28η Οκτωβρίου: Πέντε όμορφα ορεινά χωριά για το τετραήμερο

Πάρτε ιδέες για ταξίδι

Δείτε στο video εικόνες από τους Καλαρρύτες και τη Στεμνίτσα

Μπορεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τα κεφάλια να μπήκαν μέσα, αλλά η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει και αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία να ανανεωθείτε, γεμίζοντας τις μπαταρίες σας έως τα Χριστούγεννα. 

Αν καταφέρετε να πάρετε άδεια την Παρασκευή, θα απολαύσετε ένα τετραήμερο ξεκούρασης. Αν όχι, δεν πειράζει, φτιάξτε βαλίτσες μόνο για το σαββατοκύριακο. Εμείς σας προτείνουμε πέντε γραφικά χωριά, ιδανικά για ένα μικρό διάλειμμα από την καθημερινότητα.

Λιτόχωρο Πιερίας όπως λέμε... Μέτσοβο

Πολλοί λένε πως μοιάζει με το Μέτσοβο αλλά στο πιο… θερμό. Διάσημο για την τοποθεσία του στους πρόποδες του Ολύμπου και μόνο 5χλμ από τη θάλασσα, η γραφική του ομορφιά θα σας αποζημιώσει. Περιηγηθείτε στα παραδοσιακά σπίτια και τα «καπετανόσπιτα» και περάστε μία βόλτα από το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευή, το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και το εντυπωσιακό ελατόδασος του Αϊ Γιάννη. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την περιοχή «Μύλοι», στα όρια του οικισμού, με τους παλιούς νερόμυλους, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, αλλά και να πάτε στο αρχαίο Δίον.Οι πιο τολμηροί μπορείτε να κάνετε αναρρίχηση στον Όλυμπο, αλλά και να διασχίσετε το φαράγγι του Ενιπέα.

 

 

Πώς θα πάτε: Το Λιτόχωρο απέχει 4 ώρες από την Αθήνα και 1 ώρα περίπου από την Θεσσαλονίκη. Θα φτάσετε μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσετε την έξοδο προς Όλυμπο-Λιτόχωρο.

 

 

Άγιος Γεώργιος Νηλείας στο Πήλιο: Το ησυχαστήριο με τα μπρούσκλι

Το Πήλιο αποτελεί all time classic προορισμό. Ένα από τα γραφικότερα χωριά του είναι ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας. Απέχει 21,7 χλμ από τον Βόλο και βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μέτρων. Προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες στα παλιά καλντερίμια κάτω από τις οξιές, για εξερευνήσεις στο δάσος κάτω από τα πλατάνια και τις κρήνες, αλλά και για περιηγήσεις μέσα στο χωριό, όπου δεσπόζουν τα αρχοντικά των Αιγυπτιωτών εμπόρων με τα νεοκλασικά στοιχεία, τα παραδοσιακά πηλιορείτικα πυργόσπιτα και τα πέτρινα αγροτόσπιτα, το μουσείο του γλύπτη Νικόλα, το παλιό Σχολαρχείο και η βιβλιοθήκη που αναστηλώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στο χωριό υπάρχουν περίπου τετρακόσιες περίπου κατοικίες, όλες περιτριγυρισμένες από πλατάνια, μηλιές, καστανιές, αχλαδιές, κερασιές. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να τα λένε μπρούσκλι.

Πώς θα πάτε: Απέχει 346 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 20 λεπτά από τον Βόλο. 

