To star.gr στην αποκλεισμένη λόγω κορωνοϊού Μεσοποταμία

Φοβισμένοι οι κάτοικοι- Καθησυχάζει η Περιφέρεια

«Βρισκόμαστε στο έλεος του θεού. Παρακαλάμε να μην πάθουμε τίποτα» είπε στο star.gr η κ. Κοκοβίδη. 

Αποκλεισμένοι στα σπίτια τους ξύπνησαν οι περίπου 3.000 κάτοικοι της Μεσοποταμίας Καστοριάς, καθώς από τα ξημερώματα απαγορεύεται τόσο η είσοδος και η έξοδος από το χωριό, όσο και οι μετακινήσεις. Τα 10 βεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και τα 2 που τελούν υπό διερεύνηση σήμαναν συναγερμό στις Αρχές, με αποτέλεσμα το χωριό να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και να εφαρμοστεί ολική καραντίνα. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι καλούνται πλέον να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τα αυστηρά μέτρα.

 Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποια πρέπει να είναι η μορφή του SMS στο 13033


«Από τη μία ημέρα στην άλλη άλλαξε όλη η ζωή μας. Η λέξη καραντίνα είναι δύσκολη μόνο που την ακούς, πόσο μάλλον να τη ζεις κιολας», είπε στο star.gr η κ. Κοκοβίδη που διατηρεί αρτοποιείο στο χωριό. «Είχαμε τα μέτρα ασφαλείας και πιστεύαμε θα τα καταφέρουμε, αλλά είναι πολύ δύσκολο αυτό που ζούμε τώρα», συμπλήρωσε.

«Μέχρι χθες ο κόσμος έβγαινε να πάρει το ψωμάκι του, να πάει στο φαρμακείο και να ψωνίσει στο  σούπερ μάρκετ του. Σήμερα επικρατεί νέκρα, δεν κυκλοφορείς καθόλου, έχουμε μπει στην απόλυτη καραντίνα», είπε.

«Όλα τα καταστήματα δουλεύουμε με delivery. Ακόμη και τα φάρμακα στα φέρνουν στην πόρτα σου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι από την πλευρά τους όσοι ιδιοκτήτες λειτουργούν τα καταστήματά τους, λαμβάνουν ό,τι μέτρα αυτοπροστασίας μπορούν να φανταστούν. 

«Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Τους ενημερώνουμε από πριν για το πόσο κοστίζει το ψωμί τους, ώστε να έχουν ακριβώς το αντίτιμο ή τους δίνουμε τα ρέστα τους τυλιγμένα σε χαρτί, ώστε να μην τα πιάσουν», είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με την τροφοδοσία του χωριού, σημείωσε ότι οι Αρχές δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μπει και να βγει από το χωριό. «Χρειάστηκα εμπόρευμα σήμερα και δεν μου το έφεραν, αναγκάστηκα και πήγα και το πάρω από την είσοδο του χωριού», είπε η κ. Κοκοβίδη.

Κλειστές είναι από τα ξημερώματα η είσοδος και η έξοδος στη Μεσοποταμία λόγω της εφαρμογής ολικής καραντίνας

Βοηθάει ή όχι η επιδείνωση του καιρού στην πανδημία του Covid-19;

Έσπασαν την καραντίνα

«Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε να κυκλοφορούν στο χωριό κάτοικοι νεώτερης ηλικίας, ηλικιωμένοι, αλλά και ανεξέλεγκτα κάποιοι που επέστρεψαν από το εξωτερικό, χωρίς να έχουν κρατήσει την προβλεπόμενη καραντίνα των 14 ημέρων», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι από όσο γνωρίζει αυτά τα άτομα δεν ήρθαν από την Ιταλία, την Αγγλία, τη Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα όπου έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα. «Ο κόσμος φαίνεται σήμερα πάντως, ότι έχει συμμορφωθεί πλήρως», εκτίμησε.

