Αναθερμαίνεται το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου

Εξετάζεται και η επαναφορά της κοινής άσκησης «Νικηφόρος Τοξότης»

Η Αθήνα στοχεύει στην ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με τη Λευκωσία, όπως φάνηκε και από την αιφνιδιαστική αποστολή ελληνικών F-16 σε κυπριακή άσκηση τον περασμένο Οκτώβριο, την ίδια ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τραβάει το αυτί της Τουρκίας, που επιμένει να προκαλεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Νέο «χαστούκι» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία: «Προκαλεί το Γιαβούζ, σταματήστε»

Μάλιστα, στο ελληνικό Πεντάγωνο υπάρχουν εισηγήσεις για την επαναφορά μετά από 20 χρόνια, της κοινής ελληνοκυπριακής άσκησης "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ",  στο "τρίγωνο" Ρόδου-Κρήτης-Κύπρου.      

Το μήνυμα του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του,  ήταν σαφές: «Αντικρίζουμε τους κινδύνους πρόθυμα και όχι με βαριά καρδιά. Τους αντικρίζουμε από ανδρεία και όχι από υπακοή σε κάποιο νόμο». 

«Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επιχειρησιακά ως ενιαίο χώρο Ελλάδα και Τουρκία προκειμένου να καλύπτουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. Γι’αυτό Ελλάδα και Κύπρος για την αυτοάμυνά τους οφείλουν να λειτουργούν σε ένα ενιαίο δόγμα σε ευρύτερο πλαίσιο από το ΝΑΤΟ» επισημαίνει ο ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής Παναγιώτης Θεοδωρακίδης.  

Διαψεύδει τον Ερντογάν η Ιταλία-  «Δε διαπραγματευτήκαμε γεωτρήσεις!» 

 
ΛΕΥΚΩΣΙΑ : Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΑΝ ΛΗΣΤΗΣ 
 

Το "Γιαβούζ" πάντως αλωνίζει μέσα στο οικόπεδο 8, στο οποίο κάνει έρευνες η κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ-ΕΝΙ, με τη Λευκωσία να καταγγέλει σε υψηλούς τόνους την Άγκυρα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης αποκλειστικά στο Star και την Ειρήνη Ζαρκαδούλα. «Ληστρικά επεμβαίνει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Υπάρχει και το θράσος ο κλέφτης να φωνάζει τον νοικοκύρη που του ανήκει για να του πει ξέρεις θα το μοιραστούμε» δήλωσε ο Κυριάκος Κουσιός. 

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ EASTMED

 

Το ενεργειακό παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο είναι στο φόρτε του. Και ο εκνευρισμός της Άγκυρας για τη συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου - Ισραήλ και τον αγωγό EastMed είναι ολοφάνερος.

«Ο μόνος δρόμος για να πάνε οι υδρογονάνθρακες στη διεθνή αγορά είναι η Τουρκία. Καμία άλλη συμφωνία και κανένα άλλο σχέδιο δεν μπορεί να έχει επιτυχία. Ο EastMed είναι πολιτική κίνηση και δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί» δήλωσε φανερώνοντας τον εκνευρισμό του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  

Η Αθήνα απαντά ενισχύοντας τις συμμαχίες της. Σε λίγες μέρες φτάνει στη χώρα μας το γαλλικό ελικοπτεροφόρο "Ντιμίντ" για να πάρει μέρος στην ελληνική άσκηση "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" σε Μαγνησία και Σκύρο.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top