Στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές το 2015 από την κακοκαιρία 

Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στην Άρτα και την Κέρκυρα.

Στην πατρίδα του… Τσίπρα το Σάββατο ο Μητσοτάκης  

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη όλους τους φορείς και τους τεχνίτες που συνεργάστηκαν την τελευταία πενταετία για την επιτυχημένη επισκευή και ανακατασκευή του γεφυριού, το οποίο υπέστη σοβαρές καταστροφές τον Φεβρουάριο του 2015, εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας.

«Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για την Ήπειρο όμως και μία σπουδαία μέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημείωσε πως το Γεφύρι της Πλάκας, το οποίο είναι «ταυτισμένο με την ιστορία αυτού του τόπου», ανακατασκευάστηκε «όπως ακριβώς είχε φτιαχτεί, πιο στέρεο όμως, για να μπορέσει να αντέξει τα ορμητικά νερά του Αράχθου και να στέκει πάντα όπως και σήμερα, περήφανο, όρθιο, μία παρακαταθήκη στην πολιτιστική μας κληρονομιά». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για έργο που ξεκίνησε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρέπει πάντα να αποδίδονται τα εύσημα σε όποιον συνεισφέρει σε μία προσπάθεια.

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε σπήλαιο στα Τζουμέρκα

Τον Πρωθυπουργό, τον οποίο υποδέχτηκαν Δήμαρχοι της περιοχής, συνόδευαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και βουλευτές της περιοχής.

Μητσοτάκης για Αγιά Σοφιά: Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο

Το γεφύρι αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό τις επόμενες εβδομάδες. Η «θωρακισμένη» κατασκευή δεν επηρεάστηκε από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ενώ όλες οι μετρήσεις για φυσικές μετακινήσεις και παραμορφώσεις έχουν κριθεί απόλυτα ικανοποιητικές και εντός των προδιαγραφών του έργου.

Οι εργασίες ακολούθησαν την αρχική χάραξη του γεφυριού κατά μήκος. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην αποκατάσταση των τμημάτων που κατέπεσαν προσεγγίζουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα αρχικά υλικά, διασφαλίζοντας παράλληλα την αντοχή της κατασκευής σε βάθος χρόνου. Το περίφημο τοξωτό γεφύρι χτίστηκε το 1866 από τον Κωνσταντίνο Μπέκα, αρχιμάστορα από τα Πράμαντα, σε σημείο όπου την προηγούμενη εξαετία είχαν ανεγερθεί αλλά μετέπειτα καταρρεύσει δύο ακόμα γέφυρες. 

Στη συνέχεια, προτού αναχωρήσει για την Κέρκυρα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το κοντινό χωριό Καταρράκτης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους στην κεντρική πλατεία και να ακούσει τα προβλήματά τους.

Νωρίς το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο μοναστήρι Αγίας Παρασκευής, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές το 2018 λόγω πυρκαγιάς.

Τον υποδέχτηκε ο ιερέας, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των έργων αποκατάστασης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής την περιοχή των Τζουμέρκων όπου, αφού περιηγήθηκε στο Σπήλαιο Πραμάντων, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς στο Δημαρχείο Βόρειων Τζουμέρκων.

Ο Πρωθυπουργός, άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής καθώς και τις προτάσεις που του έκαναν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τζουμέρκα  

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προοπτική που έχουν οι παρθένες ορεινές περιοχές της Ελλάδας για τουριστική αξιοποίηση, η οποία θα συνδυάζεται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και ανάδειξη της ομορφιάς τους. Προσέθεσε ότι η φυσική ομορφιά της ορεινής Ελλάδας αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες και μπορεί να λειτουργήσει ως «συγκριτικό πλεονέκτημα» για τη χώρα μας, ενώ παράλληλα μπορεί να συνδυαστεί με τη γαστρονομία, τα αγαθά και τις δραστηριότητες που προσφέρει ο τόπος.

Τόνισε ότι η προώθηση του ορεινού τουρισμού αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Όταν μιλάμε για τουρισμό 365 μερες τον χρόνο μιλάμε είτε για τουρισμό πόλεων, ο οποίος θα δώσει έμφαση κυρίως στην πολιτιστική μας κληρονομιά, είτε για τουρισμό που θα εκτιμήσει πρωτίστως την ενδοχώρα και πρωτίστως τους ορεινούς μας όγκους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στα ζητήματα που έθεσαν οι πολίτες σχετικά με τη βελτίωση των υποδομών, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι δρομολογούνται οδικά έργα που θα βελτιώσουν την προσβασιμότητα στην περιοχή, ενώ επισήμανε τις επιπρόσθετες δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη χρηματοδότηση πολύτιμων έργων.

«Ο προϋπολογισμός είναι μεγάλος, μιλάμε για 2,5 δισεκατομμύρια, και μιλάμε επίσης για ένα πολύ έντονο δικό μου ενδιαφέρον να στηριχθούν ειδικά οι ορεινοί Δήμοι και να έχουν μία μεταχείριση ανάλογη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε ότι θέλει να δει κάθε Δήμο να εντάσσει τουλάχιστον ένα σημαντικό έργο στο πρόγραμμα και να μεριμνά για την ολοκλήρωσή του.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στην ανάγκη να προστατευτούν οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι από τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών.

«Θα επιμείνουμε ακόμα περισσότερο, ώστε η ποιότητα να βρίσκει την τιμή που της αξίζει, διότι αν η ποιότητα δεν έχει τιμή, τότε δεν μπορεί να είναι εμπορικά συμφέρουσα για οποιονδήποτε κινείται σε αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε, τονίζοντας ότι είναι άδικο κάποιοι να παίζουν παιχνίδια που εν τέλει να ζημιώνουν όσους εργάζονται σκληρά και έντιμα στον πρωτογενή τομέα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top