Επίσκεψη στην ΕΛΔΥΚ ο Μητσοτάκης

Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Μακεδονίτισσας

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο στο βίντεο του star.gr / Πηγή φωτογραφιών: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Δίπλα στους αξιωματικούς και τους οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε το υψηλό φρόνημα και την άρτια οργάνωσή της, ενώ νωρίτερα τίμησε τους αγωνιστές της Κύπρου.

«Φτάνοντας κανείς σε τούτο το στρατόπεδο, συνειδητοποιεί ότι η ιστορία που είναι γραμμένη στα βιβλία και αποτυπωμένη στις μνήμες εκείνων που την έζησαν, παραμένει τελικά ζωντανή» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στα στελέχη της ΕΛΔΥΚ.

Το ζεύγος Μητσοτάκη και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Το πρωθυπουργικό ζεύγος συναντήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’

Νωρίτερα, συναντήθηκε μαζί με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’.

Τι είπε για ΑΟΖ και Κυπριακό

Σχετικά με την ΑΟΖ της Κύπρου και το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: 

-    Η παρουσία μου στην Κύπρο και εδώ στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, σηματοδοτεί τη σαφή στήριξη της Ελλάδας στο απόλυτο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το σύνολο των φυσικών πόρων, που βρίσκονται στην Αποκλειστική της Οικονομική  Ζώνη. Κάτι που άλλωστε απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο. 

-    Η Αθήνα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Για την επανένωση της νήσου στη βάση των Αποφάσεων του Ο.Η.Ε. Χωρίς τρίτους εγγυητές και χωρίς κατοχικά στρατεύματα στο έδαφος μιας κυρίαρχης, ανεξάρτητης, Ευρωπαϊκής χώρας. Για μία λύση η οποία θα φέρει ευημερία και οφέλη στο σύνολο του κυπριακού λαού-Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Είναι παρούσα και μας υπενθυμίζει το χρέος να τιμούμε τους ήρωες! Να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο! Και να μην εφησυχάζουμε!

Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Μακεδονίτισσας

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε σε κλίμα συγκίνησης επισκέψεις μνήμης και τιμής στους Έλληνες και Κύπριους αγωνιστές.

Πρώτος σταθμός ήταν τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου τον υποδέχθηκαν ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, κ. Δήμος Βρυωνίδης και συγγενής του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Εκεί ξεναγήθηκε στα κελιά των μελλοθανάτων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, στην αίθουσα απαγχονισμού και κατέθεσε στεφάνι στους τάφους αγωνιστών.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, επισκέφθηκε το μνημείο της  Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται τάφοι πεσόντων κατά την εισβολή του 1974 και αεροπλάνο «Νoratlas», όμοιο εκείνου που είχε καταρριφθεί στην περιοχή κατά την επιχείρηση «Νίκη». Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε επίσης στεφάνι και υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top