Αλλαγές στις αποδείξεις: Κάποιες θα μετρούν... διπλά

Από το 2020 πρέπει να συγκεντρώνουμε αποδείξεις στο 30% του εισοδήματος

Πορτοφόλι με κάρτες

Σε ακόμη περισσότερες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών επεκτείνεται η υποχρεωτική εγκατάσταση POS.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει κίνητρο, «μετρώντας» διπλά τις αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους, που – σύμφωνα με τα στοιχεία – εκδίδουν ελάχιστες αποδείξεις.

Σημειώνεται πως από τον Ιανουάριο του 2020 όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να πραγματοποιούν συναλλαγές με κάρτες ή με e-banking ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.

Εφόσον δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό, θα υπάρχει πέναλτι (19-22%) στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν και σε αυτές που συγκέντρωσαν. 

Εξάλλου, στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι από τον Ιανουάριο του 2020 να πέσει το όριο για αγορές με μετρητά, από τα 500 στα 400 ή τα 300 ευρώ.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου

1. Μείωση των μετρητών στις συναλλαγές των φορολογουμένων με τα καταστήματα λιανικής πώλησης από τα 500 ευρώ στα 400 ή 300 ευρώ.

2. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Aυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό, καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

3. Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.

4. Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.

5. Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων.

6. Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.

7. Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top