Σάμος: Φωτιές και επεισόδια στη δομή προσφύγων και μεταναστών του νησιού

Πληροφορίες για ομάδα που έκοβε σκόπιμα το ρεύμα στο ΚΥΤ

Δυο πυρκαγιές σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη δομή της Σάμου και κατασβέστηκαν μετά τα μεσάνυχτα. Αρκετές εκατοντάδες αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται στη δομή έμειναν προσωρινά άστεγοι.

Η πρώτη φωτιά, νωρίς το βράδυ, ξέσπασε στο χώρο πίσω από τα πρόχειρα ιατρεία της δομής, όπου εξετάζονται και ενδεχόμενοι ασθενείς στον κορωνοϊό. Κάηκαν περισσότερες από δέκα σκηνές αιτούντων άσυλο που διαμένουν εκτός δομής, πριν κατασβέσει τις φλόγες η Πυροσβεστική. 

Σάμος: Μεγάλη φωτιά στο hotspot

Αργότερα ξέσπασε και δεύτερη φωτιά μέσα στην επίσημη δομή, που έφτασε σχεδόν ως το κέντρο της. Κάηκαν δεκάδες κοντέινερ κι εκατοντάδες αλλοδαποί έφυγαν άρον-άρον για να σωθούν. Οι περισσότεροι συγκεντρώθηκαν σε ένα παρακείμενο οικόπεδο.

Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των αλλοδαπών μέσα κι έξω από τη δομή και η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει πολλές φορές και με χρήση χημικών, ώστε να αποφορτιστεί η κατάσταση. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μέλη και εθελοντές των ΜΚΟ και αλληλέγγυοι έσπευσαν να τους μοιράσουν τρόφιμα, νερό και να προσφέρουν ιατρική φροντίδα.

Την ίδια στιγμή, καταγγελίες αλλά και πληροφορίες που είχαν φτάσει τις προηγούμενες μέρες στην ασφάλεια Σάμου έκαναν λόγο για ομάδα αλλοδαπών που έκοβαν το ρεύμα από τις σκηνές μέσα στο ΚΥΤ. Στη συνέχεια προχωρούσαν σε εκβιασμούς έναντι χρημάτων για να το επανασυνδέσουν.

Έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα και αναζητούνται δύο ακόμα που εμπλέκονται στην υπόθεση του εκβιασμού για το ρεύμα αλλά και για τις φωτιές. Οι δράστες είναι από Παλαιστίνη, Ιράκ και Συρία, ενώ συνολικά κάηκαν 50 σκηνές.

Στη συγκεκριμένη δομή χωρητικότητας 1700 ατόμων διαμένουν σήμερα περίπου 8400 πρόσφυγες και μετανάστες. Η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτή στη Μόρια και τα επεισόδια μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τον ντόπιο πληθυσμό, είναι συνεχή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top