Πάπιγκo: Το απόκρημνο στολίδι της Πίνδου

Αν δεν έχετε πάει ποτέ στα Ζαγοροχώρια τότε το τριήμερο αυτό είναι ευκαιρία να το κάνετε, ξεκινώντας από το Μικρό Πάπιγκο. Ο οικισμός που έχει ανακηρυχτεί ως παραδοσιακός, ορθώνεται στα 1.000 μέτρα ύψος από τον νομό Ιωαννίνων. Βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου. Η περιοχή κάθε εποχή του έτους παίρνει κι άλλο χρώμα. Αυτό οφείλεται στην ποικιλομορφία της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, καθώς στην πλούσια βλάστηση από φυλλοβόλα δέντρα. Είναι ένα από τα διασημότερα χωριά του Ζαγορίου, «διακοσμημένο» με πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια με πέτρινες σκεπές, καλοδιατηρημένα καλντερίμια και όμορφες πέτρινες βρύσες. Διάσημο σημείο, επίσης, κοντά στον οικισμό είναι οι Κολυμπήθρες ή αλλιώς Ρογκοβό Οβίρες. Ουσιαστικά, πρόκειται για στρογγυλά κοιλώματα (κολυμπήθρες) που δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση του νερού. Μην παραλείψετε να περάσετε από τους Πύργους, τεράστιους βραχώδεις σχγματισμούς,  που βρίσκονται νότια της κορυφής της Αστράκας και τη συνδέουν με τη χαράδρα του Βίκου, με τον ψηλότερο από αυτούς να φτάνει τα 1.788 μέτρα.

Πώς θα πάτε: Απέχει 5 ώρες από την Αθήνα

Καλαρρύτες: Το αιώνιο αρχοντοχώρι στα Ιωάννινα

Αυτά τα δύο χωριά έχουν σμιλευτεί πέτρα στην πέτρα με μεγάλη μαεστρία. Το Συρράκο έχει χαρακτηριστεί και ως το αιώνιο αρχοντοχώρι. Γαντζωμένο από τις βουνοκορφές των Τζουμέρκων, θεωρείται ως ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας. Ο πετρόχτιστος παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και είναι «πατρίδα» ξακουστών αργυροχρυσοχόων. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός από το 1975, ενώ για να το σεργιανίσετε δε χρειάζεστε τίποτα άλλο πέρα από τα πόδια σας. Τα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια, τα πέτρινα αρχοντικά με φανερό το χάδι του χρόνου πάνω τους, ο ήχος του νερού που τρέχει ασταμάτητα στις πηγές του χωριού σε γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Στους Καλαρρύτες υπάρχουν 20 βρύσες και 23 γεφύρια, ενώ η καρδιά του χωριού χτυπά στην πετρόχτιστη πλατεία του.

Πώς θα πάτε: Οι Καλαρρύτες είναι πέντε ώρες μακριά από την Αθήνα. Από Αθήνα, ακολουθείστε τη διαδρομή προς Ρίο Αντίρριο και ανεβείτε προς Γιάννενα. Μερικά χιλιόμετρα πριν από την πόλη των Ιωαννίνων, θα βρείτε διασταύρωση για Συρράκο και Καλαρρύτες

Στεμνίτσα: To κόσμημα της Αρκαδίας 

Η high season διαρκεί από το Φθινόπωρο έως την Άνοιξη, καθώς οι επισκέπτες γοητεύονται από το πέτρινο κόσμημα της Αρκαδίας, διάσημο για τα πέτρινα αρχιτεκτονικά σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα καταπράσινα τοπία, τα  κεφαλόβρυσα στη σκιά αιωνόβιων πλατάνων και μια ζωντανή πλατεία γεμάτη καφενεία και ταβέρνες. Η περιοχή είναι φημισμένη επίσης για τους υπέροχους ξενώνες της αλλά και τα μυγδαλάτα της. Στη Στεμνίτσα μπορείτε να αγοράσετε χειροποίητα κοσμήματα αλλά και αντίγραφα σπάνιων νομισμάτων. Μην παραλείψετε να περάσετε μία βόλτα και από το Λαογραφικό Μουσείο της Στεμνίτσας, που στεγάζεται σε ένα παλιό οίκημα του 18ου αιώνα. Από τα παλαιότερα οικήματα είναι το διώροφο πυργοειδές κτίσμα του Μπουρνάζου με τις πολεμίστρες, ενώ από τα ωραιότερα είναι το τριώροφο πυργοειδές οίκημα των Ροϊλών στο Κάστρο και το τετραώροφο σπίτι της Αγγέλκας στον κεντρικό δρόμο.

Πώς θα πάτε:  Η περιοχή απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα, και θα χρειαστείτε περίπου 2,5 ώρες για να φτάσετε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top