Καταργείται το παράβολο των 50 ευρώ για τις μηνύσεις

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα

Νομικά βιβλία και χέρι με χρήματα

Το παράβολο των 50 ευρώ, που πλήρωναν οι πολίτες για να υποβάλλουν μήνυση στα κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, καταργεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, βάσει του σχεδίου που ετοίμασε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Έτσι, ο παθών, όταν θα θέλει να υποβάλλει έγκληση (μήνυση, ουσιαστικά) για αδικήματα όπως η κλοπή, η σωματική βλάβη από αμέλεια ή η φθορά ξένης ιδιοκτησίας, δε θα χρειάζεται να επιβαρύνονται με έξοδα.

Έγκληση είναι η (προαιρετική) καταγγελία μιας αξιόποινης πράξης, που γίνεται προς την αρχή από τον παθόντα ή από τον νόμιμο εκπρόσωπό του. Νομικά, διαφέρει από τη μήνυση ως προς το ότι η δεύτερη περίπτωση αφορά την καταγγελία από ιδιώτη, που δεν είναι παθών, για αξιόποινη πράξη, η οποία διώκεται αυτεπάγγελτα.

Παράλληλα, με τον νέο Ποινικό Κώδικα αρκετά αδικήματα, τα οποία διώκονταν αυτεπάγγελτα, θα μετατραπούν σε κατ’ έγκληση αδικήματα και θα απαιτείται μήνυση από τον παθόντα για να ασκηθεί δίωξη. 

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, αυτά είναι:

- Άρθρο 358: Παραβίαση διατροφής

- Άρθρο 372: Κλοπή

- Άρθρο 375: Υπεξαίρεση

- Άρθρο 378: Φθορά ξένης ιδιοκτησίας

- Άρθρο 390: Απιστία

- Άρθρο 404: Τοκογλυφία

Στα αδικήματα που είναι κατ’ έγκληση σήμερα ανήκουν εγκλήματα όπως προσβολή μνήμης νεκρού, κλοπή, απάτη, εγκατάλειψη εγκύου, εξύβριση, σωματική βλάβη, αυτοδικία, κλπ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top