You are here

Λάρνακα: Δύο νέοι πύργοι στην Πιαλέ Πασά

01/11/2019 07:09

Στη Λάρνακα που πλέον μοιάζει ως ένα απέραντο εργοτάξιο λόγω του μεγάλου αριθμού των πολυώροφων κτηρίων που βρίσκονται υπό ανέγερση, θα προστεθεί σύντομα και το «Naoc project» επί της Πιαλέ Πασά. 

Το έργο το οποίο θα συνθέτου δυο 12ώροφα κτήρια, το κτήριο «Ποσειδώνα» και το κτήριο «Απόλλωνα», θα εξετάσει η αρμόδια επιτροπή της περιβαλλοντικής αρχής την Τρίτη.

Το έργο ανήκει στην εταιρεία Ant Greens Synergy, και αναμένεται πως θα ανεγερθεί στο παραλιακό μέτωπο επί της Πιαλέ Πασά, στο δήμο Λάρνακας.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που κατατέθηκε στην περιβαλλοντική αρχή, το υπό εξέταση έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία δύο παρόμοιων πολυώροφων κτηρίων.

Το κτήριο «Ποσειδώνα» και το κτήριο «Απόλλωνα», θα συνθέτουν τη μικτή εμπορική και οικιστική ανάπτυξη στην παραθαλάσσια τοποθεσία «Παπουτσοσυκιές» στο νότιο άκρο της πόλης της Λάρνακας, στη συμβολή των οδών Πιαλέ Πασά, Αναξίμανδρου και Αμαζόνων, περίπου 200 μέτρα βορειοδυτικά της παραλίας Καστέλλα.

Στη συγκεκριμένη πολεοδομική ζώνη ο ανώτατος αριθμός ορόφων είναι οι 4, συνεπώς και εφόσον η προτεινόμενη ανάπτυξη θα ανέρχεται έως και τους 12 ορόφους, απαιτείται η εκπόνηση ΜΕΕΠ.

Στόχος του υπό εξέταση έργου είναι η φιλοξενία των χρηστών σε συνδυασμό με την άνετη διαμονή τους σε πολυτελή διαμερίσματα, καθώς και η παροχή υπηρεσιών σ ’αυτούς.

Επιπλέον στόχος του αναπτυξιακού φορέα είναι και η αναβάθμιση της φυσιογνωμίας μίας υποβαθμισμένης αστικής περιοχής σε στρατηγικό σημείο της πόλης. Στην ευρύτερη περιοχή μελέτης εντοπίζονται ξενοδοχεία 2* και 3* και τουριστικά διαμερίσματα. Πέραν των τουριστικών καταλυμάτων, στην περιοχή εντοπίζεται αριθμός πολυκατοικιών κυρίως 5-6 ορόφων, καταστήματα, χώροι εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες), καθώς και κέντρα διασκέδασης.

Οι επιπτώσεις της προτεινόμενης ανάπτυξης στους κλιματικούς παράγοντες της περιοχής αφορούν στην αύξηση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από τα μηχανήματα και οχήματα που θα χρησιμοποιούνται κατά τη φάση κατασκευής και εκτιμώνται ως μικρής κλίμακας, τοπικού χαρακτήρα, βραχυπρόθεσμες, αναστρέψιμες και με ψηλό βαθμό δυνατότητας μετριασμού.

Συνεπώς, η συνολική επίπτωση της προτεινόμενης ανάπτυξης στους κλιματικούς παράγοντες της περιοχής κρίνεται ως ασήμαντη. Κατά τη λειτουργία του προτεινόμενου έργου αναμένονται εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κυρίως από τη διακίνηση οχημάτων από και προς το έργο στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τη ΜΕΕΠ, η μελέτη σκίασης που έχει διενεργηθεί στα πλαίσια σχεδιασμού του έργου κατέδειξε ότι η σκίαση από τα δύο πολυώροφα οικιστικά κτήρια δεν επηρεάζει τα υφιστάμενα γειτονικά κτήρια κατά τη διάρκεια όλου του έτους, παρά μόνο ελάχιστα τις πρωινές ώρες δυτικά της ανάπτυξης.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στον κυκλοφοριακό φόρτο, αναφέρεται ότι η ευρύτερη περιοχή της θέσης κατασκευής του προτεινόμενου έργου αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα ομαλής κυκλοφορίας, συνεπώς με την προσθήκη του εργοταξίου τα επίπεδα κυκλοφορίας θα αυξηθούν ανάλογα, τόσο εντός όσο και εκτός της περιοχής αυτής.

Της Ηρώς Ευθυμίου