Δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών - Σε συναγερμό η κυβέρνηση

Με το 2015 αρχίζει να μοιάζει η κατάσταση στα νησιά

Στο  2015 παραπέμπουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο βόρειο Αιγαίο. Μόνο χθες κατά την διάρκεια της νύχτας οκτώ βάρκες με 323 άτομα έφθασαν στην Λέσβο. 

417 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Λέσβο το τελευταίο διήμερο. 31 στην Χίο, 108 στην Σάμο, 6 στην Λέρο και 56 στην Κω.

«Κάνουμε έκκληση και είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας και παράλληλη φύλαξη και έλεγχο των θαλασσίων συνόρων μας» δηλώνει ο δήμαρχος  Μυτιλήνης, Στρατής Κυτέλης. 

815 ΑΤΟΜΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ

Σε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις βάρκες στο Αιγαίο που συνεχώς καταφθάνουν το υπουργείο προστασίας του πολίτη μεταφέρει στην ενδοχώρα 815 άτομα από την Λέσβο που έχουν ζητήσει άσυλο ενώ ακόμη 58 άνθρωποι θα μεταφερθούν την Κυριακή. 

ΣΕ "ΑΣΦΥΞΙΑ" Η ΛΕΡΟΣ:  ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Εκτός ορίων είναι τα πράγματα και στην Λέρο. Σε "αποθήκη ψυχών" εξελίσσεται το Ψυχιατρικό νοσοκομείο αφού εκεί στοιβάζονται άνθρωποι ψυχικά πάσχοντες μαζί με πρόσφυγες . 

«Η κατάσταση είναι τραγική. Εντός του κρατικού θεραπευτηρίου Λέρου, μαζί με τους 100 περίπου ψυχασθενείς , καταλαβαίνετε τους κινδύνους. Περίπου 1.000 πρόσφυγες - μετανάστες είναι στην κυριολεξία άστεγοι» επισημαίνει ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας.   

Στην προσπάθειά τους να μην αφήσουν 40 νέους πρόσφυγες από την Σύμη να φτάσουν στο νησί τους οι κάτοικοι της Λέρου απέκλεισαν το λιμάνι. 

ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΟ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΣΕ ΒΑΛΙΤΣΑ

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε αθρόες επαναπροωθήσεις όσων δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο. Μπροστά στον κίνδυνο της επιστροφής στις χώρες τους κάποιοι προσπαθούν να φτάσουν στην ενδοχώρα με κάθε τρόπο. Στην Χίο, νεαρός πρόσφυγας έκρυψε μέσα σε βαλίτσα την 22χρονη μετανάστρια φίλη του προκειμένου να ταξιδέψει μαζί του με το πλοίο της γραμμής στον Πειραιά. Και οι δύο συνελήφθησαν.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η Κοινή Δήλωση ΕΕ Τουρκίας. Και για να γίνει αυτό, η Ελλάδα θα κάνει περισσότερες επιστροφές» διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος.    

ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ

Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι κάτοικοι στην ενδοχώρα. Στα μπλόκα παραμένουν οι κάτοικοι των Βρασνών, ενώ το παράδειγμά τους ακολουθούν και οι Σέρρες.

«Στην περιοχή μας αυτό το πράγμα είναι βλαβερό για την επιβίωση των ανθρώπων που έχουν επενδύσει στον τουρισμό» επισημαίνει ο δήμαρχος Βόλβης, Θεόδωρος Ιορδανίδης, ενώ ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, τονίζει: « Ήδη φιλοξενούμε 1300 να μην γίνει 3η δομή, να υπάρξει ισοκατανομή». 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Την ίδια ώρα στο κέντρο της Αθήνας η κατάσταση είναι ασφυκτική. Λίγο μετά τις 11 το πρωί έγινε άλλη μία άγρια συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών στον σταθμό Λαρίσης, όταν Ιρανός μαχαίρωσε Αφγανό. Θύμα και θύτης είχαν προσωπικές διαφορές. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top