«Θα θρηνήσουμε θύματα»: Αποθήκη παιδικών ψυχών το Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Τριάντα εγκαταλελειμμένα παιδιά παραμένουν στο νοσοκομείο

Όσα ανέφερε η προϊσταμένη Α' πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου Πιάδων «Η Αγία Σοφία» στο star.gr

Σε αποθήκη παιδικών ψυχών κινδυνεύει να μετατραπεί το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».  

Αιτία τα περίπου τριάντα εγκαταλελειμμένα παιδιά, από βρέφη έως και έφηβους 17 χρονών , που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο κατόπιν εισαγγελικής εντολής, αφού οι κρατικές Δομές Πρόνοιας δεν έχουν τη δυνατότητα να τα «απορροφήσουν». Το πρόβλημα παραμένει. 

Κρίσιμη η κατάσταση του τρίχρονου που έπαθε εγκαύματα από καυτό νερό

Αυτό έχει συνέπεια το υποστελεχωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μην επαρκεί για τη φροντίδα τους, αλλά όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, να προκαλούνται συχνά σοβαρά επεισόδια όχι μόνο μεταξύ των παιδιών, αλλά και σε βάρος του προσωπικού ή των συγγενών τους.

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες με πρωταγωνιστή ένα 10χρονο αγοράκι, το οποίο εγκατέλειψαν οι γονείς του και βρίσκεται περίπου έναν μήνα στο «Αγία Σοφία», περιμένοντας να μεταφερθεί σε κάποια δομή πρόνοιας. Το ανήλικο παιδάκι χτύπησε με ένα σίδερο στο κεφάλι έναν θεράποντα ιατρό. Μάλιστα, το ίδιο παιδί, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο στις 9 Οκτωβρίου επιτέθηκε και προσπάθησε να πνίξει έναν συγγενή του κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου.

«Εδώ όμως δεν είναι δομή φιλοξενίας, αλλά νοσηλευτικό ίδρυμα. Έχουμε ζητήσει πολλές φορές το συγκεκριμένο παιδί να μεταφερθεί σε κάποια δομή. Δίχως όμως να εισακουστούμε» ανέφερε η προϊσταμένη Α' πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου Πιάδων «Η Αγία Σοφία». 

Και αυτό δεν  είναι το μοναδικό περιστατικό. Υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται τέσσερα ή και επτά χρόνια στο νοσοκομείο.
Γεννήθηκαν και μεγαλώνουν χωρίς ποτέ κανένας να ενδιαφερθεί για αυτά.

Όπως λένε οι νοσηλευτές θεωρούν το νοσηλευτικό ίδρυμα σπίτι τους και το προσωπικό γονείς τους.

Όσα ανέφερε ο Πρόεδρος εργαζομένων στο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Δήμος Κωνσταντόπουλος στο star.gr

«Πρέπει η πολιτεία να δώσει λύση άμεσα. Το λέω υπεύθυνα θα θρηνήσουνε θύματα» ανέφερε ο Πρόεδρος εργαζομένων στο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Δήμος Κωνσταντόπουλος  και πρόσθεσε: «Κατανοούμε ότι οι δομές πρόνοιας έχουν φρακάρει όμως αυτά τα παιδιά χρειάζονται ειδικούς, παιδοψυχολόγος, ειδικότητες που το νοσοκομείο δε διαθέτει»

Μετά από κινητοποιήσεις ιατρών και νοσηλευτών, επιχειρήθηκε από το υπουργείο Υγείας να μεταφερθούν αυτά τα παιδιά σε κάποια νέα Δομή Πρόνοιας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία ειδικών κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, εκπαιδευτικών. Τελικά, τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί έως και σήμερα.

Τη Δευτέρα το πρωί το προσωπικό του νοσοκομείου μαζί με τη ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου, ζητώντας την άμεση μεταφορά των εγκαταλελειμμένων παιδιών σε μια κατάλληλη δομή πρόνοιας, ώστε να μη μετατραπεί το νοσηλευτικό ίδρυμα σε «hotspot αθώων παιδικών ψυχών». 

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top