Κωνσταντινούπολη, Ινσταμπούλ ή Ισλάμ μπολ; Τι προτιμά ο «νονός»;

28 Μαρτίου 1930 μετονομάστηκε σε Ινστανμπούλ

Ήταν 28 Μαρτίου του 1930 όταν η Κωνσταντινούπολη (όπως ήταν επίσημα η ονομασία της πόλης μέχρι το 1923), μετονομάστηκε επίσημα από την Τουρκική Δημοκρατία σε Ινστανμπούλ. Η ετυμολογία του όρου δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Πιο πιθανό είναι να προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «εις την πόλη». Λέγεται, μάλιστα, πως οι κάτοικοί την αποκαλούσαν απλά «Πόλη». Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο όρος Ινσταμπούλ πηγάζει από τη λέξη Ισλαμπούλ [Islambul], δηλαδή πόλη του Ισλάμ. 

Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη by night

Του Ερντογάν φαίνεται, όμως, πως δεν του αρέσει πλέον η ονομασία της πόλης και την «ξαναβάφτισε» σε προεκλογική του ομιλία «Η Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι «Ισλάμ μπολ» (άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό. Κι αυτό επίσης θα προχωρήσει, θα συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο «Σουλτάνος». Κι όλα αυτά μία μέρα μετά  τη συνέντευξή του στην οποία αποκάλυψε την πρόθεσή του η Αγιά Σοφιά να γίνει τζαμί, αντί για μουσείο που είναι σήμερα. 

Eρντογάν για Αγιά Σοφιά: Θα γίνει τζαμί όπως βγάζεις τρίχα από το βούτυρο

Ερντογάν: Πρωτεύουσα η Ιερουσαλήμ για τον Τραμπ; Τζαμί η Αγιά Σοφιά!

Οι ονομασίες που έχει πάρει κατά καιρούς η Πόλη 

Βυζάντιο
Nova Roma (ελλ. Νέα Ρώμη)
Κωνσταντινούπολη (=πόλη του Κωνσταντίνου)
«Βασιλεύουσα», 
«Βασιλίς των πόλεων»
 «Μεγαλόπολις» 
«Επτάλοφος»
«Ανθούσα» [Florentia]
«Πόλις» 

H μακραίωνη ιστορία της Κωντσταντινούπολης

Υπήρξε πρωτεύουσα τεσσάρων διαδοχικών αυτοκρατοριών (Ρωμαϊκής, Λατινικής, Οθωμανικής). Ως πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν κέντρο του ελληνικού στοιχείου για περισσότερο από χίλια χρόνια. Οι ιστορικές περιοχές της πόλης, με σημαντικά μνημεία, ανήκουν από το 1985 στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. 

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης ανήκουν η Αγία Σοφία, το Επταπύργιο και τα βυζαντινά τείχη, ο ναός και η πηγή της Ζωοδόχου Πηγής, το κτίριο του Πατριαρχείου, το Φανάρι καθώς και το ανάκτορο Τοπ Καπί, το τζαμί του Σουλεϊμάν και το τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ («Μπλε τζαμί»).

Εσωτερικό Αγιάς Σοφιάς

Εσωτερικό Αγιάς Σοφιάς

Με πληθυσμό 14,38 εκατομμύρια κατοίκους, συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς οικισμούς στην Ευρώπη και τον μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή. Λόγω της γεωγραφικής της τοποθεσίας, αποτελεί τη μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία!

 

Κωνσταντινούπολη παλιά

Μέλη των NGO's (Non Governmental Organizations) διαμαρτύρονται στη Γέφυρα του Γαλατά τον Ιούνιο του 1996 (AP Photo/Enric Marti)

Istiktal Street

 Istiktal Street ,1957. (AP Photo/Mario Torrisi)

 

Μια ματιά στην ιστορία του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης

Η παρουσία του Ελληνισμού της Πόλης σύμφωνα με έρευνες ανάγεται από τα χρόνια του Βυζαντίου. Τότε η Κωνσταντινούπολη είχε περίπου 42.000  κατοίκους εκ των οποίων το 80% ήταν ελληνικής καταγωγής χρησιμοποιώντας την Ελληνική ως κύρια και μητρική γλώσσα. Όταν το 1453 Έγινε η Άλωση της Πόλης, πολλοί από τους Έλληνες-Βυζαντινούς εγκατέλειψαν την Κωνσταντινούπολη για  χώρες της ανατολικής  και δυτικής Ευρώπης. Το 1500 υπολογίζεται πως ζούσαν 30.000 Έλληνες και Ελληνικής καταγωγής κάτοικοι στην Πρώιμα Εξισλαμισμένη Κωνσταντινούπολη που ονομάστηκε Istanbul και έγινε το κέντρο της Τουρκικής-Οθωμανικής Διοίκησης την εποχή εκείνη.

Golden Horn Inlet

Golden Horn Inlet, 1968. (AP Photo)

Το 1981 περίπου 7.500 Έλληνες ζούσαν στη Τουρκία. Στα μέσα του 2003 υπάρχει δημοσιοποίηση εκθέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την ''εξαφάνιση'' της Ελληνικής Μειονότητας από την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του έτους 2008 του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών οι Τούρκοι πολίτες Ελληνικής καταγωγής κυμαίνονται στον αριθμό των 3.000-4.000 ατόμων. Στην πραγματικότητα σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρότερος και έφτανε το 2012 τα 1.826 άτομα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top