Σπανακοτυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Όπως την έφτιαξε το πρωί της Τρίτης ο Λάμπρος Βακιάρος στους «Κου Κου»

Με τα ίδια του τα χεράκια άνοιξε φύλλο ο Λάμπρος Βακιάρος το πρωί της Τρίτης στους «Κου Κου», προκειμένου να φτιάξει την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Υλικά

Για το χωριάτικο φύλλο

1,5 κούπα νερό
2 κ.σ. νισεστέ ή κορν φλάουρ
2 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι
650-750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση

1,5 κιλό σπανάκι (ακαθάριστο)
2 ματσάκια μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλίθρες
500 γρ. άγρια χόρτα (ακαθάριστα)
2 μεσαία κρεμμύδια
3 πράσα
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
4 αυγά (2 ολόκληρα & 2 ασπράδια)
4 κ.σ. βρώμη
3 + 1/3 κούπες φέτα
1 ματσάκι άνηθο
10 φύλλα δυόσμου
1 κούπα ελαιόλαδο (1/2 για το φύλλο & 1/2 για τη γέμιση)
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Για το φύλλο

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και πλάθουμε σε μια καθαρή επιφάνεια, μέχρι η υφή της να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπάλες και ανοίγουμε την κάθε μια με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε μέγεθος στρογγυλού πιάτου.

Ανοίγουμε την κάθε μπάλα, περίπου στο μέγεθος ενός στρογγυλού πιάτου. Αλείφουμε λίγο λάδι στην πάνω πλευρά και βάζουμε μια δεύτερη ζύμη από πάνω σαν να φτιάχνουμε ένα σάντουιτς με λάδι στο ενδιάμεσο. Θα φτιάξουμε τέσσερα τέτοια “σάντουιτς”.

Με τον πλάστη ανοίγουμε τα τέσσερα φύλλα, στο μέγεθος του ταψιού μας.

Σε ταψί που έχουμε αλείψει με λάδι, βάζουμε δύο από τα φύλλα για βάση της πίτας και δύο από πάνω από τη γέμιση μας.

Για τη γέμιση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά όλα τα πράσινα. Από το σπανάκι βγάζουμε τα χοντρά κοτσάνια και τα ψιλοκόβουμε. Επίσης, ψιλοκόβουμε και τα άγρια χόρτα.

Τοποθετούμε το σπανάκι σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε 3 κ.σ. αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και ζουλάμε με δύναμη τα φύλλα με τα χέρια μας. Τα αφήνουμε για 10 – 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους.

Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε μεσαία κομμάτια και το πράσο σε ροδέλες. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο μέχρι να ιδρώσουν αρκετά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κοτσάνια από το σπανάκι, τα άγρια χόρτα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν. Αφήνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα να κρυώσει.

Στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας το σπανάκι από τη λεκάνη με το αλάτι και τα προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα που έχει κρυώσει.

Προσθέτουμε, επίσης, ψιλοκομμένο το φρέσκο κρεμμύδι, τα αυγά (2 ολόκληρα και 2 ασπράδια για έξτρα πρωτεΐνη), τη βρώμη (για να απορροφήσει ανεπιθύμητα υγρά που θα πανιάσουν το φύλλο μας), τη φέτα, τον άνηθο, το δυόσμο, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Επαναλαμβάνουμε το λάδωμα και στο επόμενο φύλλο μέχρι να έχουμε 4 φύλλα πριν βάλουμε τη γέμιση. Τοποθετούμε τη γέμιση και πιέζουμε καλά για να βγάλουμε πιθανό αέρα που έχει εγκλωβιστεί ενδιάμεσα.

Τοποθετούμε άλλο 1 φύλλο πάνω από τη γέμιση, το οποίο έχουμε διπλώσει στη μέση. Τελειώνουμε με το τελευταίο φύλλο το οποίο και τοποθετούμε κανονικά. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα αφού πρώτα τις έχουμε λαδώσει.

Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε στους 180 για 55 λεπτά με 1 ώρα.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου»

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top