You are here

Στο μικροσκόπιο οι πύργοι της Έγκωμης

08/10/2019 06:58

Στο μικροσκόπιο της περιβαλλοντικής αρχής τίθενται σήμερα οι δίδυμοι πύργοι 17 ορόφων που προτίθεται να ανεγείρει στο δήμο Έγκωμης η εταιρεία Βάσος Μαρκίδης.

Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από το έργο (ΜΕΕΠ) που κατατέθηκε τον περασμένο Ιούνιο ενώπιον της αρχής, το κόστος της επένδυσης με το όνομα «Orion» εκτιμάται ότι ανέρχεται στα €30 εκ.

Το προτεινόμενο έργο «Orion» το οποίο θα ανεγερθεί πλησίον του Hilton Park, περιλαμβάνει δύο μοντέρνους και πολυτελείς οικιστικούς πύργους 17 ορόφων, αποτελούμενους από 86 διαμερίσματα με υπόγειο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης.

Ειδικότερα θα αποτελείται από διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, δύο υπνοδωματίων, τριών υπνοδωματίων και ρετιρέ, τα οποία έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με προδιαγραφές υψηλού επιπέδου.  Θα περιλαμβάνει επίσης πισίνα, γυμναστήριο / σάουνα και υπηρεσίες θυρωρού.

Οι ομάδες πληθυσμού που στοχεύονται προς προσέλκυση στο έργο αφορούν, με σειρά προτεραιότητας, νέους επαγγελματίες που εργάζονται στη Λευκωσία, την ανώτερα μεσαία τάξη πληθυσμού, αλλά και επενδυτές και ξένους αγοραστές.

Σημειώνεται ότι στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη υπολογίζεται να διαμένουν 180-220 άτομα, κατά τη λειτουργία του έργου.

Για το έργο έχει ετοιμαστεί τεχνοοικονομική μελέτη (Feasibilty Study & Financial Report) από την εταιρία Βάσος Μαρκίδης τον Δεκέμβριο 2018.

Πρόσβαση στην προτεινόμενη ανάπτυξη θα δημιουργηθεί από δημόσιο υπηρεσιακό δρόμο (οδός Αχαιών), στο βορειοανατολικό άκρο του τεμαχίου ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη ΜΕΕΠ, το τεμάχιο προς ανάπτυξη είναι το τεμάχιο με αριθμό 3744 (Φ./Σχέδιο: 21/53W1), το νότιο άκρο του οποίου εφάπτεται με την οδό Αρχιμήδους, ενώ το βόρειο του άκρο εφάπτεται με τον υπηρεσιακό δρόμο «οδός Αχαιών», η οποία είναι παράλληλη και συνδέεται με τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή.

Το σημείο συμβολής τους βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από το βόρειο άκρο του τεμαχίου ανάπτυξης. Ανατολικά του τεμαχίου βρίσκεται το ξενοδοχείο Hilton Park.

Στη συνεδρία κλήθηκαν ο δήμαρχος Έγκωμης, ο έπαρχος Λευκωσίας, ο διευθυντής του τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, η διευθύντρια τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ο προϊστάμενος Υπηρεσίας Μεταλλείων και εκπρόσωποι άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Της Ηρώς Ευθυμίου