Πέντε δέσμες για τους εργαζόμενους παρουσίασε ο Μητσοτάκης στην Ελευσίνα

Αύξηση στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και κίνητρα στις επιχειρήσεις

Πέντε δέσμες κοινωνικών μέτρων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ελευσίνα. «Σε αυτό το κοινωνικό πεδίο αποτυπώνονται οι μεγάλες μας διαφορές με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που φεύγει» τόνισε ενώ επανέλαβε το δίλημμα των εκλογών.  «Στις 7 Ιουλίου για να μην ζήσει ο τόπος μια νέα περιπέτεια η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα με μία ισχυρή εντολή», είπε ο κ. Μητσοτάκης

Η πρώτη δέσμη είναι η μείωση της φορολογίας. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι  η ΝΔ θα μειώσει τον εισαγωγικό συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, θα καταργήσει σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, θα μειώσει τις εισφορές για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας, θα προχωρήσει στην καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα με τη διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστής του 6% , ενώ θα προχωρήσει και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους και παντού στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι η μείωση της φορολογίας θα γίνει από 1/1/2020, και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις του.  

«Δεν τα λέει μόνο η μονταζιέρα του Μαξίμου τα λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ας ακούσει τι λέω αλλιώς να του στείλω στο Μαξίμου το πρόγραμμα, αλλά δε νομίζω να παίρνει πολύ αλληλογραφία για πολύ στο Μαξίμου» σημείωσε αιχμηρά. 

Η δεύτερη δέσμη που ανακοίνωσε είναι η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας από τις επενδύσεις, μέσα από ένα ξεκάθαρο αδειοδοτικό και χωροταξικό σχέδιο, φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, χαμηλότερη και πιο δίκαιη φορολογία αλλά και δημόσιες με πλήρη αξιοποίηση του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Έτσι θα δημιουργηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχουμε ανάγκη και που έχουμε σχεδιάσει σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες. Αρκεί να σκεφτούμε ότι μόνο το σχέδιο Υποδομών μας περιγράφει 43.000 θέσεις εργασίας σε μεγάλα ή πιο μικρά έργα. Ενώ στην αγορά κατοικίας όλα τα συνδυαστικά μέτρα θα δημιουργήσουν ακόμη 37.000 θέσεις σε διάφορες ειδικότητες» είπε χαρακτηριστικά.

Η τρίτη δέσμη είναι η ενίσχυση της νέας οικογένειας. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της πατρίδας μας, μέρος του οποίου αποτελεί και η δέσμευση του για χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από Έλληνες πολίτες. Όπως πρόσθεσε  το επίδομα αυτό, θα δίνεται στους γονείς όλων των παιδιών που αυτόματα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους, αρκεί δηλαδή ακόμη και ένας από τους δύο γονείς να είναι Έλληνας πολίτης. Παράλληλα θα αυξηθεί, το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού, το ωράριο των οποίων επεκτείνεται και ότι  τα πολυτεκνικά επιδόματα επανέρχονται στα επίπεδα προ των μειώσεων του 2018.

Η τέταρτη δέσμη αφορά  τη στήριξη των ασθενέστερων με αύξηση στο ένα δισ. ευρώ του  προϋπολογισμού  για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να χορηγείται αμέσως σε 800.000 πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Παράλληλα θα ενισχυθούν κατά 200 εκατομμύρια τα επιδόματα ανεργίας, ώστε να μπορεί να καλύψουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό από όσους θα παραμένουν άνεργοι, ενώ θα προωθηθεί ένα πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, θα αξιοποιηθούν διαθέσιμα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται ως ένα μέρος της απάντησης, που ως κοινωνία οφείλουμε να δώσουμε, στο πρόβλημα των αστέγων.

Η πέμπτη δέσμη μέτρων αφορά την ανάπτυξη στη χώρα και στους εργαζόμενους. Αναφέρθηκε σε μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% σε 20% και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5% ενώ θα δοθούν πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις. Στόχος του , όπως είπε, είναι επίσης η αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία με γενναία αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και τόνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ενώ εγγυήθηκε την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Προειδοποίησε όμως:  «Αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία, δεν χωρούν. Παλιές συνταγές, όπως η συμπίεση μισθού με απειλή απόλυσης, δεν νοούνται. Καθυστερήσεις πληρωμών και εργασία εκτός νόμιμου ωραρίου, δεν συγχωρούνται. Και μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, απλά δεν επιτρέπεται»  Ανακοίνωσε ακόμα ότι θα δοθούν  κίνητρα και ιδρύεται λευκό μητρώο εταιριών. ώστε να επιβραβεύονται με χαμηλότερες εισφορές οι εργοδότες που είναι συνεπείς απέναντι στους εργαζόμενους και στο κράτος, όπως και κίνητρα  στις επιχειρήσεις για να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζομένους τους, είτε αυτές αφορούν τη δωρεάν μετακίνηση στη δουλειά είτε τη δωρεάν σίτιση, την επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη ή και την συμμετοχή στα κέρδη της εταιρίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι  η ΝΔ συνδέει την ανάπτυξη με τις αυξήσεις των αμοιβών. «Όσο αυξάνεται το ΑΕΠ τόσο θα αυξάνονται, κάθε χρόνο, και οι μισθοί. Και, ο κατώτερος σε διπλάσιο ποσοστό από το ρυθμό ανάπτυξης, ώστε να φτάσει τελικά στα 730 ευρώ. Αυτή είναι μία πολιτική που κάνει όλο και καλύτερη την ζωή όλων» ανέφερε.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top