Αλέξανδρος Ωνάσης: Ο τραγικός θάνατος και οι θεωρίες συνομωσίας

Πέθανε σαν σήμερα σε ηλικία 25 χρόνων σε αεροπορικό δυστύχημα

Στιγμιότυπα από τη ζωή και την κηδεία του μοναχογιού του Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρου / Βιντεο ΕΡΤ

Σαν σήμερα, γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1948 ο γιος του μεγάλου εφοπλιστή και επιχειρηματία, Αριστοτέλη Ωνάση,  Αλέξανδρος, ο οποίος πέθανε σε ηλικία μόλις 25 χρόνων σε αεροπορικό δυστύχημα...

Ωνάσης-Κάλλας: Η εγκυμοσύνη της ντίβας της όπερας και το ερωτικό τρίγωνο

Ήταν 23 Ιανουαρίου του 1973 όταν το αεροπλάνο που πιλοτάριζε ο ίδιος, ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136», κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, λίγο μετά την απογείωσή του. Ο Αλέξανδρος Ωνάσης τραυματίστηκε βαριά και οι δύο συνεπιβάτες του ελαφρότερα.

Παρόλο που διακομίστηκε άμεσα στο ΚΑΤ, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον σώσουν και άφησε την τελευταία του πνοή την επόμενη μέρα, λόγω βαρέων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης / Φωτογραφία AP

Τα παιδικά χρόνια του Αλέξανδρου και η σχέση με τον πατέρα του

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Απριλίου 1948 από τον γάμο του Έλληνα κροίσου με την πρώτη του γυναίκα Αθηνά (Τίνα) Λιβανού. Από τον ίδιο γάμο γεννήθηκε, δύο χρόνια αργότερα, η Χριστίνα Ωνάση.

Πέρασε ξένοιαστα παιδικά χρόνια, αν και οι σχέσεις του με τον πολυάσχολο και διάσημο πατέρα του δεν ήταν πάντα οι καλύτερες. Αγαπούσε πολύ τη μητέρα του και δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τον χωρισμό των γονιών του και μετέπειτα με τον επόμενο γάμο του πατέρα του με τη Ζακλίν Μπουβιέ - Κένεντι.

Ωνάσης-Κάλλας: Η εγκυμοσύνη της ντίβας της όπερας και το ερωτικό τρίγωνο

Η ταχύτητα και τα ακριβά σπορ αμάξια ήταν το πάθος του και υπήρξε τρελά ερωτευμένος με την κατά 16 χρόνια μεγαλύτερή του, Φιόνα Κάμπελ - Τίσεν, μοντέλο από τη Νέα Ζηλανδία και πασίγνωστη κοσμική των ευρωπαϊκών σαλονιών.

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης σε μικρή ηλικία

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης σε μικρή ηλικία

Ο πατέρας του ποτέ δεν ενέκρινε αυτή τη σχέση και προσπάθησε με κάθε μέσο να τη διαλύσει. Ο Αριστοτέλης είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον Αλέξανδρο και από μικρό τον έπαιρνε συχνά μαζί του στις δουλειές για να τον «ψήσει» και να τον βάλει από νωρίς στις επιχειρήσεις. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 ο Αλέξανδρος είχε αναλάβει τη γενική διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Το πρώτο αεροπλάνο της Ολυμπιακής που κατέπεσε και συγκλόνισε τον Ωνάση

«Κατέρρευσε» ο Ωνάσης μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης μόλις έμαθε το θλιβερό γεγονός στη Νέα Υόρκη κατέρρευσε και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο αγαπημένος του γιος και διάδοχός του ήταν νεκρός.

Από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι το δυστύχημα δεν ήταν τυχαίο και ότι γιος του ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας. Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν αργότερα, όταν και τα τρία πορίσματα που εκδόθηκαν για το δυστύχημα συνέκλιναν στη διαπίστωση ότι προκλήθηκε από την ανάποδη τοποθέτηση των πηδαλίων κλίσεως, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να μην υπακούει στις εντολές του πιλότου.

Ο Ωνάσης επικήρυξε τους δολοφόνους του γιου του, όπως υποστήριζε, με 1.000.000 δολάρια, επικήρυξη που ισχύει έως και σήμερα.

Ζωζώ Σαπουντζάκη: O κρυφός έρωτας με τον Αλέξανδρο Ωνάση

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τον γιο του, Αλέξανδρο

Οι ιστορίες συνομωσίες για τους υπεύθυνους του δυστυχήματος

Πολύ σύντομα άρχισε να φουντώνει η συνομωσιολογία για τους πιθανούς «δολοφόνους» του διάδοχου Ωνάση.

Ως «δολοφόνοι» του Αλέξανδρου Ωνάση έχουν υποδειχθεί κατά καιρούς η CIA, ο Σταύρος Νιάρχος, το καθεστώς των Συνταγματαρχών, ακόμη και οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή. Για το δυστύχημα κατηγορήθηκαν επτά μηχανικοί της Ολυμπιακής, που αθωώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου 1977, με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Δεν άντεξε ο Ωνάσης τον θάνατο του γιου του

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης τάφηκε στον Σκορπιό και δύο χρόνια αργότερα τον ακολούθησε ο πατέρας του, που δεν συνήλθε ποτέ μετά το θάνατό του. Στη μνήμη του μοναχογιού του, ο Αριστοτέλης Ωνάσης συνέστησε το ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» με έδρα το Βαντούζ στο Λιχτενστάιν και κεντρικά γραφεία στην Αθήνα.

Από τα κέρδη της οικονομικής αυτοκρατορίας Ωνάση, το ίδρυμα χορηγεί υποτροφίες και χρηματοδοτεί διάφορα έργα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Κόκοτας: Ο αδερφικός του φίλος, Αριστοτέλης Ωνάσης, και το πανάκριβο δώρο

Ο θάνατος της Χριστίνας και η «κατάρα» της οικογένειας Ωνάση

Σχεδόν 15 χρόνια μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, η αδερφή του, Χριστίνα Ωνάση, βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα του διαμερίσματος της φίλης της, Μαρίνας Ντιντερό, στο Μπουένος Αΐρες, στις 19 Νοεμβρίου 1988.

Ο θάνατος της γυναίκας που είχε όλα τα φόντα να είναι η πιο ευτυχισμένη στον κόσμο και κατέληξε η πιο δυστυχισμένη, παραμένει και σήμερα μυστήριο. Η κόρη του Έλληνα κροίσου στα 37 της χρόνια φεύγει από τη ζωή, ενισχύοντας τα περί «κατάρας των Ωνάσηδων». 

Χριστίνα Ωνάση: Έκλεινε ραντεβού για να δει τον πατέρα της

Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν τίποτε άλλο πέρα από το σιβυλλικό «πνευμονικό οίδημα». Το τι προκάλεσε το πνευμονικό οίδημα παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα. 

Αργεντινοί γιατροί μίλησαν για πνευμονικό οίδημα, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαριστούν ποτέ τα αίτια του πνευμονικού οιδήματος, τι το προκάλεσε και τι τελικά σκότωσε την Χριστίνα Ωνάση.

Η αστυνομία από την πλευρά της αναφέρθηκε σε έγγραφό της ως «ανεξιχνίαστος θάνατος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top