Αγιά Σοφιά: Παραμένει αλώβητη και αντιστέκεται στα Ρίχτερ

Τα μυστικά στην κατασκευή της που την κάνουν να στέκει αγέρωχη

Η Αγιά Σοφιά έμεινε αλώβητη από το χτύπημα του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη. Το παγκόσμιο σύμβολο της ορθοδοξίας, αποκρούει τα χτυπήματα του εγκέλαδου εδώ και εκατοντάδες χρόνια. 

Περιμένουν σεισμό 7 Ρίχτερ στην Τουρκία - Φόβοι και για ελληνικές περιοχές

Η απαράμιλλη αρχιτεκτονική, η σύσταση των υλικών και οι έξυπνοι τρόποι στήριξης είναι οι λόγοι που το θαύμα του βυζαντινού κόσμου εδώ και 1.500 χρόνια, αγέρωχο

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

H Τόνια Μωροπούλου είχε συμμετάσχει στην αντισεισμική προστασία του μνημείου και εξηγεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ότι η Αγιά Σοφιά  μπορεί να αντέξει μεγάλους σεισμούς.

«Η αναγνώριση των ιστορικών υλικών των κονιαμάτων με το θρασεμένο κεραμικό της Αγιάς Σοφιάς μας επέτρεψε να σχεδιάσουμε και να προστατεύσουμε το μνημείο σε συνθήκες ακόμα και 7.5 ρίχτερ», είπε.

Η Αγιά Σοφιά εγκαινιάστηκε το 537 μ.Χ. Από τότε έχει αντέξει 65 σεισμούς, με πιο ισχυρό εκείνον του 1999, μεγέθους 7.6 ρίχτερ και πιο πρόσφατο τον χθεσινό των 5,7 ρίχτερ.  

Ο επιβλητικός ναός της βασιλεύουσας  είναι ένα εντυπωσιακό ορθογώνιο οικοδόμημα,  κτισμένο σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο.   Τέσσερις τεράστιοι  κτιστοί τετράγωνοι στύλοι στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο τρούλος.

Κατασκευάστηκε από τους μηχανικούς Ανθέμιο  και Ισίδωρo. Οι Βυζαντινοί τεχνίτες  είχαν διαλέξει προσεκτικά τα υλικά τους. Η απαράμιλλη αρχιτεκτονική συνδυάστηκε με τα καταλληλά κονιάματα. Λέγεται ότι ο ασβέστης είχε ζυμωθεί με λάδι αντί για νερό για καλύτερη αντοχή.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην Αγιά Σοφιά είναι ένα είδος πυρίμαχου τούβλου. Είναι  δώδεκα φορές πιο ελαφρύ από το κανονικό τούβλο και αντέχει στην ένταση που προκαλεί ο σεισμός.

Η Αγιά Σοφιά εκτός από σεισμούς έχει αντέξει μεγάλους πολέμους και ληστρικές επιδρομές. Κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης ήταν ήδη 800 ετών.

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top