Εικόνες ντροπής: Παιδιά με αναπηρία ζουν σε κλουβιά στα Λεχαινά

Η τυφλή 18χρονη χωρίς… όνομα

κλουβιά

Οι εικόνες που επικρατούν στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία στα Λεχαινά Ηλείας είναι γροθιά στο στομάχι. Παιδιά και άτομα που πλέον έχουν ενηλικιωθεί ζουν μέσα σε κλουβιά, στο μέγεθος ενός κρεβατιού, υπό άθλιες συνθήκες που προκαλούν οργή και αγανάκτηση. 

Την εικόνα αυτή είχε μεταδώσει πριν λίγο καιρό το βρετανικό BBC, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, κινητοποιώντας ακόμα και τη συγγραφέα του «Χάρι Πότερ», J. K. Rowling, η οποία δημιούργησε μια ΜΚΟ για να αλλάξει η εικόνα στο συγκεκριμένο ίδρυμα. 

Και η αλήθεια είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» ότι πολλά άλλαξαν χάρη στην κινητοποίηση της Βρετανίδας συγγραφέως, καθώς με την παρέμβαση της MKO που δημιούργησε και ειδικών του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που βοήθησε πολλούς από τους ασθενείς που ζούσαν στα «κλουβιά της ντροπής».

Από τους 36, οι 30 μπόρεσαν να αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής, άφησαν πίσω τους το κλουβί, αλλά ο κίνδυνος να επιστρέψουν σε αυτό είναι μεγάλος. 

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο το πρόγραμμα λήγει. Στα Λεχαινά υπάρχουν ακόμη έξι παιδιά που χρειάζονται βοήθεια. Αν το πρόγραμμα λήξει θα κινδυνέψουν και αυτά, αλλά και οι υπόλοιποι 30 να επιστρέψουν στα κλουβιά.

Σχεδόν έναν χρόνο πριν, τον Δεκέμβριο του 2017, η κυβέρνηση, δια στόματος των υπουργών Ε. Αχτσιόγλου και Θ. Φωτίου είχε εξαγγείλει την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνταν στα Λεχαινά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. 

Σύμφωνα με το «Έθνος» έχει εγκριθεί ένα κονδύλι 8,5 εκατ. ευρώ και έχει υπάρξει και ΚΥΑ για εκπόνηση σχεδίου, όμως ούτε σχέδιο έγινε, ούτε και τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν. 

Ο κίνδυνος όμως για τα παιδιά του ιδρύματος να γυρίσουν πίσω στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης είναι ορατός. Ανάμεσα στα έξι παιδιά που δεν έχουν καταφέρει να… βγουν από το κλουβί είναι ένα 18χρονο κορίτσι που ζει στο κλουβί επί επτά χρόνια. 

Μέχρι πρόσφατα δεν άκουγε καν το όνομά της, ενώ είναι και τυφλή. Όπως είπε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών, το κορίτσι αυτό ήταν απλά τυφλό. Όταν άρχισε να πέφτει και να χτυπάει το έβαλαν σε κλουβί, χωρίς κάποιος να του μάθει να μιλάει, χωρίς να του μάθει το όνομά του, χωρίς να το αφήσει να πάει σχολείο. 

Ο ίδιος λέει ότι δόθηκε σκληρός αγώνας για να τη μάθουν να ακούει στο όνομά της και πλέον βγαίνει μία με δύο φορές την ημέρα εκτός κλουβιού. Κάποιες φορές πέφτει, αλλά οι γιατροί της κάνουν ράμματα και δεν την κρατούν φυλακισμένη μέσα στο κλουβί. 

Το 18χρονο κορίτσι και όλοι οι υπόλοιποι που ως την παρέμβαση της ΜΚΟ της Rowling ήταν κλειδωμένοι σε κλουβιά, δεμένοι στα κρεβάτια οι ναρκωμένοι με φάρμακα κινδυνεύουν να επιστρέψουν στον εφιάλτη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

"Ξεκινήσαμε μια κοινή προσπάθεια από τις αρχές του 2016, το Υπουργείο δια του ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδας που εποπτεύει το Παράρτημα Λεχαινών, σε συνεργασία με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη οργάνωση LUMOS και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για την υλοποίηση πιλοτικού σχεδίου για τους 51 φιλοξενούμενους, εκ των οποίων οι 36 βρίσκονταν σε κατάσταση πολυετούς καθήλωσης.

Δυόμιση χρόνια μετά, η επιστημονική ομάδα έχει επιτύχει να ελευθερώσει από τις συνθήκες καθήλωσης, τους 30 από τους 36 φιλοξενούμενους. Για τους υπόλοιπους έξι, η επιστημονική ομάδα πρότεινε στις 8/11/2018 τη δημιουργία ειδικών χώρων (soft room). Η πρόταση υιοθετήθηκε άμεσα στις 15/11/2018 από το Δ.Σ του ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδας. Επισημαίνεται ότι, λόγω των βαρύτατων αναπηριών τους, η επίσπευση της διαδικασίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Παράλληλα, το Υπουργείο ολοκληρώνει την πρόσληψη, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ειδικής ομάδας επιστημόνων που θα συνεχίσει σε σταθερή βάση τη δεύτερη φάση του προγράμματος, εγκεκριμένου προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.

Μέσω του προγράμματος, υλοποιείται η μεταστέγαση όλων των φιλοξενούμενων σε ασφαλείς και υποστηρικτικές δομές σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσουμε ανάλογες δομές και προβλέπουμε την εκπαίδευση του προσωπικού για να συνοδεύσει τα άτομα αυτά και να τα υποστηρίξει σε 24ωρη βάση.  

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα, παρουσιάζουν μια οριακή περίπτωση, δεν αποτυπώνουν όμως τη συλλογική προσπάθεια που άλλαξε τις συνθήκες διαβίωσης για τη συντριπτική πλειονότητα των φιλοξενουμένων στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα"
 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top