Δένδιας: Ζητάμε κυρώσεις κατά Τουρκίας - Έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις

«Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι παγκόσμιο»       

Για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων  μίλησε τηλεφωνικά πριν λίγη ώρα ο  Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στην εκπομπή του Γ. Αυτιά, στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.   

Δένδιας:  Απαντάμε με συμμαχίες και αποτρεπτική ισχύ στην Τουρκία

«Όλοι μας είμαστε εξαιρετικά θλιμμένοι, υπερβαίνει πράγματι τα εσκεμμένα και αναιρεί την ίδια ώρα την παράδοση της χώρας του» τόνισε ο κ. Δένδιας για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον Ερντογάν, υπενθυμίζοντας την απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, το 1934.      

«Πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο να θεωρήσουμε ελληνοτουρκικό το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, δεν είναι καν ευρωτουρκικό, είναι ζήτημα που αφορά την παγκόσμια κοινότητα…. Η Αγία Σοφία βεβαίως για κάθε Έλληνα είναι ένα κομμάτι της  καρδιά του. Αυτό προστίθεται σε αυτή τη συζήτηση, η οποία όμως έχει  παγκόσμια σημασία» ανέφερε για το ίδιο ζήτημα ο Υπουργός Εξωτερικών, ενώ επισήμανε ότι «θα ήταν παγίδα να θεωρήσουμε ελληνοτουρκική διαφορά το ζήτημα της Αγίας Σοφίας». 

Δένδιας: Παγκόσμια πρόκληση η απόφαση για την Αγιά Σοφιά    
 

Ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι είχε προβλεφθεί η εξέλιξη και είχε στείλει επιστολή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στη Γραμματέα της UNESCO, με την οποία συναντήθηκε στο Παρίσι και που με τη σειρά της έστειλε επιστολή στον Ερντογάν.  

«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία την ευκαιρία να μην προχωρήσει από μόνη της στην απόφαση και να μη φανεί σαν υποχώρηση σε πιέσεις. Δυστυχώς προχώρησε» τόνισε ο κ. κ. Δένδιας.  

Οικονομικές κυρώσεις θα ζητήσει η Ελλάδα από την ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ και ότι Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν κατάλογο ισχυρών κυρώσεων κατά της Άγκυρας. «Ζητάμε από την ΕΕ να έχει κατάλογο ισχυρών κυρώσεων σε περίπτωση που παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου  Θα πάω μαζί με τον  υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ν.  Χριστοδουλίδη και πριν τη σύνοδο έχουμε σύσκεψη με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ» τόνισε.

Όσον αφορά το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα στην περίπτωση  που ο Ερντογάν προχωρήσει και στις απειλές του για έρευνες σε περιοχή ελληνικών κυριαρχικών διακαιωμάτων, ο κ. Δένδιας έστειλε σαφές μήνυμα  και προς την ΕΕ και προς την Τουρκία: 

«Αυτό που περιμένουμε αύριο είναι πώς θα αντιδράσει η ΕΕ.  Η Ελλάδα έχει ικανές Ένοπλες Δυνάμεις. Αν δεν πάρει εγκαίρως θέση η ΕΕ δε θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί.  Έχουμε πει και στην Τουρκία  ότι δε θα μείνουμε αδρανείς με κανέναν τρόπο. Η Ελλάδα θα προστατεύσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις».

Τέλος ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να υπάρχει  «εθνική ομοψυχία και ενότητα» προσθέτοντας: «Θα ήταν τραγικό αυτήν την κρίση να μη τη διαχειριστούμε σαν μια γροθιά».  
             
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top