Εκατοντάδες ΜΚΟ χωρίς ταυτότητα - Τι λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Ανύπαρκτοι έλεγχοι ανοίγουν «πόρτες» για ξέπλυμα και τρομοκράτες

Αγνώστου ταυτότητας είναι εκατοντάδες ΜΚΟ - «φαντάσματα» οι οποίες δρουν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Διεθνής Οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανή η εκμετάλλευση τους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή τρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Σφραγίζει η κυβέρνηση τα σύνορα στον Έβρο

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τα τελευταία τρία χρόνια είναι εγγεγραμμένες 70 ΜΚΟ. Μετά το τελεσίγραφο εγγράφηκαν 16, εκκίνησαν τις διαδικασίες εγγραφής 69, απενεργοποιήθηκαν 114 που δεν είχαν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους. 

ΜKO: Χρυσοφόρες «μπίζνες» εύκολα και γρήγορα

Ωστόσο, το πιο τραγικό είναι ότι 450 ΜΚΟ δεν έδωσαν ποτέ κανένα στοιχείο για την ύπαρξη τους. 

«Αυτές οι ΜΚΟ δεν ξέρουμε κατά πόσο έχουν χρηματοδοτηθεί ήδη από το παρελθόν και από που έχουν χρηματοδοτηθεί /CUT/ Αλλά το να έχουν γίνει δράσεις είναι ένα άλλο θέμα διότι ξέρετε μπορεί τα τιμολόγια μου να είναι εντάξει αλλά οι δράσεις να μην είναι», δήλωσε πρώην διευθυντής της ΔΟΜ Ελλάδας.

Πίσω από κλειστές κουρτίνες η δράση ορισμένων ΜΚΟ

Ανύπαρκτοι έλεγχοι ανοίγουν «πόρτες» για ξέπλυμα και τρομοκράτες

Στην έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης τρομοκρατών, όπως αποκαλύπτει το STAR, η Διεθνής Ομάδα Χρηματοοικονομικής δράσης διαπίστωσε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η Ελλάδα δεν έχει αξιολογήσει ή ταυτοποιήσει πλήρως τη φύση της απειλής ή του κινδύνου χρηματοδότησης τρομοκρατίας στον τομέα των ΜΚΟ.

Αυτές είναι οι αναγνωρισμένες ΜΚΟ για το προσφυγικό

Πόσο εύκολο είναι να συνταχθεί μια ΜΚΟ;

Μια ΜΚΟ μπορεί να έχει είτε το χαρακτήρα ενός σωματείου στο οποίο χρειάζονται 20 άτομα να συμβληθούν, είτε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία όπου χρειάζονται μόνο δυο άτομα. Είναι κάτι σχετικά πολύ απλό, δεν έχει ιδιαίτερο τύπο. 

Τι λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τις ΜΚΟ

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όλα γίνονται καλώς, και συχνοί έλεγχοι γίνονται και πλήρης διαφάνεια υπάρχει στη χρηματοδότησή τους.

Οι κανόνες είναι οι ίδιοι παντού και ακολουθούνται παγκοσμίως σε κάθε κράτος, όπου έχει δραστηριότητες η Ύπατη Αρμοστεία. 

Ωστόσο, δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένα στοιχεία για τα ποσά που έχουν δοθεί στις ΜΚΟ, ούτε για το πόσες φορές ή κάθε πότε έγινε έλεγχος.
Για το γεγονός ότι 450 οργανώσεις δεν ενεγράφησαν στο Μητρώο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Ύπατη Αρμοστεία ισχυρίζεται ότι έγινε για… τεχνικούς λόγους και θεωρεί ότι η συλλήβδην στοχοποίηση και απαξίωση της δουλειάς και του προσωπικού τους είναι απολύτως καταδικαστέες. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top