Η Ωκεανίς “βούλιαξε” την Κρήτη! Εικόνες διάλυσης στο νησί

Αποκλεισμένα χωριά - Ανυπολόγιστες οι καταστροφές

Η Ωκεανίς έδειξε το πιο άγριο πρόσωπό της στην Κρήτη, η οποία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας που σάρωσε το νησί μετρά πλέον τις πληγές της και θρηνεί έναν ακόμα νεκρό. 

Η Ωκεανίς έδειξε το χειρότερο πρόσωπό της στην Κρήτη

Ένας 61χρονος κτηνοτρόφος, πατέρας πέντε παιδιών εντοπίστηκε την Τρίτη το μεσημέρι νεκρός μετά από αναζήτηση δύο ημερών. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από χείμαρρο, την ώρα που επιχειρούσε να περάσει ένα πλημμυρισμένο ρέμα για να πάει στη στάνη του. 

Ήδη το νησί μετρά έναν ακόμα νεκρό, ο οποίος παρασύρθηκε από χείμαρρο με το αυτοκίνητό του. 

Κρήτη: Νεκρός ο 61χρονος βοσκός που παρασύρθηκε από χείμαρρο

Δρόμοι καταστράφηκαν, χωριά παραμένουν ακόμα και σήμερα αποκλεισμένα, γέφυρες κατέρρευσαν, ενώ φράγματα υπερχείλισαν από την τεράστια ποσότητα νερού που έπεσε στο νησί. 

Σοβαρές είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο από τις κατολισθήσεις. 

Το σφυροκόπημα ήταν ανελέητο στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, όπου κατέρρευσαν τουλάχιστον επτά γέφυρες, ανάμεσά τους και το ιστορικό γεφύρι του Κερίτη. 

Το ιστορικό γεφύρι του Κερίτη που γκρεμίστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Στην Κρήτη ο Σπίρτζης: Θα αποκατασταθεί πλήρως η γέφυρα του Κερίτη

Χωριά παραμένουν ακόμα αποκλεισμένα, αρκετά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το επαρχιακό δίκτυο από Κίσσαμο προς Αποκόρωνα έχει καταρρεύσει εντελώς. 

Τεράστιοι βράχοι έπεσαν στο οδόστρωμα και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. 

Στον Δήμο Ρεθύμνου οι αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση σπιτιών στον Πλατανιά Τσεσμέ και περίπου 44 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή μέρη γιατί ο ποταμός Πλατανιάς είχε φουσκώσει επικίνδυνα. 

Διαλύθηκε ο δρόμος που οδηγεί στην Πρέβελη

Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Κρήτης είναι τεράστια. Ένας από τους δρόμους που οδηγεί στην παραλία της Πρέβελης, στο φαράγγι του Κουρταλιώτη, καταστράφηκε ολοσχερών από τη βροχή. 

Τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία σε πολλούς δρόμους. 

Στην Εθνικό Οδό 3 «Ρέθυμνο – Σπήλι – Αγία Γαλήνη» οι ζημιές στο οδόστρωμα είναι τεράστιες, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Πλέον οι οδηγοί θα πρέπει να ακολουθούν τη διαδρομή «Ατσιπόπουλο – Πρινές – Γωνιά – Άνω Βαλσαμόνερο – Καστέλλος – Αρμένοι – Φωτεινός – Παλέ – Σπήλι – Αγία Γαλήνη» μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα. 

Μεγάλες κατολισθήσεις προκλήθηκαν από τους τεράστιους όγκους νερού που έπεσαν στην Κρήτη. 

Το φαράγγι του Κουρταλιώτη είναι κλειστό λόγω καταστροφής της οδού στην είσοδό του από τη διακλάδωση για «Φρατί» λόγω της υπερχείλισης του παρακείμενου ρέματος. Αντί του φαραγγιού «Κουρταλιώτη» καλούνται οι πολίτες να χρησιμοποιούν το φαράγγι «Κοτσιφού» για τα χωριά Σελλιά- Ροδάκινο και για τα χωριά Μύρθιος – Μαριού - Ασώματος. Επίσης λόγω επικίνδυνης καθίζησης του οδοστρώματος στο οδικό τμήμα «Γαράζο - Βενί» η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από Χουμέρι - Λιβάδια - Δισκούρι- Αξός.

Τοποθετήθηκαν γέφυρες του στρατού

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, έφτασαν την Τρίτη στα Χανιά δύο συλλογές γεφυρών τύπου Belley προς αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Γέφυρες κατέρρευσαν κόβοντας τους δρόμους στα δύο.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι στη διάθεση των αρμοδίων αρχών έχει τεθεί προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Κρήτη «έσπασε» το πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης

Η «Χιόνη» και η «Ωκεανίς» που σάρωσαν με μανία την Κρήτη είχαν σαν αποτέλεσμα να σπάσουν και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωση. 

Ο αθροιστικός υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων, από την 1η Φεβρουαρίου έως και το πρωί της Δευτέρας 25/2 έφτασε στα 1.202 χιλιοστά. 

Η Κρήτη έσπασε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης. 

Το προηγούμενο ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή ανήκε στο Γκρεντάλεν της Νορβηγίας με 1.190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989. Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής έφερε όμως η «Ωκεανίς» και στη υπόλοιπη Δυτική Κρήτη, από το Σάββατο έως και το πρωί της Τρίτης.

Το νησί μετρά πλέον τις πληγές του και οι κάτοικοι προσπαθούν να σταθούν και πάλι όρθιοι.

Όπως προκύπτει από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, από το Σάββατο 23/2 έως το πρωί της Τρίτης 26/2 στην περιοχή του Σέμπρωνα Χανίων έπεσε το 40,9% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Πολύ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και για τον υπόλοιπο νομό Χανίων, ξεπερνώντας στο 31% στο οροπέδιο Ασκύφου, στις Βρύσες, στους άγιους Πάντες και στον Αλικιανό.

Επίσης οι άνεμοι που έπνεαν στη νησί ήταν εξαιρετικά θυελλώδεις. Οι ριπές του ανέμου έφτασαν και ξεπέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή η διάρκεια τους. Από τις 23/2 έως τις 26/2 το πρωί, οι ριπές καθημερινά έφτασαν ή ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα και η διάρκεια σε συνεχόμενες ώρες, όπου οι ριπές ξεπέρασαν τα 60 χλμ/ώρα.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top