Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

20 Απριλίου 2024
10.9 C
Corfu

Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που άνοιξαν

Διαβάστε ακόμα

1η Ιουλίου άνοιξαν με πελατεία ορισμένες από τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ήδη έχει επιτραπεί η λειτουργία από 15 Ιούνη για προετοιμασία. Τα πρώτα δείγματα γραφής της ασύδοτης εργοδοτικής δράσης εμφανίζονται στις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν και είναι χαρακτηριστικά της ακραίας αντεργατικής στάσης τους που εκδηλώνεται με τον πιο προκλητικό τρόπο σε περιόδους κρίσης, όπως και η υγειονομική κρίση. Πιο συγκεκριμένα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν παρατηρούμε τα ακόλουθα:

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

  • Δεν εφαρμόζουν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, αξιοποιούν την αναστολή εργασίας και το πρόγραμμα συν-εργασία για να εκβιάσουν και να πετύχουν την υποταγή των εργαζομένων και την παράδοσή στις ορέξεις τους.
  • Δηλώνουν ότι εφαρμόζουν το συν-εργασία αλλά απασχολούν όσες ώρες και όσες ημέρες θέλουν τους εργαζόμενους κατά παράβαση ακόμη και αυτού του κατάπτυστου νομοθετήματος.
  • Αρνούνται την πρόσληψη-αναστολή εργασίας και την ένταξη στο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα και την ίδια ώρα αφήνουν εκτός εργασίας εργαζόμενους της ίδιας ειδικότητας που θέλουν να εργαστούν.
  • Αντικαθιστούν με προϊστάμενους και διευθυντικά στελέχη, τους εργαζόμενους που ανήκουν σε οργανικές θέσεις της επιχείρησης.
  • Πλασάρουν έντυπα πρόσληψης και γνωστοποίηση όρων σύμβασης με αλλοίωση δικαιωμάτων απαιτώντας από τους εργαζόμενους να τα υπογράψουν χωρίς να τα ελέγξουν όπως προβλέπει ο νόμος.
  • Εξοντώνουν εκδικητικά όσους εργαζόμενους δεν είχαν σκοπό να επαναπροσλάβουν, εμποδίζοντας την ένταξη τους στο πρόγραμμα στήριξης του κράτους.
  • Απαιτούν από εργαζόμενους να εργαστούν χωρίς ασφάλιση και πληρωμή από τον εργοδότη επικαλούμενοι την αμοιβή και την ασφάλισή τους από το πρόγραμμα στήριξης.
  • Υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δηλώσουν ενυπόγραφα ότι έχουν εκπαιδευτεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού φορτώνοντας τους με ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Οι περίφημες εκπαιδεύσεις στην καλύτερη περίπτωση περιλαμβάνουν μια συνοπτική παρουσίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ενώ έχουν παρατηρηθεί ακρότητες με ενημερώσεις σε παραλιακά μπαρ και πολιτιστικά κέντρα χωρίς ειδικευμένο εισηγητή ή και χωρίς καθόλου εισηγητή.
  • Δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο προσωπικό για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων.
  • Οφείλουν επιδόματα και πάσης φύσεως αποδοχές από την προηγούμενη χρονιά και δεν τα καταβάλλουν ούτε τώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ανέχεια ώστε να τους εξαναγκάσουν σε εξευτελισμό και να επαιτούν για τον κόπο τους.
  • Υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν συμβάσεις ενός μήνα, 2 μηνών και άλλα τέτοια παρότι υποχρεούνται να απασχολήσουν τους εργαζόμενους έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
  • Αρνούνται να εφαρμόσουν πρόγραμμα ρεπό και διαλλειμάτων.
  • Υποχρεώνουν εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι αρνούνται το δικαίωμα επαναπρόσληψης τους για το 2021 ώστε να τους προσλάβουν φέτος ή να τους θέσουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Η εργοδοτική ασυδοσία δεν θα περάσει ούτε στα ξενοδοχεία ούτε στις επισιτιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Προχωράμε σε ανοιχτές συσκέψεις για την οργάνωση του αγώνα, την ενημέρωση των συναδέλφων και τη λήψη μέτρων για το τσάκισμα της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Το Σάββατο 4 Ιουλίου πραγματοποιούμε σύσκεψη στις 6.30 το απόγευμα έξω από το ξενοδοχείο SANDY στη Λήνια και την ίδια μέρα στις 8 έξω από το ξενοδοχείο MARBELLA στον Άγιο Ιωάννη Περιστερών. Την Κυριακή 5 Ιουλίου έξω από το ξενοδοχείο APOLLO PALACE στη Μεσογγή και στις 7.30 το απόγευμα έξω από το ξενοδοχείο GRAND MEDITTERRANEO στους Έρμονες. Τη Δευτέρα 6 Ιούλη στις 8 το απόγευμα έξω από τα ξενοδοχεία RODA BEACH και ROBOLLA στη Ρόδα και ταυτόχρονα προετοιμάζουμε το μεγάλο συλλαλητήριο και την απεργία το Σάββατο 11 Ιουλίου κατά την εδώ άφιξη του πρωθυπουργού.

