EXTREMA: Μια εφαρμογή σάς δείχνει τα πλησιέστερα δροσερά σημεία της Αθήνας

Απευθύνεται στις ευπαθείς ομάδες θερμικού κινδύνου

καύσωνας στην Αθήνα

Είναι μια ζεστή ημέρα στην Αθήνα; Γνωρίζετε ότι πιθανώς διατρέχετε υψηλό θερμικό κίνδυνο ενώ κινείστε στην πόλη; Βρείτε τα πλησιέστερα σε εσάς δροσερά σημεία της Αθήνας!

Ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εφαρμόζουν για δεύτερη χρονιά την πρωτοποριακή εφαρμογή EXTREMA με στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η εφαρμογή λειτουργεί μέσω κινητού τηλεφώνου και αποτελεί συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το πρόγραμμα «Ανθεκτική Αθήνα» του δήμου Αθηναίων. Η εφαρμογή παρέχει πληροφορίες για τον εξατομικευμένο κίνδυνο με βάση την τοποθεσία σας στην πόλη, τρόπους προστασίας και οδηγίες σε χάρτη για διαθέσιμα δροσερά σημεία.

Την έχουν πλέον υιοθετήσει κι άλλες πόλεις

Την πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή της Αθήνας έχουν πλέον υιοθετήσει και άλλες πόλεις, όπως το Παρίσι, το Ρόττερνταμ, το Μιλάνο και η Μαγιόρκα. Από φέτος όλες οι εφαρμογές γίνονται μια και μετονομάζονται σε EXTREMA Europe. Σημειώνεται ότι  οι ακραίες θερμοκρασίες αποτελούν σημαντική αιτία προβλημάτων υγείας, καθώς και υψηλού στατιστικού κινδύνου θνησιμότητας.

Η έγκαιρη πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια συμβάντων ακραίων θερμοκρασιών μπορεί να αποτρέψει τις συνέπειες. Η εφαρμογή EXTREMA Europe χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα σε συνδυασμό με ατμοσφαιρικά μοντέλα, προκειμένου να εντοπιστούν σε πραγματικό χρόνο οι περιοχές που υποφέρουν περισσότερο. Ο δήμος Αθηναίων προτείνει ένα δίκτυο δροσερών σημείων στα οποία μπορούν να ζητήσουν ανακούφιση κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών θερμοκρασιών.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά εύχρηστη και ιδιαίτερα χρήσιμη σε όλους τους κατοίκους της πόλης εφαρμογή, που τον Ιούλιο του 2018 ήταν νούμερο 1 trending app στο Google Play για την Αθήνα. 

Η εφαρμογή EXTREMA Europe σας δίνει πληροφορίες σχετικά με:

•Τον ενδεχόμενο κίνδυνο: Εξατομικευμένος θερμικός κίνδυνος για την τρέχουσα τοποθεσία σας και προτάσεις λήψης κατάλληλων μέτρων για τη μείωση του κινδύνου.

•Δροσερά σημεία: Πληροφορίες, ώρες λειτουργίας και οδηγίες για να μεταβείτε στο πλησιέστερο δροσερό σημείο καθώς και προτάσεις για να επιλέξετε το πιο κατάλληλο για εσάς

•Πολλαπλά προφίλ χρηστών: Υποστήριξη πολλών χρηστών. Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν θέλετε να προφυλάξετε τους ηλικιωμένους συγγενείς σας : απλώς καταχωρείτε το προφίλ και τη θέση τους και λαμβάνετε εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο ρίσκο που διατρέχουν.

H εφαρμογή EXTREMA Europe είναι πλέον πολύγλωσση. Κατεβάζοντας την εφαρμογή μπορείς να δεις την θερμοκρασία και να λάβεις πληροφορίες για το ενδεχόμενο ρίσκο σε οποιαδήποτε μέρος της Ευρώπης, ενώ στις πόλεις EXTREMA παρέχονται πληροφορίες και για τα δροσερά σημεία.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top