό τραυματισμό μιας 30χρονης μητέρας τεσσάρων παιδιών.

Στη δίκη του Κυριάκου Παπαχρόνη στη Θεσσαλονίκη

Στη δίκη του Κυριάκου Παπαχρόνη στη Θεσσαλονίκη

Στο διάστημα αυτό είχε διαπράξει δύο ανθρωποκτονίες γυναικών, επτά απόπειρες ανθρωποκτονιών, οκτώ απόπειρες βιασμών, κακοποιήσεις αλλά και πέντε βομβιστικές επιθέσεις. 

Οι μαρτυρίες των θυμάτων που επέζησαν καθώς και το γεγονός ότι τις περισσότερες επιθέσεις του, τις πραγματοποιούσε φορώντας την στρατιωτική του στολή βοήθησαν στη σύλληψή του, η οποία έγινε στις 13 Δεκεμβρίου του 1982 από την Ασφάλεια της Δράμας. Η δίκη του Παπαχρόνη πραγματοποιήθηκε από τις 14 ως τις 18 Ιουνίου του 1983 στο κτίριο του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης υπό την δικαιοδοσία του Διαρκούς Στρατοδικείου Καβάλας. 

Η απόρριψη από ιερόδουλη όταν ήταν 13 ετών

Κατά την απολογία του υποστήριξε ότι η αιτία της συμπεριφοράς του οφειλόταν στην πρώτη επίσκεψη που έκανε σε οίκο ανοχής, όταν ήταν έφηβος.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι σε ηλικία 13 χρόνων κι ενώ είχε πάει να επισκεφτεί πρώτη φορά μια ιερόδουλη σε ένα πορνείο στην Ξάνθη, η απόρριψη και η ειρωνεία που βίωσε από την πόρνη όταν δεν μπόρεσε να εκτελέσει τη σεξουαλική πράξη, γέννησε και θέριεψε το μίσος του για τις γυναίκες. Το ίδιο συνέβη και στις επόμενες επισκέψεις του που ακολούθησαν σε οίκους ανοχής. Η απαξιωτική συμπεριφορά των ιερόδουλων ήταν η αιτία που ξύπνησε μέσα του το μίσος του για τις γυναίκες και προκάλεσε την εκδικητική μανία του, όπως υποστήριξε. 

Στη δίκη του Κυριάκου Παπαχρόνη στη Θεσσαλονίκη

Στη δίκη του Κυριάκου Παπαχρόνη στη Θεσσαλονίκη

Η ποινή και η αποφυλάκιση

Το δικαστήριο τον καταδίκασε «δις εις θάνατον», ποινή που μετατρεπόταν σε 22 χρόνια κάθειρξη. Τον πρώτο καιρό της φυλάκισής του υπήρξε ιδιαίτερα απείθαρχος και βίαιος αλλά από την δεκαετία του 1990 κι έπειτα, μεταβλήθηκε σε υποδειγματικό κρατούμενο.

Το 2004 αποφυλακίστηκε σε ηλικία 44 χρόνων, αφού είχε εκτίσει ολόκληρη την ποινή του. Ο Παπαχρόνης ζει σήμερα στη Λάρισα και δεν έχει απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές.

Αντώνης Δαγκλής – «Ο δράκος των ιερόδουλων»

Ο Αντώνης Δαγκλής, γνωστός ως «δράκος των ιερόδουλων» καταδικάστηκε σε  13 φορές ισόβια για τις δολοφονίες τριών γυναικών και απόπειρας δολοφονίας άλλων έξι, στην Αθήνα στις 23 Ιανουαρίου του 1997. 

Γεννήθηκε το 1974 κι εργαζόταν ως νταλικέρης. Η μητέρα του Δαγκλή ήταν ιερόδουλη και τα θύματά του ήταν μόνο ιερόδουλες. Η δράση του ήταν κατά τα έτη 1992 έως 1995. 

Δίκη Αντώνη Δαγκλή

Ο Αντώνης Δαγκλής

Το λευκό φορτηγάκι μάρκας Βολκσβάγκεν που χρησιμοποιούσε,  οδήγησε στη σύλληψή του, μετά από παρακολούθηση, στις 21 Ιανουαρίου του 1996.

Μετά τη σύλληψή του, ο Δαγκλής ομολόγησε τον βιασμό, τον στραγγαλισμό και τον διαμελισμό δύο γυναικών, την πρόθεσή του να δολοφονήσει άλλες έξι γυναίκες, και τη ληστεία άλλων οκτώ γυναικών.

Οι δολοφονίες των τριών γυναικών

Ο δράκος των ιερόδουλων ομολόγησε μετά τη σύλληψή του τον διαμελισμό δύο γυναικών, της 29χρονης Ελένης Παναγιωτοπούλου και της 26χρονης Αθηνάς Λαζάρου. Τις διαμέλισε με ένα πριόνι και τις πέταξε γύρω από την Αθήνα. Έπειτα, ο Δαγκλής ομολόγησε τον προηγουμένως άλυτο φόνο μία ιερόδουλης, της οποίας το διαμελισμένο σώμα βρέθηκε σε ένα κάδο το 1992.

Ο Αντώνης Δαγκλής με τη μάνα του στη δίκη

Ο Αντώνης Δαγκλής με τη μάνα του στη δίκη

«Μισούσα όλες τις ιερόδουλες και συνεχίζω να τις μισώ»

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Δαγκλής είπε στο δικαστήριο: «Μισούσα όλες τις ιερόδουλες και συνεχίζω να τις μισώ. Πήγαινα να τις δω για σεξ αλλά ξαφνικά άλλες εικόνες έρχονταν στο μυαλό μου. Άκουγα φωνές οι οποίες με διέταζαν να σκοτώνω. Έβλεπα τη μητέρα μου στο πρόσωπο των ιερόδουλων. Κάθε φορά νόμιζα πως σκότωνα εκείνη» ήταν μερικά από τα λόγια του στην ανάκριση και τη δίκη.

Ο Αντώνης Δαγκλής βρέθηκε απαγχωνισμένος στο κελί 33 του Ψυχιατρικού Καταστήματος των Δικαστικών Φυλακών στις 2 Αυγούστου του 1997. 

Επιμέλεια: Σοφία Βάγκα

email: svagka@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top