«Καλπάζει» η ανασφάλιστη εργασία

Μάστιγα και εις βάρος του υγιή ανταγωνισμού των επιχειρήσεων

Καλπάζει η ανασφάλιστη εργασία. Πολλοί εργοδότες ασφαλίζουν τους υπαλλήλους τους για λιγότερες ώρες από τις πραγματικές, ενώ άλλοι τους πληρώνουν μόνο με «μαύρα». Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, επιβαρύνοντας και πάλι τους συνεπείς επιχειρηματίες.

«Λόγω ηλικίας αναγκαστικά για να βρεις δουλειά πρέπει να έχεις δουλέψει κάπου χωρίς να σε έχουν δηλώσει» δηλώνει στην κάμερα του Star o Παναγιώτης Παπαναστασίου.  Η περίπτωση του Παναγιώτη Παπαναστασίου είναι όμως συνήθης.  

Αρκετοί εργοδότες εκμεταλλεύονται τους ελλιπείς ελέγχους και είτε δεν ασφαλίζουν είτε υποδηλώνουν τους υπαλλήλους τους με αποτέλεσμα να τραυματίζεται θανάσιμα ο υγιής ανταγωνισμός. Παρά τις υποσχέσεις του Γιάννη Βρούτση για εντατικοποίηση των ελέγχων  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η αδήλωτη εργασία βρίσκεται σχεδόν στο 10%, ενώ το πραγματικό νούμερο είναι ακόμα μεγαλύτερο. 

Ανασφάλιστη εργασία: Τι προβλέπει το νέο σύστημα κυρώσεων και προστίμων 

ΜΑΣΤΙΓΑ Η  ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

Μέσα σε αυτό το κλίμα χάους, η αγορά δείχνει προβληματισμένη στο άκουσμα της είδησης της αύξησης του κατώτατου μισθού που σήμερα βρίσκεται στα 650 ευρώ. Οι εργοδότες επισημαίνουν πως αν δεν ενταθούν οι έλεγχοι για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και αν δεν μειωθούν οι εισφορές, οι μόνοι κερδισμένοι από την αύξηση θα είναι οι ασυνεπείς εργοδότες

«Η αγορά βλέπει θετικά την αύξηση του κατώτατου μισθού.  Δε βοηθά όμως από την άλλη την αδήλωτη εργασία. Η αδήλωτη εργασία θα καταπολεμηθεί με την μείωση των εργοδοτικών εισφορών» επισημαίνει ο  Μάρκος Πανέτας, επιχειρηματίας και μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ. 

Ως μία ύστατη προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη δημιουργία «Μητρώου Παραβατών», στο οποίο καταχωρούνται εργοδότες που εντοπίζονται να απασχολούν ανασφάλιστους. Τον Μάρτιο θα νομοθετηθει η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και το ψηφιακό ωράριο που θα καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο πόσες ώρες απασχολείται κάθε εργαζόμενος. Αρκεί,  από τους νόμους να περάσουμε στην πράξη…  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top