Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Χιόνια και στην Αττική - Έρχεται έντονο ψύχος

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν - Νεότερη ενημέρωση από τον Γιάννη Καλλιάνο

Νέα πρόγνωση με ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για την κακοκαιρία «Ηφαιστίων» που έρχεται από την Κυριακή έκανε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Ο γνωστός μετεωρολόγος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook τόνισε πως ο χιονιάς θα μας επισκεφθεί από το βράδυ της Κυριακής. Από το πέρασμα της κακοκαιρίας δε θα γλιτώσει ούτε η Αττική, όπου αναμένεται να χιονίσει σε πολλές περιοχές.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

Η νέα αυτή «ψυχρή εισβολή» θα έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με τη «Ζηνοβία». «Αυτό σημαίνει ότι θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, οι άνεμοι (βοριάδες) σταδιακά θα ενισχυθούν και θα πνέουν έως και 9-10 μποφόρ στα πελάγη, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα εκδηλώνονται και κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική περαιτέρω πτώση» τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Τι να προσέξουν οι οδηγοί

Από τα βόρεια θα ξεκινήσει η κακοκαιρία «Ηφαιστίων»

Στο ξεκίνημα της κακοκαιρίας, από το πρωί έως το μεσημέρι της Κυριακής, θα επηρεαστούν πολύ τοπικά από τοπικές χιονοπτώσεις κάποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας (κυρίως δυτική, ανατολική Μακεδονία και Θράκη) ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Θα είναι όμως πρόσκαιρο το πέρασμα του χιονιά από εκεί. Στην κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι ακόμη πιο τοπικά. Στη Θράκη ίσως επιμείνουν χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα και τη Δευτέρα.

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Χιόνια περίπου στις ίδιες περιοχές

Από το απόγευμα - βράδυ της Κυριακής οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα γεωγραφικά και θα επηρεάζουν τα εξής διαμερίσματα :

(α) Νοτιοανατολική Θεσσαλία (κυρίως Πήλιο)

(β) Ανατολική Στερεά (και Αττική)

(γ) Εύβοια και Σποράδες

(δ) Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησος

(ε) Κυκλάδες (χιόνια σχετικά χαμηλά στα βόρεια τμήματα τους)

(στ) Κρήτη (χιόνια σε ορεινά και τοπικά σε ημιορεινά της δυτικής Κρήτης)

Καιρός: «Έρχεται η ισχυρότερη μέχρι στιγμής κακοκαιρία του χειμώνα»

Χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε σχεδόν πεδινά τμήματα

Στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, τα χιόνια θα απασχολήσουν εννοείται τα ορεινά, τα ημιορεινά αλλά και σε αρκετές περιοχές ακόμη και χαμηλότερα υψόμετρα.

Για παράδειγμα, μετά το βράδυ της Κυριακής και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας - Τρίτης πρωί, οι χιονοπτώσεις στην Αθηνών-Λαμίας θα φτάσουν μέχρι τα 100-150 μέτρα υψόμετρο. Αντίστοιχα στην Κορίνθου-Τριπόλεως θα φτάσουν έως και τα 250-300 μέτρα. Οπότε μπορεί να καταστεί σαφές και το υψόμετρο των χιονοπτώσεων σε διάφορους νομούς που βρίσκονται κοντά στις Εθνικές Οδούς.

Πού θα δούμε χιόνια στην Αττική

Στην Αττική, από το βράδυ της Κυριακής και ιδιαιτέρως τη Δευτέρα και την Τρίτη (μέχρι το πρωί - μεσημέρι), οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν τμήματα του νομού από το υψόμετρο των 250-300 μέτρων και υψηλότερα. Με πιθανές εξάρσεις που μπορεί να έχουμε, ίσως οι χιονοπτώσεις κατέβουν και χαμηλότερα και επηρεάσουν και το κέντρο της πόλης.

«Με λίγα λόγια, νομίζω ότι θα χιονίσει από τα βόρεια προάστια και βορειότερα, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές αν θα χιονίσει στο κέντρο. Δίνω μια πιθανότητα γύρω στο 45-50% για πρόσκαιρη χιονόπτωση και στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εκτιμώ ότι έχει σχεδόν "κλειδώσει" η χιονόπτωση και σε χαμηλά υψόμετρα (τοπικά) στα βόρεια, δυτικά, βορειοδυτικά και βορειοανατολικά τμήματα του νομού» εξηγεί ο Γιάννης Καλλιάνος.

Ο γνωστός μετεωρολόγος τονίζει πως ο καιρός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο, επομένως ενδέχεται να υπάρξουν και μικροαλλαγές στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων.

Ποιος ήταν ο «Ηφαιστίων»

Ο Ηφαιστίων (Αρχαία Πέλλα, 356 π.Χ – Βαβυλώνα, 324 π.Χ.) ήταν γιος του Αμύντορα, ήταν αρχαίος Έλληνας στρατηγός και ευγενής της Μακεδονίας. Όπως αναφέρει το wikipedia, ήταν ο στενότερος από όλους τους φίλους Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεγαλωμένοι μαζί από παιδιά.

Διακρίθηκε κατά την στρατιωτική υπηρεσία του, καθώς ήταν μέλος των σωματοφυλάκων του Αλεξάνδρου, διοικητής του ιππικού των Εταίρων, καθώς και υπεύθυνος για πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως διπλωματικές αποστολές, γεφύρωση ποταμών, και την εγκαθίδρυση νέων οικισμών. Βρισκόταν σε επικοινωνία με τους Αριστοτέλη και Ξενοκράτη πίσω στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε υποστηρικτής της προσπάθειας του Αλεξάνδρου στο να αναμείξει τους Ελληνικούς με τους Περσικούς τρόπους.

Η φιλία του με τον Μέγα Αλέξανδρο ήταν τόσο ονομαστή που πολλοί την έχουν συγκρίνει με αυτήν του Αχιλλέα και του Πατρόκλου.  

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής

Εν αναμονή της νέας κακοκαιρίας που έρχεται, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, μετά από  εντολή του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη. Στόχος είναι η άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Με επιστολή του ο Γιώργος Πατούλης καλεί τους 66 δημάρχους της Αττικής να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά εφόσον χρειαστεί. Δηλαδή, να είναι σε ετοιμότητα μηχανήματα και προσωπικό για δράσεις αποχιονισμού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους. Να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα αλατιού, να λειτουργούν θερμαινόμενους χώρους και να έχουν σε ετοιμότητα τα τμήματα πολιτικής προστασίας, καθώς και των τυχόν εθελοντικές ομάδες ώστε να συνδράμουν εάν χρειαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται στην επιστολή, η Περιφέρεια «εφόσον απαιτηθεί, θα συνδράμει στο έργο των Δήμων, όπου είναι εφικτό και με βάση την έκταση των φαινομένων».

Επίσης, σημειώνεται ότι στην αρμοδιότητά της Περιφέρειας ανήκει η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας μέχρι το ύψος της Μεταμόρφωσης και Αθηνών - Κορίνθου μέχρι το ύψος της Μάνδρας. Τα ανωτέρω τμήματα των Εθνικών Οδών, ανήκουν στις εταιρείες - κοινοπραξίες όπως και ο αποχιονισμός τους.

Για το δημοτικό οδικό δίκτυο, σχετική αρμοδιότητα ενεργειών αποχιονισμού έχει ο οικείος Δήμος ο οποίος οφείλει να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα (με προμήθεια άλατος, συντήρηση ίδιων μέσων αποχιονισμού, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top