Στα… «λευκά» η χώρα! Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Δείτε σε ποιες περιοχές το… έστρωσε

Πρώτη δημοσίευση: 14:26

Ο χειμώνας είναι εδώ, με τα πρώτα χιόνια να έχουν καλύψει ήδη στα λευκά αρκετές περιοχές της Ελλάδας, ενώ η θερμοκρασία έχει σημειώσει σημαντική πτώση και το κρύο είναι τσουχτερό

Τα πρώτα χιόνια στο Πήλιο

Στα Χάνια του Πηλίου το χιόνι έφτασε ήδη τα 10 εκατοστά και η θερμοκρασία έπεσε στους -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ πιο πυκνό είναι το χιόνι στο χιονοδρομικό κέντρο, το ύψος του οποίου ξεπερνά τα 15 εκατοστά. 

Η περιφέρεια βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στο οδικό δίκτυο του άξονα Βόλου – Ζαγοράς, ενώ στον Βόλο βρέχει καταρρακτωδώς και η θερμοκρασία έχει πέσει στους 13 βαθμούς Κελσίου.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες τα οχήματα στη Δυτική Μακεδονία

Δύσκολη είναι η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία, όπου απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήματα του οδικού δικτύου, αλλά και στην Ημαθία. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας της Αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε τμήμα της εθνικής οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), καθώς και σε τμήματα των επαρχιακών οδών, Γρεβενών - Σαμαρίνας, Γρεβενών - Βασιλίτσας , Γρεβενών - Περιβολίου. Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται και οι οδηγοί που κινούνται στον νομό Ημαθίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες χρειάζονται στην παλαιά εθνική Οδός Θεσσαλονίκης- Βέροιας -Κοζάνης, στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου καθώς και στις δημοτικές οδούς Νάουσας/3-5 Πηγαδίων, Νάουσας -Σελίου, Νάουσας -Ροδοχωρίου.

Υδροστρόβιλος σάρωσε τα πάντα στο Ηράκλειο Κρήτης

Στην Κρήτη τώρα, υδροστρόβιλος σάρωσε την περιοχή Γούδουρα της Σητείας με αποτέλεσμα να καταστραφούν θερμοκήπια και καλλιέργειες σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων. 

Επίσης τεράστιοι χωμάτινοι όγκοι έπεσαν στο οδικό δίκτυο από Άγιο Νικόλαο προς Ελούντα εξαιτίας των ισχυρών καταιγίδων, αλλά και από Ηράκλειο προς Μεσσαρά, Πέτρα Σελί προς Ομαλό και στο εθνικό οδικό δίκτυο από Κολυμπάρι προς Κίσαμο. 

Χιόνια και στο Καρπενήσι

Στα λευκά ντύθηκε και το Καρπενήσι, με τους εκδρομείς να απολαμβάνουν το ειδυλλιακό τοπίο και να ανεβάζουν φωτογραφίες στα social media. 

Στα λευκά το Μαίναλο

Παρόμοιες εικόνες και στο Μαίναλο, με το χιόνι στο χιονοδρομικό κέντρο να έχει φτάσει κατά τόπους τα δέκα εκατοστά. 

Ισχυρή χιονόπτωση στον Παρνασσό

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν και στον Παρνασσό τόσο στο χιονοδρομικό κέντρο, όσο και στον δρόμο προς Αθανάσιο Διάκο και Καστριώτισσα στην ορεινή Φωκίδα. 

Από την Παρασκευή τα χιόνια στα Τρίκαλα

Από την Παρασκευή χιονίζει στα ορεινά του νομού Τρικάλων σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων .Η θερμοκρασία είναι στους 0 έως +1 βαθμού Κελσίου, ενώ στα πεδινά που σημειώνονται βροχοπτώσεις είναι στους 6 βαθμούς.

Το οδικό δίκτυο αυτή τη στιγμή είναι ακόμη ανοιχτό αλλά με την πυκνή χιονόπτωση που σημειώνεται θα υπάρξουν γρήγορα προβλήματα. 

Χιονισμένα Ιωάννινα

Χιόνια σε υψόμετρο 1.810 μέτρων έπεσαν και στα ορεινά των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο όρος Μιτσικέλι, ενώ ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε στο χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου. 

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Υπενθυμίζεται ότι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Παρασκευή αναφέρει:

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας αναμένεται να είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τα χιόνια στα ορεινά ενώ στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.

Σήμερα Σάββατο

Προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια. Από τις προμεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και από το απόγευμα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της δυτικής και κεντρικής Στερεάς (1000-1200 μέτρα στα βόρεια, και 1200-1500 μέτρα στα νότια).

Οι θυελλώδεις άνεμοι, έντασης 7-8 μποφόρ, θα είναι ανατολικής διεύθυνσης και θα πνέουν στο Ιόνιο από αργά το απόγευμα. Αργά το απόγευμα θα φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Την Κυριακή

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου – βαθμιαία και του βόρειου Αιγαίου – τις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές (κυρίως τα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα).

Μετά το μεσημέρι τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Κρήτη και προς το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, τις πρωινές ώρες της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και από το βράδυ στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη θυελλώδεις έντασης 7-8 και πιθανώς 9 μποφόρ.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες και από τα βορειοδυτικά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top