You are here

Σε σχήμα τόξου το νέο ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα

14/06/2019 07:08

Μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) από την κατασκευή και λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας «Cape Greco Hotel» στο δήμο Αγίας Νάπας, κατατέθηκε ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής.

Το έργο ανήκει στην JCG Group και περιλαμβάνει πενταώροφη ξενοδοχειακή μονάδα η οποία θα έχει σχήμα τόξου και θα είναι χωρισμένη σε 2 κτήρια, τα οποία θα ενώνονται στο ισόγειο. Το δυτικό μέρος του κτηρίου θα έχει ύψος 49,20m (καθαρό ύψος 26,60m) και το ανατολικό μέρος θα έχει ύψος 52,60m (καθαρό ύψος 24,60m) από την Μ.Σ.Θ.

Η ξενοδοχειακή μονάδα θα διαθέτει 180 δωμάτια και 40 διαμερίσματα (condo units), χώρους στάθμευσης (θα κατασκευαστούν συνολικά 257 χώροι στάθμευσης για το προσωπικό και τους επισκέπτες, εκ των οποίων οι 9 χώροι θα είναι για ΑΜεΑ).  Θα διαθέτει επίσης εστιατόρια, μπαράκια, χώρους κουζινών, εστιατορίων και υγιεινής, αίθουσες συνεδριάσεων, 5 εξωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές, σπα/ γυμναστήρια/ σάουνα, καταστήματα και κέντρο καταδύσεων. 

Σκοπός του έργου

Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται για στέγαση/φιλοξενία, τουριστών/επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Νάπας.

Η αίτηση γίνεται στη σκιά σημαντικών ενδείξεων ότι οι αφίξεις τουριστών άρχισαν να ρίχνουν ρυθμό.

Σύμφωνα με τη ΜΕΕΠ οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του έργου εκτιμώνται χαμηλές, καθώς η περιοχή καλύπτεται κυρίως, από τουριστικές αναπτύξεις (ξενοδοχειακές μονάδες κ.α).

Συνεπώς, σημειώνεται το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μελέτης είναι ήδη επιβαρυμένο σε κάποιο βαθμό.

Επιπτώσεις κατά τη λειτουργία του έργου

Οι σημαντικότερες επιπτώσεις από τη λειτουργία του έργου είναι όπως σημειώνεται στη μελέτη η δημιουργία στερεών αποβλήτων από τα άτομα που θα εργάζονται και θα επισκέπτονται το κτήριο και η αύξηση της ζήτησης ενέργειας και νερού και η μικρή αύξηση των επιπέδων θορύβου στην περιοχή μελέτης, λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Συμπέρασμα

Όπως αναφέρεται στη ΜΕΕΠ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης και της αξιολόγησης των περιβαλλοντικών πτυχών του έργου, συμπεραίνεται ότι η αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων πρόληψης θα μειώσει σημαντικά το βαθμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τόσο κατά τη φάση κατασκευής, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του.

Εκτιμάται επίσης ότι οι επιπτώσεις με την εφαρμογή των μέτρων θα κυμαίνονται από χαμηλές έως ασήμαντες.

Της Ηρώς Ευθυμίου