Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία: Νέα εκεχειρία 150 ωρών

Ερντογάν: Δεν εφαρμόστηκαν οι υποσχέσεις για αποχώρηση YPG με λήξη 120 ωρών

Μετά από μαραθώνια συνάντηση, διάρκειας περίπου 7 ωρών, που είχαν στο στο Σότσι, Πούτιν και Ερντογάν αποφάσισαν νέα εκεχειρία στη Βόρεια Συρία 150 ωρών.

Δείτε όλο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel εδώ

Oι δύο άνδρες συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφάλειας 30 χιλιομέτρων στη Συρία, από τα σύνορα της Τουρκίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 23ης Οκτωβρίου.

Πούτιν Ερντογάν

Στην περιοχή αυτή θα βρίσκονται δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας και οι οποίες θα διασφαλίσουν πως δεν θα παραμείνουν κουρδικές δυνάμεις στην περιοχής. Οι δυνάμεις του YPG καλούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή εντός 150 ωρών.

Παράλληλα, Τουρκία και Ρωσία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες περιπολούν μια ζώνη πλάτους 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας, σύμφωνα με τη συμφωνία

Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνει σεβαστή αλλά και πως θα πρέπει να διασφαλίζεται η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Ερντογάν για Συρία: «Τελευταία μέρα για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες»

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι Κούρδοι μαχητές ενημέρωσαν την Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Συρία

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανέφερε ότι έχουν αποσυρθεί  "όλες οι δυνάμεις των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), της βασικής συνιστώσας των SDF που όμως θεωρείται "τρομοκρατική οργάνωση" από την Τουρκία. Κατά συνέπεια, υλοποιήθηκαν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

Συρία: Λήγει απόψε η εκεχειρία - Κρίσιμο ραντεβού Ερντογάν με Πούτιν

"Έχουμε τηρήσει πλήρως τους όρους της εκεχειρίας (...) και αποσύραμε όλους τους μαχητές και τις δυνάμεις ασφαλείας από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων", ανέφερε εξάλλου ο Ρεντούρ Χαλίλ, ένας από τους διοικητές των SDF.

Ερντογάν: Δεν εφαρμόστηκαν οι υποσχέσεις για αποχώρηση YPG με λήξη 120 ωρών

Οι υποσχέσεις για αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τη βόρειο Συρία δεν εφαρμόστηκαν εντός της διορίας των 120 ωρών, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα.

Κατά την επιστροφή του από το Σότσι της Ρωσίας, ο Τούρκος Πρόεδρος ρωτήθηκε για τη λήξη της διορίας των 120 ωρών για αποχώρηση των Κούρδων μαχητών (YPG) από τη βόρειο Συρία και είπε ότι “θα κάνουμε τα βήματα που πρέπει. Αν υποχωρήσουμε θα ανοίξουμε τον δρόμο του YPG. Οι υποσχέσεις δεν εφαρμόστηκαν”.

Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top