Απαιτούμε εδώ και τώρα από τους εργοδότες των επιχειρήσεων που ανοίγουν τα ακόλουθα:

  1. Την πλήρη εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία έχει κηρυχθεί υποχρεωτική καθώς και αυτή του επισιτισμού-τουρισμού με πενθήμερο (5) οχτάωρο (8), άδειες, καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης των εργαζομένων και καθετί που προβλέπουν οι συμβάσεις.
  2. Επαναπρόσληψή όλων των εργαζομένων την 1η ημέρα λειτουργίας του ξενοδοχείου με πελάτες ώστε να εφαρμοστεί έστω και καθυστερημένα και κατ’ αναλογία η καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης.
  3. Προσλήψεις επιπλέον προσωπικού εκεί που απαιτείται για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  4. Ανάκληση όλων των καταγγελιών σύμβασης, οικειοθελών αποχωρήσεων και κάθε είδους απολύσεων οι οποίες έγιναν πριν τον Απρίλιο υπό άλλες συνθήκες και άλλα δεδομένα. Ένταξη όλων των παραπάνω εργαζομένων στην αναστολή εργασίας και το μηχανισμό στήριξης.
  5. Καμιά αλλαγή ειδικότητας και καθηκόντων, καμιά αναπλήρωση θέσης εργαζομένων από εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων και καθηκόντων.
  6. Ακύρωση και παράδοση στους εργαζόμενους όλων των εγγράφων που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν.
  7. Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, πραγματική ενημέρωση από επιστήμονες για τα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  8. Παροχή άδειας ειδικού σκοπού ή παραμονής στην αναστολή εργασίας όλων όσων έχουν νοσήματα και ανήκουν αυτοί ή μέλη της οικογένειας τους στις ευπαθείς ομάδες.
  9. Καταβολή όλων των οφειλομένων αποδοχών του 2019 και άμεση πληρωμή του Ιουνίου σε όσους εργάστηκαν το 2ο δεκαπενθήμερο.
  10. Καμιά χρήση του προγράμματος συν-εργασία, καμιά υπονόμευση των εργατικών δικαιωμάτων.

Στα παραπάνω αιτήματα που απευθύνονται προς τους εργοδότες είμαστε αδιαπραγμάτευτοι και η μη συμμόρφωση των εργοδοτών αποτελεί αιτία ανειρήνευτης πάλης.

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Αδιανόητο: Ασθενής με covid πέθανε έπειτα από 613 ημέρες νόσησης – Ο ιός μεταλλάχθηκε πάνω από 50 φορές!

Ένας ασθενής με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που έπασχε με κορονοϊό έφερε ένα εξαιρετικά μεταλλαγμένο νέο στέλεχος επί 613 ημέρες προτού πεθάνει από υποκείμενη νόσο, διαπίστωσαν...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img