Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: 2.500 χρόνια μετά τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα

Εμβληματικό και επίκαιρο το μήνυμα ηρωισμού και αυτοθυσίας των Ελλήνων

Διαδικτυακή συζήτηση διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.  

Tο μήνυμα του ηρωισμού και της αυτοθυσίας των Ελλήνων, για τη δημοκρατία, την ειρήνη,  την ελευθερία, παραμένει εμβληματικό και επίκαιρο.

Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020: Επίκεντρο ο άνθρωπος στις δράσεις της Κοσμητείας

«Οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα,  δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά ιδεολογικός. Δεν είναι οι τόποι όπου έγιναν οι μάχες. Είναι οι άνθρωποι και τα ιδανικά για τα οποία αυτοί αγωνίστηκαν. Στόχος των εορτασμών ήταν και παραμένει η Επέτειος αυτή να μιλήσει στις σημερινές γενιές με σύγχρονους όρους» είπε η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCΟ.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών διοργάνωσε τη διαδικτυακή συζήτηση, με τίτλο «2.500 χρόνια μετά τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα: Μαθήματα από την Αρχαία Ελλάδα και ο συσχετισμός με το σήμερα». Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στα διδάγματα των δύο μαχών.

Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Αποτιμώντας τη σημασία τους στον σύγχρονο κόσμο

«Όταν ο ισχυρός ζητά γη και ύδωρ από τον αδύνατο η υποχώρηση δεν είναι μονόδρομος και αυτό είναι πολύ επίκαιρο. Ο Δαυίδ μπορεί να τα βάλει με τον Γολιάθ. Το κλειδί είναι η έξυπνη στρατηγική» σημείωσε ο Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

«Τα διδάγματα είναι σημερινά. Η Ελλάδα αναδείχθηκε πάλι. Να αντλήσουμε εκείνα τα διδάγματα και να παραμείνουμε σταθεροί» υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης επί τιμή.

«Ο φαινομενικά λιγότερα ισχυρός δεν είναι πάντοτε ο χαμένος. Το είδαμε τότε με την Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αν θέλουμε ειρήνη» τόνισε ο Νικόλαος Κυριαζής, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το επετειακό έτος για τα 2.500 χρόνια μετά από τη μάχη των  Θερμοπυλών και τη ναυμαχία Σαλαμίνας τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η πρόεδρος της τιμητικής Κοσμητείας  εξήγησε πως όλες οι εκδηλώσεις αναβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας και μετά τις 10 Ιουνίου θα ανακοινωθεί ο νέος σχεδιασμός. Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους σύγχρονους ήρωες της πρωτόγνωρης καθημερινότητας μας.  

«Για άλλη μια φορά, “σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι” κάναμε το εγώ ξανά εμείς, και σύγχρονοι ήρωες της κοινωνίας μας έγιναν οι αφανείς αγωνιστές που με ενότητα, αυταπάρνηση και αυτοθυσία, αίσθημα ευθύνης, γενναιότητα και αλληλεγγύη έδωσαν έναν άνισο, υπεράνθρωπο αγώνα, απέναντι σε έναν άγνωστο και πολύ επικίνδυνο εχθρό και νίκησαν» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCΟ.

Στόχος του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη είναι η σημαντική επέτειος να καταστεί κτήμα της νέας γενιάς. Η κυρία Βαρδινογιάννη τόνισε ότι τα κονδύλια που επρόκειτο να διατεθούν από το Ίδρυμα για τους εορτασμούς, έχουν δοθεί  στις ευπαθείς ομάδες που επλήγησαν από την πανδημία.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο του Star Σαββατοκύριακου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top