You are here

Αδιέξοδο χωρίς βούλα στα ξενοδοχεία

09/08/2019 07:01

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μεταξύ συντεχνιών και ξενοδόχων στο επίπεδο της μεσολάβησης από το τμήμα εργασιακών σχέσεων του υπουργείου εργασίας.

Τη σκυτάλη της μεσολαβητικής παρέμβασης, όπως πληροφορείται η StockWatch, αναμένεται να αναλάβει μετά τις 15 Αυγούστου, η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία βρίσκεται σε ολιγοήμερες διακοπές.

Σημειώνεται ότι οι ηγεσίες των ομοσπονδιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, έχουν στα χέρια τους εξουσιοδότηση από τη συντριπτική πλειονότητα των μελών τους για λήψη απεργιακών μέτρων στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της σύμβασης, η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, καταλήξουν σε αδιέξοδο.

Ο γγ των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ Μίλτος Μιλτιάδους με δηλώσεις του στη StockWatch, εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η σύμβαση στα ξενοδοχεία παραμένει σε εκκρεμότητα.

«Θα αναμέναμε», είπε, «να κηρύξει αδιέξοδο το τμήμα εργασιακών σχέσεων, καθώς το χάσμα διαφορών που υπάρχει μεταξύ των δύο μερών παραμένει αγεφύρωτο εξαιτίας της αρνητικής στάσης που επιδεικνύει η εργοδοτική πλευρά», όπως ισχυρίστηκε.

Με βάση τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να εκδηλώσει δυναμικά μέτρα αν δεν κηρυχθεί επίσημα αδιέξοδο από τη μεσολαβητική υπηρεσία του υπουργείου εργασίας.

Ο κ. Μιλτιάδους επεσήμανε ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αποδέχτηκαν αποκοπές μισθών και άλλων ωφελημάτων, το συνολικό ύψος των οποίων μέχρι σήμερα ανέρχεται στο 15%.

Η διευθύντρια του τμήματος εργασιακών σχέσεων Μαρίνα Ιωάννου που προήδρευσε των τελευταίων μεσολαβητικών συναντήσεων μεταξύ των συντεχνιών και των συνδέσμων των ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, δεν προτίθεται, όπως έχει διαρρεύσει, να κηρύξει αδιέξοδο, παρά την αντίθετη άποψη των συντεχνιών.

Τυχόν κήρυξη αδιεξόδου, τόνισαν στη StockWatch επικεφαλής των δύο συνδέσμων ξενοδόχων, θα ανάψει το πράσινο φως για απεργιακές κινητοποιήσεις στην απόλυτη για τον τουρισμό περίοδο αιχμής του Αυγούστου, που θα επιφέρουν τεράστιες ζημιές.

Οι ξενοδόχοι δεν θεωρούν ότι συντρέχει λόγος για κήρυξη αδιεξόδου, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια διαλόγου δεν έχουν εξαντληθεί.

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει οι διαπραγματευτικές ομάδες του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ, ενώ είχαν δεσμευτεί να καταθέσουν την περασμένη Τετάρτη ενώπιον της διευθυντρίας του τμήματος εργασιακών σχέσεων εμπεριστατωμένες προτάσεις επί των αιτημάτων των συντεχνιών, αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι είναι έτοιμες να συζητήσουν το θέμα της νομικής κατοχύρωσης του ανώτατου μισθού στον κλάδο.

Οι συντεχνίες διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις ύψους 4% το χρόνο, αναθεώρηση άρθρων της συλλογικής σύμβασης που διαφοροποιήθηκαν με την έκτακτη ειδική συμφωνία του 2013 -2015, λόγω τότε της οικονομικής κρίσης και επαναφοράς τους όπως είχαν συμφωνηθεί στη σύμβαση η οποία είχε λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Οι ξενοδόχοι διαφωνούν με την επαναφορά όλων αυτών των άρθρων με το επιχείρημα ότι είχαν συμφωνήσει ενσωμάτωση των αργιών και άλλων ωφελημάτων στο σχετικό νόμο το 2016.

Οι ηγεσίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν σταδιακή αποκατάσταση των μισθών των μελών τους, όπως προβλέπει και η συμφωνία πλαίσιο που έχει επιτευχθεί για τους εργαζομένους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η υπαναχώρηση αυτή, λένε, θα γίνει δεδομένου ότι και οι ξενοδόχοι θα έρθουν με καλή θέληση στο τραπέζι των μεσολαβητικών διαπραγματεύσεων με την υπουργό εργασίας και με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι με μηδενική προσέγγιση, κατά την έκφραση τους.

Οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους αφήνουν ανοικτό παραθυράκι για να αποδεχθούν κατώτατο όριο μισθού σε περιορισμένο αριθμό χαμηλών κλιμάκων που να μην ξεπερνά τα €800 - €900, δεδομένου ότι θα διαγραφεί, όπως λένε, το δικαίωμα υπηρεσίας που είναι ήδη κατοχυρωμένο στο νόμο.

Υποστηρίζουν ότι η φετινή τουριστική χρονιά δεν θα έχει τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών και οι ενδείξεις για τα επόμενα χρόνια είναι ζοφερές, κυρίως από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω brexit.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ζητούν επίσης βελτίωση των όρων που διέπουν τις γιορτές και τις αργίες.

Σε ότι αφορά το ταμείο προνοίας οι συντεχνίες αξιώνουν όπως η εισφορά του εργοδότη αυξηθεί στο 10% και του εργαζόμενου στο 5% ή 10% ανάλογα με την επιλογή του.

Η εργασία τις Κυριακές να αποζημιώνεται σε χρήμα κατά 50% περισσότερο του ημερομισθίου του επηρεαζόμενου υπαλλήλου.

Κατά την περίοδο του Πάσχα να παρέχεται φιλοδώρημα ίσο με 30% του μηνιαίου μισθού.

Του Λεύκου Χρίστου