Μόνο στο STAR:Ξενάγηση στο σπίτι όπου μεγάλωσε ο Άγιος Παϊσιος στην Κόνιτσα

Οι διδασκαλίες του αλλά και οι προφητείες του αποτελούν πόλο έλξης πιστών

Μια μοναδική εμπειρία ζουν καθημερινά δεκάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδος, που φτάνουν στην Κόνιτσα για να δουν από κοντά τα μέρη όπου μεγάλωσε ο Άγιος Παϊσιος. H Μαίρη Τζώρα μας ξεναγεί στο ρεπορτάζ της για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR από το σπίτι που μεγάλωσε μέχρι και το μοναστήρι της  Μονής Παναγίας Στομίου όπου έζησε για τέσσερα χρόνια,

Η θαυματολογία γύρω από τον γέροντα Παϊσιο, οι διδασκαλίες του αλλά και οι προφητείες του αποτελούν πόλο έλξης πιστών και καθιστούν την Κόνιτσα μοναδικό τουριστικό προορισμό. 

«Ήταν ξυλουργός. Πήγε στο  μοναστήρι κι έφτιαχνε έργα, κρεβάτια να μένει ο κόσμος. Ήταν πολύ καλός» λέει φίλη της οικογένειας. 

Ο Άγιος Παϊσιος κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης έφυγε βρέφος από τα Φάρσαλα της Καππαδοκίας. Δυο χρόνια αργότερα με τους γονείς του και τα εφτά του αδέλφια έφτασαν στην Κόνιτσα κι εγκαταστάθηκαν σε αυτό εδώ το σπίτι. 

«Μας χάιδευε στο κεφάλι και μας έλεγε να γίνουμε καλά παιδάκια»

Μάζευε χρήματα για τους φτωχούς κι έγινε γνωστός ως θαυματουργός και θεραπευτής. «Είχε βάλει σε 7 σημεία στην Κόνιτσα τους κουμπαράδες για φιλόπτωχο ταμείο»

Για τέσσερα χρόνια ο Άγιος Παϊσιος παρέμεινε στο μοναστήρι του Στομίου. Μάλιστα θεωρείται ο ανακαινιστής της Μονής.
«Εκεί συνέβη ένα θαύμα. Δεν έφταναν τα τσιμέντα να τελειώσει η πλάκα. Πήγε και προσευχήθηκε και ύστερα τα τσιμέντα περίσσευαν» λέει ανιψιός του Γέροντα. 

Ο Άγιος Παϊσιος «έφυγε» στις 12 Ιουλίου του 1994 και τα λείψανά του φυλάσσονται στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top