Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν την 28η Οκτωβρίου

Είναι προαιρετική αργία ωστόσο οι περισσότερες επιχειρήσεις δε λειτουργούν

Υπάλληλος γραφείου

Ημέρα προαιρετικής αργίας είναι η εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, η οποία το 2019 πέφτει Δευτέρα.

Στις ημέρες προαιρετικής αργίας, η λειτουργία των ανήκει αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό.

Ο καιρός το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου - Πού θα βρέχει

Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων δε λειτουργούν, οπότε χαρακτηρίζεται ως κατ’ έθιμο αργία.

Σε ό,τι αφορά την αμοιβή της 28ης Οκτωβρίου γίνεται διάκριση ανάμεσα στους μισθωτούς που θα απασχοληθούν και στους μισθωτούς που δε θα απασχοληθούν, όπως αναφέρει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ).

Εάν η επιχείρηση δε λειτουργήσει, είτε γιατί έχει καθοριστεί ως αργία κατ΄ έθιμο ή το αποφάσισε ο εργοδότης, είτε γιατί υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση, Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση, Κανονισμός κλπ, οι μισθωτοί, πέρα από τον κανονικό τους μισθό η το ημερομίσθιό τους δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή.

Αντίθετα, εάν ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει την επιχείρηση και εφόσον οι μισθωτοί απασχοληθούν δικαιούνται να λάβουν προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους ( αν αμείβονται με μισθό) και 75% προσαύξηση στο νόμιμο ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο) καθώς επίσης και καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει κανονικά την επιχείρησή του και οι μισθωτοί με δική τους πρωτοβουλία δεν εργαστούν τότε δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο) ή το1/25 του μισθού τους (αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό). 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top