You are here

Ετοιμάζονται για μεγάλες αλλαγές στην υγεία οι ασφαλιστικές

21/03/2019 07:00

Οι ασφαλιστικές εταιρείες προετοιμάζονται για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει στον τομέα της ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης η έναρξη του γενικού σχεδίου υγείας, διαφοροποιώντας τα προϊόντα τους ώστε να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικά και ευελπιστώντας σε ενίσχυση των μεγεθών του κλάδου.

Προς το παρόν, όπως επισημαίνουν, οι ασφαλιζόμενοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ενώ δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αλλαγή στα συμβόλαια των πελατών.

Ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της Universal Life Έβαν Γαβάς, σημειώνει στη StockWatch ότι όπως προκύπτει από την εμπειρία άλλων χωρών, η ανάγκη για ιδιωτική ασφάλιση υγείας δεν θα εκλείψει με την έλευση του ΓεΣΥ.

«Ήδη η Universal Life μαζί με την υφιστάμενη γκάμα των προϊόντων της έχει δημιουργήσει επιπρόσθετες επιλογές με αφαιρετέα ποσά σε σχέδια υγείας ενδονοσοκομειακής κάλυψης τα οποία προσφέρονται ειδικά για άτομα που ψάχνουν μια πιο οικονομική λύση στην ασφάλιση της υγείας τους η οποία όμως να τους παρέχει το ίδιο επίπεδο ποιότητας τόσο στις καλύψεις όσο και στην ταχύτητα εξυπηρέτησής τους», σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, προσθέτει, «προετοιμαζόμαστε εάν και εφόσον ζητηθεί από την αγορά να λειτουργήσουμε  «συμπληρωματικά» προϊόντα όπως π.χ., για υπηρεσίες φροντίδας υγείας που δεν θα προφέρονται από το ΓεΣΥ».

Παράλληλα, εκτός από τον εκσυγχρονισμό των προϊόντων, ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της UL, αναφέρει ότι το ΓεΣΥ αποτελεί και μια ευκαιρία για αναβάθμιση και της εμπειρίας εξυπηρέτησης τους.

«Σε ότι αφορά στη συμπεριφορά των πελατών μας ενόψει ΓεΣΥ, προς το παρόν δεν έχουμε παρατηρήσει οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές. Ιδιαίτερα κατά την πρώτη φάση υλοποίησης του ΓεΣΥ, η οποία θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2019 και θα καλύπτει μόνο την εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη, εκτιμούμε πως οι κάτοχοι ιδιωτικών συμβολαίων υγείας δεν θα προβούν σε ουσιαστικές αλλαγές στα συμβόλαια τους αφού η κάλυψη που θα τους προσφέρεται μέσα από το ΓεΣΥ δεν θα είναι ολοκληρωμένη», επισημαίνει.

«Παράλληλα, τα μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα σημεία που προκύπτουν για τη λειτουργία του ΓεΣΥ καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με συνεργαζόμενους φορείς (ιατροί, φαρμακευτικές εταιρείες, νοσηλευτήρια, εργαστήρια, κλπ.) όπως επίσης και η αβεβαιότητα για την ποιότητα και την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες του προτεινόμενου κρατικού συστήματος, θεωρούμε ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε ουσιαστικές αλλαγές στη  συμπεριφορά των ασφαλισμένων.  Εν κατακλείδι πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές θα θέλουν να αποφύγουν βεβιασμένες κινήσεις προτού διαμορφώσουν ιδίαν άποψη ως προς τις υπηρεσίες, την ποιότητα αλλά και την ταχύτητα παροχής τους μέσα από το ΓεΣΥ», τονίζει. 

Σημαντικές αλλαγές

Εκ μέρους της Eurolife, η γενική διευθύντρια Άρτεμις Παντελίδου σημειώνει ότι το νέο σύστημα υγείας φέρνει σημαντικές αλλαγές στα ασφαλιστικά δεδομένα της χώρας «και κατά συνέπεια το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη στους σχεδιασμούς μας».

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ενημερώνουμε τους πελάτες μας σχετικά με τις λύσεις που βρίσκουν σε εμάς και φυσικά τονίζουμε ότι είμαστε στη διάθεσή τους να συζητήσουμε από κοντά ό,τι τους απασχολεί», δήλωσε.

Μέχρι την 1η Ιουνίου 2020 η κάλυψη του ΓεΣΥ περιορίζεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής οι ασφαλισμένοι δείχνουν να εμπιστεύονται τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που κάνει τον κλάδο της ασφάλισης υγείας να βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα για το 2018 δείχνουν αύξηση 12,6% στα ασφάλιστρα της υγείας σε σχέση με το 2017.

«Δεν νομίζουμε ότι η τάση αυτή θα διαφοροποιηθεί το 2019 καθώς οι πελάτες μας είναι προσηλωμένοι στην υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν τα συμβόλαια μας», τονίζει η κ. Παντελίδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιρειών Κύπρου, τα ασφάλιστρα για τον τομέα ασφάλισης ατυχημάτων και υγείας ανήλθαν το 2017 στα €135,5 εκ. έναντι €120,3 εκ. το 2016 φθάνοντας στο ψηλότερο επίπεδο από το 2008 που υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία. Το εννεάμηνο του 2018, φθάνουν τα €112,4 εκ.

Της Γεωργίας Χαννή