You are here

Με βούλα Hourican – Ackermann ο διορισμός Νικολάου

14/05/2019 06:54

Βούλα Josef Ackermann και John Hourican έχει ο διορισμός του Πανίκου Νικολάου στη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Νικολάου  θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο CEO της BOCH John Hourican, με τον οποίο θα συνδιοικήσουν την τράπεζα για τους επόμενους  τρείς μήνες, μέχρι δηλαδή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν ο ιρλανδός  τραπεζίτης θα αποχωρήσει οριστικά από την τράπεζα.

Η απόφαση να «κυπροποιηθεί» η κορυφή της διευθυντικής πυραμίδας  της τράπεζας δείχνει, ότι οι μεγαλομέτοχοι της τράπεζας, που είναι στην πλειοψηφία τους ξένοι, θέλουν να εμπιστευτούν πλέον το πηδάλιο της τράπεζας σε εγχώρια χέρια.

Ο διορισμός Νικολάου έρχεται και σε συνάρτηση με την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας  της BOCH από τον Τάκη  Αράπογλου, δίνοντας έτσι «τέλος» στο δίδυμο της διοίκησης Ackermann και Hourican.

Για τους εκτός της Τράπεζας Κύπρου ίσως  να θεωρήθηκε «έκπληξη» η επιλογή Νικολάου, αλλά οι ανώτατοι «ένοικοι» των κεντρικών γραφείων της BOCH στην Αγία Παρασκευή, ακροθιγώς είχαν γνώση των καλών  συστάσεων που είχε ειδικότερα από τον  προκάτοχο του.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα  των τελευταίων μηνών άφηνε θετικές ενδείξεις για την πορεία του Π. Νικολάου στην Τράπεζα Κύπρου.

Οι  προοπτικές ανέλιξης του στην κορυφή της διευθυντικής πυραμίδας  άρχισαν να αποκτούν σταδιακά δυναμική, ειδικότερα όταν άλλα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας δεν τύγχαναν της ανάλογης εκτίμησης από τον κ Hourican.

Ο κ. Νικολάου κατείχε μέχρι χθες τη θέση του διευθυντή διεύθυνσης μεγάλων επιχειρήσεων.

Είχε παράλληλα υπό την ευθύνη του το διεθνές κέντρο μεγάλων επιχειρήσεων και τις διεθνείς δραστηριότητες, καθώς και τη μονάδα factoring της τράπεζας, σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη μετά τα δραματικά γεγονότα του Μαρτίου του 2013.

Να σημειωθεί ότι  ο τομέας μεγάλων επιχειρήσεων εξυπηρετεί περισσότερους από 2,500 εταιρικούς πελάτες, αναφέρει με νόημα η Τράπεζα στην επίσημη ανακοίνωση του διορισμού.

Πρόκειται περί ικανού τραπεζίτη, σύμφωνα με άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν την επαγγελματική του πορεία εντός της BOCH.

Ενδεικτική και η χθεσινή γραπτή δήλωση του Ackermann  ότι «ο κ. Νικολάου που προσλήφθηκε το 2001 «προέρχεται από την Τράπεζα Κύπρου με μακρά και επιτυχημένη σταδιοδρομία και αξιοσημείωτη συνεισφορά στην ενδυνάμωση των σχέσεων με πελάτες του τομέα μεγάλων επιχειρήσεων».

Ο κ. Νικολάου θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του μόλις ο διορισμός του εγκριθεί από την ΕΚΤ, σε μία περίοδο κατά την οποία  η τράπεζα συνεχίζει να είναι ενώπιον μεγάλων προκλήσεων.

Παρά την αισθητή μείωση των ΜΕΔ, το πρόβλημα παραμένει και ελλοχεύει κινδύνους.

Οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις της BOCH ανέρχονται σήμερα στα €4,8 δις και η τράπεζα ευελπιστεί ότι περίπου €1 δισ. θα περάσει στο αναμενόμενο σχέδιο Εστία.

Η τράπεζα εναποθέτει προσδοκίες για τη μείωση των ΜΕΔ και στο  Project Helix, του οποίου η νομική ολοκλήρωση είναι σε εξέλιξη, μετά την έγκριση από την ΕΚΤ τον Μάρτιο 2019.

Όπως ανακοινώθηκε η  ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο 2019.

Χθες η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη €95 εκ.για το πρώτο τρίμηνο του 2019, τα πλείστα από τα οποία προέκυψαν από πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για αναβαλλόμενη φορολογία.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να διαχειριστεί και τα ακίνητα αξίας πέραν του €1 δις, που έχει «κληρονομήσει» από μεγάλους χρεώστες στο πλαίσιο της ανταλλαγής χρέους με γη.

Μία  άλλη μεγάλη  πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ.  Νικολάου  είναι οι εργασιακές σχέσεις με επίκεντρο την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2017.

Στο «ψυγείο» βρίσκεται και ο διάλογος  με την ΕΤΥΚ για την αλλαγή του συστήματος προαγωγών και την κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων ενώ δεν αποκλείεται εντός του έτους να τρέξει ένα ακόμη σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Του Λεύκου Χρίστου