Δασκαλάκης: «Αν δεν παίρναμε μέτρα θα είχαμε δεκάδες χιλιάδες θύματα»

Σε καραντίνα για όσο χρειαστεί

«Ενημερωνόμαστε από το ραδιόφωνο, είμαστε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας εδώ και 15 ημέρες», είπε στο star.gr ο κ. Βασίλης o οποίος πριν την πανδημία ασχολούνταν με την επεξεργασία γούνας. «Όταν χρειάζομαι κάτι παίρνω τηλέφωνο ένα φίλο μου που έχει μίνι μάρκετ και μου τα φέρνει ο ίδιος», είπε.

Αναφορικά με τα πολλά κρούσματα που καταγράφηκαν στο χωριό, είπε ότι κάποιοι είχαν επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα και άλλοι την Ιταλία, για την έκθεση γούνας, προσθέτοντας ότι πολλοί νοσούν και στο νοσοκομείο Καστοριάς. Ο ίδιος πάντως όπως είπε «δεν έχει να φοβηθεί κάτι», καθώς τηρεί ευλαβικά τις οδηγίες των Αρχών.

«Έκατσα σπίτι μου 15 ημέρες, θα κάτσω κι άλλες τόσες. Μόνο πώς θα ψωνίζουμε δεν ξέρω... », συμπλήρωσε.
 

«Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας εδώ και 15 ημέρες» είπε στο star.gr ο κ. Βασίλης μόνιμος κάτοικος στη Μεσοποταμία

«Υπάρχει φόβος γιατί υπάρχουν αρκετά κρούσματα στο χωριό», είπε στο star.gr και ο Γιάννης Σαχινίδης, ο οποίος έχει συγγενικό του πρόσωπο στο νοσοκομείο με κορωνοϊό.

Ερωτώμενος αν έγινε με επιτυχία η ιχνηλάτιση του κρούσματος, απάντησε ότι δεν γνωρίζουν πού κόλλησε τον ιό. «Δεν πήγε πουθενά, συναναστροφές δεν είχε, δεν ξέρουμε πού τον βρήκε. Παρουσίασε λίγο πυρετό και διάρροια» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η υγεία του συγγενή του «πάει καλύτερα πλέον και μάλιστα σε 2-3 ημέρες αναμένεται να πάρει εξιτήριο».

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Με SMS και χρονικό όριο οι μετακινήσεις

«Σύντομα θα πάρει εξιτήριο» είπε στο star.gr για το συγγενικό του πρόσωπο που νοσηλεύεται με κορωνοϊό ο κ. Σαχινίδης 

Μόνο με ασθενοφόρο ... θα φεύγουν από το χωριό

Κλειστό είναι σύμφωνα με τους μόνιμους κατοίκους από την περασμένη Δευτέρα το Κέντρο Υγείας του χωριού, γεγονός που σε συνδυασμό με την απαγόρευση κυκλοφορίας εντείνει την ανησυχία τους.

«Φάρμακα πώς θα γράψουμε τώρα», αναρωτήθηκε μιλώντας στο star.gr o κ. Σαχινίδης. Όπως συμπλήρωσε από τα ξημερώματα η αστυνομία έχει μπλοκάρει τους δρόμους και απαγορεύει την έξοδο από το χωριό, ακόμη και σε όσους έχουν χαρτί για το νοσοκομείο ενημερώνοντάς τους ότι «μόνο με ασθενοφόρο μπορούν να μεταβούν εκεί».

«Βρισκόμαστε στο έλεος του θεού. Παρακαλάμε να μην πάθουμε τίποτα» είπε από την πλευρά της η κ. Κοκοβίδη.

Εφαρμόστε τα μέτρα για να νικήσουμε τον κορωνοϊό λέει η Περιφέρεια

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το star.gr ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης. «Η συνταγογράφιση θα γίνεται ηλεκτρονικά μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το νοσοκομείο» και συμπλήρωσε ότι από τα μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης εξαιρείται το «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο θα μεταφέρει τα φάρμακα. 

Ο κ. Κασαπίδης ανάφερε τέλος ότι σκοπός των μέτρων είναι ο περιορισμός εξάπλωσης του κορωνοϊού καλώντας τους κατοίκους της Μεσοποταμίας να συνεργαστούν με τις Αρχές και να εφαρμόσουν τις οδηγίες προκειμένου να μη χρειαστεί παράταση της καραντίνας για 14 ημέρες. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top