Μέχρι την Τετάρτη η επίσημη έκθεση για την τραγωδία στον Πύργο Γκρένφελ

Κάηκαν 72 άνθρωποι του 2017 στο Λονδίνο

Πύργος Γκρένφελ

Όσοι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την «κόλαση» του πύργου Γκρένφελ στο Λονδίνο, τη νύχτα της 14ης Ιουνίου του 2017, θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας, πριν αποκτήσουν πρόσβαση στην πολυαναμενόμενη έκθεση των αρμόδιων Αρχών για την τραγωδία που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Όσα από τα θύματα της φωτιάς δεν έχασαν τη ζωή τους με τα υπόλοιπα 72 άτομα, θα συναντήσουν τη Δευτέρα τον Sir Martin Moore-Bick, επικεφαλής της έρευνας για τον Πύργος Γκρένφελ.

Σε αυτή τη συνάντηση, θα λάβουν -αφού πρώτα συμφωνήσουν πως δεν θα αποκαλύψουν κάτι- ένα αντίγραφο έκθεσης, η οποία θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες που δεν έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, για όσα συνέβησαν στο μοιραίο κτίριο πριν από περίδου δυο χρόνια.

Η έκθεση, η οποία θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, αναμένεται να επικρίνει το πυροσβεστικό σώμα του Λονδίνου για αρκετές αστοχίες του, όπως η πρότασή του στους κατοίκους να «μείνουν στις θέσεις τους» για αρκετές ώρες κι ενώ οι φλόγες καταλάμβαναν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του, 24 ορόφων, κτιρίου του δυτικού Λονδίνου.

Το κτίριο λίγη ώρα μετά την κατάσβεση της φωτιάς που το έκαιγε για ώρες /Φωτογραφία AP Images

Η Moyra Samuels, μέλος της ομάδας για την εκστρατεία «Justice for Grenfell», δήλωσε ότι «ποτέ δεν ξέρεις» εάν οι οικογένειες θα διωχθούν σε περίπτωση που συζητήσουν ή μοιραστούν με άλλο κόσμο τις λεπτομέρειες της έκθεσης, πριν την επίσημη δημόσια κυκλοφορία της.

«Δεν μπορούν να συζητήσουν τα περιεχόμενα της έκθεσης με τα μέσα ενημέρωσης. Δεν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διωχθούν, αλλά ποτέ δεν ξέρετε. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να υπογράψουν μια συμφωνία μη αποκάλυψης. Θεωρώ πως, αρχικά, ο επικεφαλής της έκθεσης θα τους παρουσιάσει τους βασικούς τίτλους της, στη συνέχεια θα τους ζητήσει να υπογράψουν και, πριν φύγουν, θα τους δώσει ένα πλήρες αντίγραφο» συνέχισε η Samuels.

Η αμφιλεγόμενη στρατηγική της «παραμονής στο κτίριο» αναμένεται να παρουσιαστεί σε μεγάλο βαθμό στην έκθεση. Η Dr Barbara Lane, αξωματούχος της πυροσβεστικής, ανέφερε στο πλαίσιο της έρευνας, πως η συγκεκριμένη στρατηγική είχε αποτύχει από τη 1.26 π.μ., 32 λεπτά μετά την πρώτη κλήση προς τους πυροσβέστες. Οι κάτοικοι που μπορεί να είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν υπό διαφορετικές συνθήκες, έλαβαν οδηγία να μείνουν στα διαμερίσματά τους, πριν τελικά εγκαταλειφθεί το αρχικό σχέδιο, στις 2.47 π.μ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top