Ο κρόκος Κοζάνης «κατακτά» την Κίνα

Το κιλό κοστίζει 1200 ευρώ

Την αγορά της Κίνας κατακτά ο κρόκος Κοζάνης. Αντιπροσωπεία κινέζων ειδικών βρέθηκε στη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να δει από κοντά τις κατάφυτες εκτάσεις του χρυσού μπαχαρικού. 

Πρόκειται για ένα από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά. Το κιλό κοστίζει 1200 ευρώ. Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση του, οι επιστήμονες έχουν επισημάνει πως έχει αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Γι’αυτό γίνεται ανάρπαστο στην αχανή αγορά της Κίνας. 

Για τους αγρότες στην Κοζάνη ο κρόκος είναι ο κόκκινος χρυσός. Είναι ο λόγος που πολλοί νέοι έφυγαν από την πόλη τους, σπούδασαν αλλά επέστρεψαν και πάλι εδώ για να ασχοληθούν με τη γη.  

Η συγκομιδή ξεκινά στα τέλη Οκτώβρη και διαρκεί περίπου ένα μήνα. Οι Κοζανίτες που έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τον τόπο τους για να βρουν δουλειά αφήνουν τα πάντα για να είναι στα χωράφια τους αυτή την περίοδο. 

 «Ένα ένα με το χέρι τα μαζεύουμε. Είτε με εργατικό προσωπικό είτε οικογενειακά. Για να μαζευτεί ένα κιλό ξερός κρόκος χρειάζονται γύρω στα 150 χιλιάδες λουλούδια. Μετά θα τα πάμε στο σπίτι όπου με ένα μηχάνημα κάνουμε τη διαλογή», λέει αγρότης. 

Όπως λέει η μυθολογία ο θεός Ερμής έπαιζε με τον αγαπημένο του φίλο, τον κρόκο. Ο κρόκος τραυματίστηκε. Τρεις σταγόνες από το αίμα του έπεσαν στη γη και από το αίμα του, δημιουργήθηκε το λουλούδι που πήρε το όνομα του. Ο κρόκος. 
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top