Γεροβασίλη: Με βάση τα σχόλια στο... Ίντερνετ οι προληπτικές προσαγωγές

Τι παραδέχθηκε η υπουργός για το περιστατικό στα Γιαννιτσά

Oι προληπτικές προσαγωγές  κατοίκων των Γιαννιτσών έγιναν επειδή τα συγκεκριμένα άτομα  υποκινούσαν μέσω διαδικτύου  πράξεις βίας, υποστήριξε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ!  Με τον τρόπο αυτό έδωσε συνέχεια στην πολιτική κόντρα για το συγκεκριμένο ζήτημα, παραδεχόμενη ουσιαστικά την παρακολούθηση της διαδικτυακής συμπεριφοράς πολιτών, αν και δεν διευκρίνισε αν αυτό αφορά τα σχόλιά τους στα social media.

Γιαννιτσά: Έκαναν «προληπτικές» προσαγωγές πριν την ομιλία Κουβέλη!        

«Τον τελευταίο χρόνο και με αφορμή τα ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δυστυχώς διάφορες οργανωμένες ομάδες – και το λέω με στοιχεία, διότι αυτά διακινούνται μέσω του Διαδικτύου κατ’ έντονο τρόπο – και συγκεκριμένα άτομα, καλούν σε βίαιη δράση πολίτες. Αν κάνετε έναν κόπο να περιτρέξετε το Διαδίκτυο θα το βρείτε από μόνοι σας» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ.  

«Βεβαίως η ΕΛ.ΑΣ έχει και τις δικές της πληροφορίες ως οφείλει. Αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε επικεφαλής που ορίζει το σχέδιο ασφάλειας για οποιαδήποτε μαζική συγκέντρωση, παίρνει μέτρα ασφαλείας για την προστασία του γεγονότος. Ένας από τους μηχανισμούς είναι και η προληπτική προσαγωγή. Πολλές απ’ τις προληπτικές προσαγωγές που έχουν γίνει σε διάφορα γεγονότα τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν ονοματεπώνυμα. Και οι ίδιοι ξέρουν γιατί. Και ξέρουν τι ετοιμαζόταν να κάνουν. Αυτό είναι μέρος της δουλειάς της Αστυνομίας» πρόσθεσε για το περιστατικό των Γιαννιτσών. 

Μάλιστα ανέφερε ότι  «ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός, αλλά όταν ο συγκεκριμένος, κάποιος, έχει ήδη βγει στο διαδίκτυο και έχει υποκινήσει πράξη βίας, έχει συμπεριφερθεί με αντίστοιχους τρόπους, κάποιος έχει βγει στο διαδίκτυο και λέει οργανωθείτε εκεί και φέρτε και τα αντίστοιχα για να κάνουμε αυτό, είναι πράξη βίας».

«Όχι  στις προληπτικές προσαγωγές με πολιτικές σκοπιμότητες» λένε  οι Αστυνομικοί

Την αντίθεσή της «στις προληπτικές προσαγωγές με πολιτικές σκοπιμότητες» εξέφρασαν και οι Αστυνομικοί με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους (ΠΟΑΣΥ).  

Η ΠΟΑΣΥ αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της για το ζήτημα:  

«Η Ομοσπονδία μας καταδικάζει κατηγορηματικά τις «προληπτικές προσαγωγές» – με τον τρόπο και για τους λόγους που έγιναν προ μερικών ημερών στα Γιαννιτσά κατά την πραγματοποίηση μιας πολιτικής συγκέντρωσης – με στόχο την εξασφάλιση ενός αποστειρωμένου πολιτικά περιβάλλοντος για τον εκλεκτό ομιλητή της Κυβέρνησης.

Τέτοιες αποφάσεις και ενέργειες, αφενός παραβιάζουν ευθέως τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών για ελεύθερη δημοκρατική έκφραση και διακίνηση των ιδεών τους, αφετέρου δε, φέρνουν τους πολίτες και την κοινωνία ολόκληρη, απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία, που εκ του νόμου οφείλει να προστατεύει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους, χωρίς κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες.

«Το φυσικό δικαίωμα της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης κτάται ήδη με τη γέννηση και καμία εξουσία δεν μπορεί να το καταργήσει», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ. 

Η δύναμη της Δημοκρατίας είναι ο διάλογος και όχι η Βία! «Προληπτικές προσαγωγές» δικαιολογούνται μόνο για να προλάβουν βίαια γεγονότα και για να θωρακίσουν την ασφάλεια των πολιτών, όχι το αντίθετο! Δεν έχουν σκοπό να φιμώσουν το διάλογο και να καταπιέσουν την ελεύθερη σκέψη! Ελπίζαμε ότι άνθρωποι που βίωσαν ιστορικά αυτού του είδους τις πρακτικές, θα είχαν πιο ευαίσθητες αντιλήψεις για το θέμα! Μάλλον διαψευσθήκαμε…

Τέλος, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία του Σώματος να επανεξετάσει τη θέση της αναφορικά με τις «προληπτικές προσαγωγές» - το πότε και πώς αυτές κάθε φορά θα εκτελούνται - και με βαθύ δημοκρατικό αίσθημα να δίνει πάντοτε τις δέουσες κατευθύνσεις προς τη Φυσική Ηγεσία αυτού. Δηλώνουμε, επίσης, προς πάσα κατεύθυνση, ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα καταδικάζει και θα αποκαλύπτει κάθε απόφαση και ενέργεια που προσβάλει τα δημοκρατικά μας πιστεύω και υποσκάπτει τη δημοκρατική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας».

«Μας είχαν φακελώσει» δηλώνουν οι προσαχθέντες    

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στο Star πολίτες που οδηγήθηκαν  στο τμήμα των Γιαννιτσών την ώρα που έφτασε στην πόλη ο Φώτης Κουβέλης, οι προσαγωγές ήταν στοχευμένες και έγιναν σε ένα καφενείο γεμάτο κόσμο.  Οι αστυνομικοί φαίνεται ότι γνώριζαν εκ των προτέρων, όπως λένε, ποιος ήταν ποιος.  

«Ήταν κάποιος κύριος και έδειχνε με το δάκτυλο το ποιος θα συλληφθεί» δήλωσε  Κώστας Πισμισάκης, ενώ ένας άλλος προσαχθείς, ο Σπύρος Γρηγιοριάδης, ανέφερε: «Μου λέει κάποιος κύριος με πολιτικά φύγετε. «Γιατί» του λέω, δεν έχω κάνει τίποτα. Ξέρουμε δεν έχεις απασχολήσει τις αρχές, αλλά πρέπει να φύγετε γιατί θα μιλήσει ο Κουβέλης» 

Στο σύνολό τους οι προσαχθέντες στα Γιαννιτσά έχουν εκδηλωθεί δημόσια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.  Ο Κώστας Πισμισάκης, υποπτεύεται μάλιστα ότι στοχοποιήθηκε από  τις αρχές,  όταν έκανε ανάρτηση στο facebook,  στη σελίδα που χρησιμοποιούν οι όλοι δημότες των Γιαννιτσών για επικοινωνία.  «Έκανα ένα μικρό σχόλιο σε ένα δικό μας τοπικό site, ότι τώρα που έρχονται οι τάδε, και καλά είναι να μαζέψουμε λουλούδια να τους υποδεχθούμε. Αυτό ήταν, δεν είναι τίποτα κακό!» υποστήριξε. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top