ΕΕ: «Φρένο» στην είσπραξη δασμών και ΦΠΑ στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Με σκοπό την καταπολέμηση του κορωνοϊού

Μάσκες

Η Koμισιόν αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα των Κρατών Μελών και του Ηνωμένου Βασιλείου να παραιτηθούν προσωρινά από την είσπραξη τελωνειακών δασμών και ΦΠΑ για την εισαγωγή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και προστατευτικού εξοπλισμού από τρίτες χώρες, προκειμένου να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

SURE: Η Κομισιόν παρέχει 100 δις ευρώ ως δάνεια για επιδότηση εργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Θάνου Αθανασίου από τις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο αρμόδιος Επίτροπος Τζεντιλόνι ανακοίνωσαν ότι το μέτρο περιλαμβάνει τις μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς και τα κιτ δοκιμών, τις συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης και άλλο ιατρικό εξοπλισμό και θα ισχύσει για περίοδο έξι μηνών, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.

Κομισιόν: Σχεδιάστηκε υλικό ελέγχου της ορθότητας των τεστ κορωνοϊού

Ο Επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι «Σε αυτήν την περίπτωση, είναι ζωτικής σημασίας ο ιατρικός εξοπλισμός και συσκευές να φτάνουν γρήγορα όπου χρειάζονται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραιτηθεί από τους τελωνειακούς δασμούς και τους δασμούς ΦΠΑ στις εισαγωγές αυτών των προϊόντων από χώρες εκτός της»

Σημειώνεται ότι στις 20 Μαρτίου 2020, η Κομισιόν κάλεσε όλα τα Κράτη Μέλη, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από δασμούς και ΦΠΑ για την εισαγωγή προστατευτικού και άλλου ιατρικού εξοπλισμού από τρίτες χώρες. Όλα τα Κράτη Μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο το έχουν πράξει.

Η σημερινή απόφαση τίθεται σε ισχύ αναδρομικά από τις 30 Ιανουαρίου.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top